Αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών Κεφαλληνίας

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Α 34 – 11.02.2014

Αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών, του Δικαστικού Μεγάρου Κεφαλληνίας, των προθεσμιών και των πλειστηριασμών.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Το γεγονός ότι από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση της 3ης Φεβρουαρίου 2014 το Δικαστικό Μέγαρο Κεφαλληνίας κρίθηκε μη κατοικήσιμο για το σύνολο του κτιρίου καθόσον υπάρχει σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα που καθιστά μη προβλέψιμη την μελλοντική συμπεριφορά του.
3. α) Το από 3-2-2014 έγγραφο της Προέδρου Πρωτοδικών Κεφαλληνίας με το οποίο προτείνει ενόψει των ζητημάτων παραγραφής των αδικημάτων να δοθεί αναβολή των εργασιών των Δικαστηρίων τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή 9-2-2014.
β) Το με αριθμό Α127782 Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας της ΥΠΟΜΕΔΙ – Γ.ΓΔΕ – ΥΑΣ από το οποίο προκύπτει ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Κεφαλληνίας μετά τον νέο ισχυρό σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου 2014 ότι το κτίριο αυτό χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμο για το σύνολό του. Πλέον αυτού, εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή έντονη σεισμική δραστηριότητα σε εξέλιξη γεγονός που καθιστά μη προβλέψιμη κάθε μελλοντική συμπεριφορά του προαναφερθέντος Δικαστικού Μεγάρου.
4. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, των δικηγόρων και των πολιτών, καθώς επίσης να προστατευθούν όσοι πρέπει να επιχειρήσουν εμπρόθεσμα διαδικαστικές πράξεις κατά την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.
5. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Αναστέλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 3 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου του έτους 2014:
1) Οι εργασίες όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Κεφαλληνίας.
2) Οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Αργοστολίου με εξαίρεση:
α) τις ενέργειες για τη χορήγηση προσωρινών διαταγών,
β) την εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων και
γ) τη λειτουργία των ανακριτικών τμημάτων.
Αναστέλλεται επίσης και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων.
3) Οι κατά τις κείμενες διατάξεις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη δικαστική περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων που αφορούν τις διαδικασίες της πιο πάνω αναγκαστικής εκτέλεσης.

Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει στις 3 Φεβρουαρίου 2014.
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιωάννης Στουρνάρας, Δημήτριος Αβραμόπουλος,
Ιωάννης Μιχελάκης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης,
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος,
Κυριάκος Μητσοτάκης, Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης,
Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, Ιωάννης Μανιάτης,
Χαράλαμπος Αθανασίου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δημήτριος Σταμάτης,
Χρήστος Σταϊκούρας, Φωτεινή Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος,
Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post