Ποια είδη μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου

Λαϊκές αγορές. Ποια είδη μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου

 

Αριθμ. 18982 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 925/01.03.2022
Είδη πώλησης για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Είδη πώλησης για τους παραγωγούς πωλητές

Οι κάτοχοι άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου μπορούν να πωλούν αγροτικά προϊόντα, με την έννοια της παρ. 19 του άρθρου 2 του ν. 4849/2021 (Α’ 207), εφόσον τηρούνται όσα προβλέπονται στην ειδικότερη για κάθε προϊόν (βιολογικό ή μη) εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Τα αγροτικά προϊόντα που μπορούν να πωλούν οι κάτοχοι άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου εμπορίου εμπίπτουν, υποχρεωτικά, στις ακόλουθες κατηγορίες:

Κατηγορία 1. Προϊόντα του εδάφους (γεωργικά προϊόντα)

α) Καρποί δένδρων,
β) κηπευτικά προϊόντα,
γ) λαχανικά,
δ) άλλα αγροτικά προϊόντα, και ιδίως ελιές, καρύδια, κάστανα, όσπρια, ξηροί καρποί, αμπελόφυλλα, άνθη κολοκυθιού,
ε) τυποποιημένο ελαιόλαδο,
στ) εμφιαλωμένος οίνος,
ζ) προϊόντα απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) της παρ. 5 του άρθρου 2969/2001 (Α’ 281),
η) άνθη, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κηπευτικό χώμα το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία,
θ) πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, όπως φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων και φυτά αμπέλου,
ι) προϊόντα οικοτεχνίας, με την έννοια της παρ. 20 του άρθρου 2 του ν. 4849/2021, που προβλέπονται από το άρθρο 3 της υπό στοιχεία 4912/120862/2015 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 2468), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή, όπως γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα, αρτύματα.

Κατηγορία 2. Προϊόντα κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και λοιπά αγροτικά προϊόντα.

α) αυγά,
β) νωπά σφάγια πουλερικών και κουνελιών,
γ) αλλαντικά και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος από παραγωγούς κτηνοτρόφους, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες και νόμιμα λειτουργούσες μονάδες,
δ) γαλακτοκομικά προϊόντα,
ε) νωπά αλιευτικά προϊόντα ή προϊόντα υδατοκαλλιέργειας,
στ) τυποποιημένο μέλι.

 




Άρθρο 2
Είδη πώλησης για τους επαγγελματίες πωλητές

1. Οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου μπορούν να πωλούν αγροτικά ή βιομηχανικά προϊόντα, εφόσον τηρούνται όσα προβλέπονται στην ειδικότερη για κάθε προϊόν (βιολογικό ή μη) εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Τα προϊόντα που μπορούν να πωλούν οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου εμπίπτουν, υποχρεωτικά, στις ακόλουθες κατηγορίες:

Κατηγορία Α

α) Καρποί δένδρων,
β) κηπευτικά προϊόντα,
γ) λαχανικά,
δ) άλλα αγροτικά προϊόντα, και ιδίως ελιές, καρύδια, κάστανα, όσπρια, ξηροί καρποί, αμπελόφυλλα, άνθη κολοκυθιού,
ε) συσκευασμένο ελαιόλαδο,
στ) εμφιαλωμένος οίνος,
ζ) προϊόντα οικοτεχνίας, με την έννοια της παρ. 20 του άρθρου 2 του ν. 4849/2021, που προβλέπονται από το άρθρο 3 της υπό στοιχεία 4912/120862/2015 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 2468), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτή, όπως γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα, αρτύματα.
η) αυγά,
θ) νωπά και κατεψυγμένα σφάγια πουλερικών και κουνελιών,
ι) αλλαντικά και παρασκευάσματα κρέατος
ια) γαλακτοκομικά προϊόντα,
ιβ) τυποποιημένο μέλι,
ιγ) ζαχαρώδη προϊόντα που διατηρούνται χωρίς ψύξη,
ιδ) είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

Κατηγορία Β

Νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα αλιείας ή προϊόντα υδατοκαλλιέργειας

Κατηγορία Γ

α) άνθη, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κηπευτικό χώμα το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία,
β) πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, όπως φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων και φυτά αμπέλου,
γ) γλάστρες, εργαλεία κηπουρικής και άλλα βιομηχανικά είδη κηπουρικής και ανθοκομίας,

