Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία «eCall» ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112

Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία «eCall» ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112

Πρόσβαση του «112» με τη βάση δεδομένων οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών

 

Πρόκειται για το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, που σε περίπτωση ατυχήματος καλεί αυτόματα το 112, που σημαίνει ότι η κλήση θα γίνει ακόμα και αν ο οδηγός είναι αναίσθητος ή ανήμπορος.

 

Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης Έκτακτων Αναγκών «112» με τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων στοιχείων στις κλήσεις «eCall» αυτόματα από τα οχήματα, σε περίπτωση ατυχήματος, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Στόχος του Μνημονίου είναι η διασύνδεση του Συστήματος Διαχείρισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης «112» με τη βάση δεδομένων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την παροχή στοιχείων στις κλήσεις «eCall».

Ως κλήση «eCall» θεωρείται η κλήση έκτακτης ανάγκης από το όχημα με βάση τον αριθμό «112». Σε περίπτωση ατυχήματος, τα οχήματα που διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα ενημερώνουν αυτόματα το «112» στέλνοντας μήνυμα με τα στοιχεία και τη θέση του οχήματος.

 


 

Ουσιαστικά, με την υλοποίηση του έργου, όταν ένα αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα, θα μπορεί το ίδιο να στέλνει μήνυμα στο «112» μέσω αυτόματου συστήματος, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η ενέργεια του οδηγού ή κάποιου επιβάτη, οι οποίοι, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσουν.

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον οδηγό σε περιπτώσεις που έχει χάσει τον προσανατολισμό του ή χρειάζεται βοήθεια.

Σήμερα κατά την κλήση «eCall», η συσκευή IVS που βρίσκεται εντός του οχήματος στέλνει αυτόματα μια ελάχιστη δέσμη δεδομένων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέση του οχήματος (με βάση το GPS της συσκευής IVS), τον αριθμό πλαισίου, το καύσιμο και τη μάρκα/μοντέλο του οχήματος.

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας θα εξασφαλισθεί η πρόσβαση στο πρωτόκολλο επικοινωνίας του «112» με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών, έτσι ώστε με την κλήση «eCall»  θα παρέχονται τα εξής στοιχεία:

– Αριθμός Κυκλοφορίας
– Αριθμός Πλαισίου
– Κωδικός Οχήματος
– Περιγραφή Αμάξης
– Μάρκα Οχήματος
– Εμπορική Ονομασία Οχήματος
– Χρώμα
– Καύσιμο
– Ημερομηνία Χορήγησης Πρώτης Άδειας
– Ημερομηνία Χορήγησης Πρώτης Άδειας Διεθνώς

Υπογραμμίζεται πως δεν θα αποστέλλονται προσωπικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.

Για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παράσχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων στοιχείων οχημάτων που τηρεί, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Αναδόχου του ΟΤΕ ΑΕ, θα αναπτύξει την διασύνδεση της βάσης δεδομένων με το Σύστημα Διαχείρισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης 112.

 

Νέος Κανονισμός πανευρωπαϊκού συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall

Από τις 31 Μαρτίου 2018 είναι πλέον υποχρεωτικός ο εξοπλισμός όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη με το σύστημα eCall

Πρόκειται για το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, που σε περίπτωση ατυχήματος καλεί αυτόματα το 112, που σημαίνει ότι η κλήση θα γίνει ακόμα και αν ο οδηγός είναι αναίσθητος ή ανήμπορος.

Το νούμερο αυτό (το 112) είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης και με τον τρόπο αυτό ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες αρχές (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Τροχαία).

Η κλήση μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με το πάτημα του κατάλληλου πλήκτρου στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Αυτό γίνεται προκειμένου να μπορούν να ειδοποιηθούν οι αρχές για συμβάν στο οποίο δεν μετέχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και απαιτείται βοήθεια ή για κάτι άλλο πέρα από ατύχημα.

Με την κλήση δίνεται στις αρχές η ακριβής θέση του αυτοκινήτου, η χρονική στιγμή που έγινε το συμβάν καθώς και η κατεύθυνση κίνησης του αυτοκινήτου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό ειδικά στις εθνικές οδούς, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και αυτό γιατί σκοπός της υποχρεωτικής παρουσίας του eCall είναι η παροχή βοήθειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μέσα στη λεγόμενη «χρυσή ώρα», στα πρώτα 60 λεπτά από την πρόκληση του ατυχήματος δηλαδή, που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης και μειώνει τις συνέπειες των τραυματισμών.

Την απόφαση αυτή σχολιάζει θετικά και η Ένωση των Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA), η οποία σκοπεύει να πιέσει προκειμένου να γίνει υποχρεωτικό και το σύστημα αυτόματης πέδησης.

Και αυτό γιατί ενώ το οφέλη του είναι δεδομένα το 70% των καινούργιων αυτοκινήτων εξακολουθούν να μην το διαθέτουν.

Η προσπάθεια προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η παρουσία του eCall ξεκίνησε το 2013, ενώ τον Απρίλιο του 2015 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα, έπειτα από 3 χρόνια, υλοποιείται.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό κάθε νέο επιβατικό αυτοκίνητο αλλά και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα θα πρέπει να εξοπλίζονται με σύστημα το οποίο σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος θα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού, που άπτεται θεμάτων βιομηχανίας και τεχνικής εναρμόνισης αναμένεται, σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων, να συμβάλλει σε:

α. μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων έως 10%,

β. μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%,

γ. μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων,

δ. διευκόλυνση των υπηρεσιών διάσωσης και αυξημένη ασφάλεια των σωστικών συνεργείων.

Υπογραμμίζεται ότι στο κείμενο του Κανονισμού ορίζεται σαφώς η υποχρέωση των κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post