Δικαστήρια - Συμβούλια - Επιτροπές

Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων Αττικής, Κρήτης 27-01-2022 και 28-01-2022

Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων Αττικής, Κρήτης 27-01-2022 και 28-01-2022

 

Αριθμ. 4035 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 190/26.01.2022
Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων και εισαγγελιών των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης για την 27 και την 28 Ιανουαρίου 2022.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Την αναστολή εργασιών όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης για την 27η και την 28η Ιανουαρίου 2022, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Κατ’ εξαίρεση της ανωτέρω αναστολής:

Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

– Θα εκφωνηθούν από ώρα 12:00 και έπειτα, μόνο οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών. Σε περίπτωση μη εμφάνισης διαδίκου, εκτός από εξαιρετικά επείγουσες κατά την κρίση του Προέδρου περιπτώσεις, η υπόθεση αναβάλλεται στην πλέον σύντομη δικάσιμο.

– Όλες οι υποθέσεις που θα αποσυρθούν θα προσδιο-ρισθούν αυτεπάγγελτα οίκοθεν με πράξη των Προέδρων των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης ή των Διευθυνό-ντων αυτά με ενημέρωση της πλατφόρμας solon.gov.gr, που θα επέχει θέση κλήτευσης όλων των διαδίκων.

Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

– Αποσύρονται όλες οι υποθέσεις των ποινικών δικαστηρίων εξαιρουμένων των ποινικών δικών:

α) αρμοδιότητας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των οποίων οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν εντός 3μήνου το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

β) που αφορούν κακουργήματα στα οποία συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής τους μέχρι την 31η.12.2023 στον πρώτο βαθμό ή μέχρι την 31η.12.2022 στο δεύτερο βαθμό, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει ανά περίπτωση για την εκδίκαση ή την τυχόν αναβολή ή διακοπή της δίκης.

γ) που έχουν διακοπεί για τη δικάσιμο της 27ης.01.2022 ή 28ης.01.2022 και δεν υπάγονται στις ως άνω εξαιρέσεις, οπότε το δικαστήριο αποφασίζει σε συνεδρίαση, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία των διαδίκων, την εκ νέου διακοπή.

Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των ανωτέρω ορίζεται η 10:00.

δ) αρμοδιότητας Αυτοφώρων Πλημμελειοδικείων μόνο για υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρες πράξεις με κρατούμενους (ή εξ αναβολής κατ’ άρθρον 423 Κ.Π.Δ) ή αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα με κρατούμενους. Ώρα έναρξης των δικαστικών συνεδριάσεων των αυτοφώρων ορίζεται η 12:00.

– Οι προσδιορισθείσες απολογίες αυτοφώρων συνοδειών καθώς και οι αυτόφωρες συνοδείες κακουργημάτων και πλημμελημάτων θα γίνονται μετά τις 11:00 και κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια κατά περίπτωση δικαστικά όργανα.

– Οι αποσυρθείσες υποθέσεις θα επαναπροσδιοριστούν κατά προτεραιότητα με τη στάθμιση περιπτώσεων κρατουμένων και κινδύνου παραγραφής.

– Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου, γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται σε αυτήν.

Γ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

– Θα εξεταστούν από ώρα 12:00 και έπειτα οι επείγουσες αιτήσεις προσωρινών διαταγών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Σεισμός στην Χαλκιδική στην περιοχή της Συκιάς Σιθωνίας

Σεισμός στην Χαλκιδική μεγέθους 4.6 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Συκιάς Σιθωνίας Χαλκιδικής (47…

1 hour ago

Νέο Market Pass: Μηνιαίο κουπόνι 60 ευρώ με πρώτη πληρωμή έως 1.000 ευρώ αναδρομικά

Νέο Market Pass: Μηνιαίο κουπόνι 60 ευρώ με πρώτη πληρωμή έως 1.000 ευρώ αναδρομικά Νέο…

2 hours ago

ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 3.262 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο

ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 3.262 μόνιμες προσλήψεις σε κενές θέσεις στο δημόσιο ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ…

3 hours ago

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 Την Κυριακή…

3 hours ago

Λήγει η προθεσμία διάθεσης του σταθερού μπλε τιμολογίου myHome Online της ΔΕΗ

Λήγει η προθεσμία διάθεσης του σταθερού μπλε τιμολογίου myHome Online της ΔΕΗ, με την χαμηλότερη…

4 hours ago

Πότε αναρτώνται, πως πληρώνονται και ποια είναι τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας 2027

Πότε αναρτώνται, πως πληρώνονται και ποια είναι τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας 2027 για…

4 hours ago