Αναστολή λειτουργίας 14 ΔΟΥ από 01/09/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώνεται η Δ’ και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο στις 01/09/2013 αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Οι 14 ΔΟΥ αυτές που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 1/9/2013 είναι:

1. ΑΓIOΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
2. ΑΙΓΙΝΑ
3. ΑΝΔΡΟΣ
4. ΚΑΛΥΜΝΟΣ
5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ
6. ΚΕΑ
7. ΛΗΜΝΟΣ
8. ΜΗΛΟΣ
9. ΠΟΡΟΣ
10. ΣΚΙΑΘΟΣ
11. ΣΚΟΠΕΛΟΣ
12. ΣΠΕΤΣΕΣ
13. ΤΗΝΟΣ
14. ΥΔΡΑ

Η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/01/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία).

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τους 2 Νομούς της χώρας που διαθέτουν ευρύ νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες και 2 ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ. Η απόφαση αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, καθώς και το άρθρο 101 (παράγραφοι 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «…ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».

Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. Ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr), ενώ και νέες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών.

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ με αιτήσεις των οφειλετών

Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ με αιτήσεις των οφειλετών Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ: Τι…

10 hours ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Λεωφόρου Κηφισίας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 και…

11 hours ago

Όλες οι πληρωμές επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ έως 6 Νοεμβρίου 2026

Όλες οι πληρωμές επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, από 2 Νοεμβρίου…

12 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.…

12 hours ago

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2026

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2026. Πότε θα είναι διαθέσιμα…

12 hours ago

Η εφαρμογή της ΕΜΥ για τον καιρό σε κινητά τηλέφωνα android και iphone

Η επίσημη εφαρμογή της ΕΜΥ με πληροφορίες για τον καιρό είναι πλέον διαθέσιμη σε κινητά…

15 hours ago