Κατηγορία Δ

Βιομηχανικά είδη πλην ηλεκτροδοτούμενων ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών, όπως είδη ένδυσης νεωτερισμών, κοσμήματα που δεν φέρουν πολύτιμους λίθους ή χρυσά ή αργυρά μέρη (faux bijoux), λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερμάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), αυτόνομα ηλεκτρικά είδη που δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, εκκλησιαστικά είδη, είδη ατομικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας, μέσα συσκευασίας, είδη υαλοπωλείου, πλαστικά με το μέτρο και άλλα είδη χαρτιού.

Κατηγορία Ε

Παροχή πρόχειρων έτοιμων γευμάτων και ειδών κυλικείου από καντίνα ή φορητή εγκατάσταση έψησης χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

2. Οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία μόνο από τις κατηγορίες Α έως Ε της παρ. 1.

3. Οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου που δραστηριοποιούνται στο στάσιμο ή το πλανόδιο εμπόριο μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία μόνο από τις κατηγορίες Α έως Ε της παρ. 1 ή συνδυαστικά στις κατηγορίες Α και Γ της ίδιας παραγράφου.

Άρθρο 3
Ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια προϊόντων που διατίθενται στο υπαίθριο εμπόριο

1. Τα διατιθέμενα από τους πωλητές στο υπαίθριο εμπόριο, τρόφιμα, ανάλογα με το είδος τους, πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της ενωσιακής περί τροφίμων νομοθεσίας, τις σχετικές κατά περίπτωση προϊόντος διατάξεις της ειδικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (υπ’ αρ. 1100/9.9.1987 απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, Β’ 788), τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) της υπό στοιχεία 91354/24.8.2017 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, (Β’ 2983) με την επιφύλαξη ειδικών κατά περίπτωση διατάξεων αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ), την απόφαση του Υπουργού Υγείας υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 (Β’ 2161) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ ποτών και άλλες διατάξεις» και των λοιπών υγειονομικών διατάξεων.

Ειδικά για τα νωπά οπωροκηπευτικά εφαρμόζεται επίσης ο Κανονισμός (ΕΕ) 543/2011 (L 157). Τα είδη ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νωπών ειδών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικώς, πρέπει να διατηρούνται, να διακινούνται και να διατίθενται από ειδικά διασκευασμένα οχήματα, αυτοκίνητα ή ρυμουλκούμενα. Επιπλέον εφαρμόζεται το άρθρο 18 της υπ’ αρ. 15523/2006 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 1187) για τους οδηγούς ορθής πρακτικής και ο ν. 2969/2001 (Α’ 281).

2. Τα προς πώληση στο υπαίθριο εμπόριο είδη διατίθενται σύμφωνα με τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) με την επιφύλαξη ειδικών κατά περίπτωση διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, και πρέπει να πληρούν τις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Κεφάλαια Β και Γ του ν. 4308/2014, Α’ 251). Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να συνιστούν παράνομη απομίμηση προϊόντων ή να διακινούνται κατά παράβαση των σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας διατάξεων ή διατάξεων της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’ 265) και του ν. 2969/2001 (Α’ 281).

3. Κάθε πωλητής υπαίθριου εμπορίου, ο οποίος διακινεί βιομηχανικά βιοτεχνικά μη εδώδιμα προϊόντα ή μεταποιημένα τρόφιμα απευθείας από ειδικά διασκευασμένο όχημα, καταλαμβάνει αριθμό μέτρων ίσο με το μήκος του οχήματός του, όχι όμως, άνω των οκτώ (8) μέτρων και σύμφωνα προς τα οριζόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ξεχωριστού πάγκου, εκτός εάν το μήκος του οχήματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο μήκος πάγκων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πωλούμενων ειδών, ανά λαϊκή αγορά, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα από άποψη χώρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διασκευασμένα οχήματα να διαθέτουν Έγκριση Τύπου, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της υπ’ αρ. 54795/2971/20/18.12.2020 κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 5946). Κατά τη διακίνηση και πώληση των τροφίμων τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 (L 139). Ειδικά, για τα τρόφιμα που συντηρούνται με ψύξη και κατάψυξη πρέπει να τηρείται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής των τροφίμων.

Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως