Κορονοϊός. Ποιοι δήμοι είχαν τα περισσότερα κρούσματα

Κορονοϊός. Ποιοι δήμοι είχαν τα περισσότερα κρούσματα

Οι δεκαπέντε δήμοι που είχαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο – Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας (03/05/2020)

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Πάντα στις κρίσεις ζωής μας, που όταν την σκεπτόμαστε ή μας περιγράφουν, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί και να συμβούν.

Όταν την ζούμε δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές. Και όταν περάσουν, ευχόμαστε και προσευχόμαστε ποτέ να μην είχαν συμβεί και ποτέ να μην τις συναντήσουμε ξανά, ποτέ να μην επαναληφθούν.

Μια τέτοια περίοδος κλείνει αύριο το πρωί στις 6:00. Έξι εβδομάδες συμπληρώνονται αύριο στις 6:00 το πρωί, πρωτόγνωρες σε διαδικασίες, απαγορεύσεις, περιορισμούς, έντονους προβληματισμούς.

42 ημέρες ολοκληρώνονται αύριο 04-05-2020 στις 6:00 το πρωί, πρωτόγνωρες και γεμάτες από πίεση, διλήμματα, μικρά αλλά και μεγάλα άγχη και κυρίως αγωνία για το τι θα συμβεί. Πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση.

1.008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο στις 6:00 το πρωί, που καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, σοβαρότητα, περισσή αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς.

Και αν μέχρι σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα ήταν το να μείνουμε σπίτι, το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Να μείνουμε ασφαλείς.

Στο σημείο αυτό και στο κλείσιμο αυτής της φάσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα συνολικά στατιστικά στοιχεία αυτών των 42 ημερών που αφορούν στην εξάπλωση του ιού.

Συνολικά είχαμε 2.626 κρούσματα. Από αυτά 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ΄ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 συνάνθρωποί μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανέρρωσαν κατ΄ οίκον και δυστυχώς 144 δεν τα κατάφεραν.




Σε σχέση με την γεωγραφία των κρουσμάτων.

Από τα 2.626 κρούσματα, 1.496- δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού. 198 ήταν στην κεντρική Μακεδονία, 160 στη δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη δυτική Ελλάδα, 93 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

 

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών:

Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα.

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Σχετικά: Κορονοϊός. Δεδομένα και κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα

 

Σε επίπεδο δήμων

Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα είναι οι δήμοι:

ο δήμος Αθηναίων με 314,

ο δήμος Κηφισιάς με 116,

ο δήμος Θεσσαλονίκης με 85,

ο δήμος Καστοριάς με 79,

ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73,

ο δήμος Πειραιά με 59,

ο δήμος Χαλανδρίου με 52,

ο δήμος Γλυφάδας με 49,

ο δήμος Περιστερίου με 46,

ο δήμος Λαρισαίων με 42,

ο δήμος Πατρέων με 38,

ο δήμος Νέας Σμύρνης με 37,

ο δήμος Αμαρουσίου 36,

ο δήμος Νέας Ιωνίας 35,

ο δήμος Ξάνθης 34 και

ο δήμος Εορδαίας 31.

Από αυτούς τους δήμους, οι επτά (7), ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου

Σχετικά: Κορονοϊός. Καθημερινή ενημέρωση για κρούσματα, νοσηλεία, ΜΕΘ, θανάτους