Αντιγριπικό εμβόλιο. Πόσο κοστίζει και σε ποιους παρέχεται δωρεάν

Αντιγριπικό εμβόλιο. Πόσο κοστίζει και σε ποιους παρέχεται δωρεάν

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ξεκίνησε επίσημα από 1 Οκτωβρίου 2019



Τα φαρμακεία της χώρας έχουν προμηθευτεί τα αντιγριπικά εμβόλια για τις ανάγκες του εμβολιασμού κατά της γρίπης, που άρχισε επισήμως την 1 Οκτωβρίου 2019 και αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019

Εποχική γρίπη 2019-2020. Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για το εμβόλιο

Στις φετινές παραγγελίες (2019) περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ποιες προϋποθέσεις διενεργούν οι φαρμακοποιοί εμβολιασμούς και αντιτετανικούς ορούς

Αριθμ. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 – ΦΕΚ Τεύχος B 2811/04.07.2019
Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

1. Η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίζεται ως Αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών προκειμένου να διενεργούν στα φαρμακεία εποχιακό εμβολιασμό και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στους πολίτες.

2. Η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναλαμβάνει τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, τη διαδικασία εκπαίδευσης, καθώς και τον τρόπο εξέτασης των φαρμακοποιών από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

3. Η διαδικασία εκπαίδευσης καθώς και ο τρόπος εξέτασης των φαρμακοποιών που επιθυμούν να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση θα λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Φαρμακοποιών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα το ερωτηματολόγιο της εξέτασης.

4. Η πιστοποίηση της επιτυχούς παρακολούθησης της εκπαίδευσης πραγματοποιείται δια της εξετάσεως των φαρμακοποιών μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής πύλης, με την επιτυχή συμπλήρωση του  ερωτηματολογίου.

5. Οι επιτυχόντες στην εξέταση φαρμακοποιοί λαμβάνουν ηλεκτρονικώς βεβαίωση πιστοποίησης περί διενέργειας στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

6. Η ανωτέρω βεβαίωση πιστοποίησης αναρτάται σε εμφανές σημείο εντός του φαρμακείου

7. Το περιεχόμενο και ο τύπος της πιστοποίησης είναι ο ακόλουθος

 


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post