Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών Διαθηκών, Αποποιήσεων, Ανακοπών, Κληρονομητηρίων, Ενδίκων Μέσων

Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών Διαθηκών, Αποποιήσεων, Ανακοπών, Κληρονομητηρίων, Ενδίκων Μέσων

Από την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, η λειτουργία της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Παραλαβή Πιστοποιητικού δικαστηρίων

Αναλυτικά η με αριθμό 114/2020 Πράξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρει:

1) Την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 και ώρα 09.00′ έναρξη της υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Παραλαβής Πιστοποιητικού μέσω της διαδικτυακής πύλης www.solon.gov.gr στα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Πειραιώς για τα Πιστοποιητικά Διαθηκών, Αποποιήσεων, Ανακοπών, Κληρονομητηρίων και Ενδίκων Μέσων.

Μετά από πιλοτική λειτουργία τριών (3) ημερών της προαναφερθείσας ηλεκτρονικής υπηρεσίας στα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, αυτή θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και στα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία τον Έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ (Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βασιλικών, Ελευσίνας, Ιλίου, Καλλιθέας, Κουφαλίων, Κρωπίας, Λαγκαδά, Λαυρίου, Μαραθώνα, Μεγάρων, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, και Χαλανδρίου).

2) Κατά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παραλαβής Πιστοποιητικού μέσω της διαδικτυακής πύλης

www.solon.gov.gr

στο Πρωτοδικείο Πειραιώς, τουλάχιστον για τα εξής Πιστοποιητικά:

(α) Περί μη δημοσίευσης ή Διαθήκης,

(β) Περί μη αποποίησης Κληρονομίας,

(γ) Περί μη προσβολής/ αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος.

Στο εν λόγω Πρωτοδικείο βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεως Έκδοσης Πιστοποιητικού.

Κατά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τριών (3) ημερών η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεως Έκδοσης και Παραλαβής Πιστοποιητικού στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τουλάχιστον για τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά.

Μετά την πιλοτική λειτουργία θα ενταχθούν στην υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεως Έκδοσης και Παραλαβής Πιστοποιητικού και τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία του Έργου (Πρωτοδικείο Αθηνών, Πρωτοδικείο Χαλκίδας), τουλάχιστον για τα προαναφερθέντα Πιστοποιητικά.

Τα Πρωτοδικεία του Έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ εν συνεχεία θα προχωρήσουν σε εμπλουτισμό του είδους των Πιστοποιητικών που θα διατίθενται μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ.

3) Κατά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παραλαβής Πιστοποιητικού μέσω της διαδικτυακής πύλης

www.solon.gov.gr

στο Εφετείο Πειραιώς για τα εξής Πιστοποιητικά:

(α) Πιστοποιητικό Περί Κατάθεσης Ένδικων Μέσων,

(β) Πιστοποιητικό Περί Μη Κατάθεσης Ένδικων Μέσων,

(γ) Πιστοποιητικό Περί Αναβολής Πινακίου

Μετά από πιλοτική λειτουργία τριών (3) ημερών θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεως Έκδοσης και Παραλαβής Πιστοποιητικού στα Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Εύβοιας για τους παραπάνω τύπους πιστοποιητικών.

 


 

Επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ η (παρακάτω) υπ. αριθμ. 8721 ΕΞ 2020/14.4.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1384/Β’/14.4.2020) η ηλεκτρονική αίτηση και έκδοση πιστοποιητικού δεν απαιτεί καταβολή αποϋλοποιημένου ενσήμου.

Σχετικά:

Ηλεκτρονικά και χωρίς μεγαρόσημο τα πιστοποιητικά των δικαστηρίων

Τα πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα των δικαστηρίων χορηγούνται στους πολίτες χωρίς μεγαρόσημο

Τα πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα μπορούν να εκδίδονται κατόπιν ηλεκτρονικής ή έντυπης αίτησης κάθε πολίτη και να χορηγούνται είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή που φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα χωρίς μεγαρόσημο

Αριθμ. 8721 ΕΞ 2020 – ΦΕΚ Τεύχος B 1384/14.04.2020
Μέτρα Διευκόλυνσης Ηλεκτρονικής Έκδοσης και Παραλαβής Πιστοποιητικών – Αναστολή εφαρμογής διατάξεων για την υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (μεγαρόσημο) σε πιστοποιητικά που εκδίδονται από Υπηρεσίες Δικαστικών Αρχών».

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68) ισχύουν τα ακόλουθα:

i. Τα πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα της παρ. 4 του άρθρου 5 του π.δ. 25/2012 (Α’ 53) μπορούν να εκδίδονται κατόπιν ηλεκτρονικής ή έντυπης αίτησης κάθε πολίτη και να χορηγούνται είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή που φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

ii. Στα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα της προηγούμενης περίπτωσης, καθώς και στις αιτήσεις αυτών, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής:

α) της εισφοράς ύψους τριών (3) ευρώ, που ορίζεται στην περ. ε της παρ. 1 του άρθ. 10 του ν.δ. 1017/1971 (Α’ 209).

β) της εισφοράς ύψους δύο (2) ευρώ, που ορίζεται στην περ. ζ της παρ. 1 του άρθ. 10 του ν.δ. 1017/1971 (Α’ 209).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά:

π.δ. 25/2012 (Α 53)

Άρθρο 5
Χορήγηση πιστοποιητικών

1. Τα Δικαστήρια μπορούν να χορηγούν σε ψηφιακή μορφή κάθε είδους πιστοποιητικά, βεβαιώσεις ή άλλα έγγραφα κατόπιν αιτήσεων δικηγόρων.

2. Ο δικηγόρος καταχωρεί τα αναγκαία στοιχεία για την ταυτοποίησή του, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, πραγματοποιεί την ηλεκτρονική πληρωμή των προβλεπόμενων πόρων για τη σήμανση της αίτησης και του ζητούμενου εγγράφου, όπως προβλέπεται στην περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 2, επισυνάπτει την αίτηση που φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και την αποστέλλει στο αρμόδιο δικαστήριο.

3. Το Δικαστήριο αποστέλλει στο δικηγόρο το αιτηθέν έγγραφο σε ψηφιακή μορφή με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Το εκτύπωμα του πιστοποιητικού, που αποστέλλεται από το δικαστήριο στο δικηγόρο και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο.

4. Αίτηση για τη χορήγηση των πιο πάνω εγγράφων μπορεί να απευθύνει προς στα Δικαστήρια σε ηλεκτρονική μορφή κάθε πολίτης, χωρίς να προβεί σε ηλεκτρονική πληρωμή της προβλεπόμενης σήμανσης. Το αιτηθέν έγγραφο χορηγείται σε έντυπη μορφή και κατά την παραλαβή από τον αιτούντα επικολλάται η σήμανση των προβλεπόμενων πόρων στην αίτηση και το αιτηθέν έγγραφο.


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post