Αρχαιολογικοί χώροι - Μουσεία - Μνημεία

Ανοίγουν τα μουσεία την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ανοίγουν τα μουσεία την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επισκέπτες των μουσείων, για την προστασία τους:

– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

– Η λειτουργία εστιατορίων/cafe στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

– Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

– Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.


– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.

– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Ασφάλεια εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κοκ), πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

Ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων του Κράτους, έως 31 Οκτωβρίου 2020

 


odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Αιτήσεις έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών

Αιτήσεις έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας για ανακαίνιση παλαιών κατοικιών με επιχορήγηση έως 36.000 ευρώ και επιδότηση…

16 minutes ago

Και με SMS στα κινητά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2026

Και με SMS στα κινητά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2026: Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και…

26 minutes ago

Πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου 2026: Πότε εμφανίζονται στα ΑΤΜ

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων: Πότε εμφανίζονται στα ΑΤΜ οι συντάξεις Ιουλίου 2026  …

44 minutes ago

«Τουρισμός για Όλους 2026»: Δικαιούχοι, αιτήσεις, ποσά των vouchers διακοπών

«Τουρισμός για Όλους 2026»: Δικαιούχοι, αιτήσεις, ποσά των vouchers διακοπών Αριθμ. 11562 - ΦΕΚ Τεύχος…

2 hours ago

Ελάχιστη αποζημίωση συνδρομητών με 10.000 ευρώ για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις

Ελάχιστη αποζημίωση συνδρομητών με 10.000 ευρώ για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις: Το «Μητρώο 11». Ενέργειες και…

15 hours ago

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco (15.6.2026)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco (15.6.2026) για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ALPHA Πρόθεση ψήφου…

18 hours ago