Τουρισμός

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2025

Ανακοινώθηκαν οι παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» για το 2025. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων σημείων κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 93 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 153 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές,  736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

 

Αναλυτικά ο χάρτης με τις «Γαλάζιες Σημαίες»

 

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» (BLUE FLAG) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Σεισμός στην Ηλεία (στην περιοχή του Πύργου)

Σεισμός στην Ηλεία μεγέθους 3.8 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Πύργου Ηλείας (5 χλμ…

26 minutes ago

Καύσωνας: Περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη 9.7.2025

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:…

36 minutes ago

Τι αλλάζει στην έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

Τι αλλάζει στην έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ): Συγκεκριμένα με διάταξη του νόμου 5216/2025,…

4 hours ago

Σεισμός στην Κεφαλλονιά (στην περιοχή του Ληξουρίου)

Σεισμός στην Κεφαλλονιά μεγέθους 3.9 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Ληξουρίου Κεφαλλονιάς (32 χλμ…

4 hours ago

ΔΥΠΑ: Ανακοίνωση για αλλαγές στην προπληρωμένη κάρτα

ΔΥΠΑ: Ανακοίνωση για αλλαγές στην προπληρωμένη κάρτα. Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος σχετικά με την προπληρωμένη…

5 hours ago

Νόμος 5216/2025 Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Νόμος 5216/2025 - ΦΕΚ Τεύχος Α 118/07.07.2025 Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ…

5 hours ago