Απεργία - Στάση Εργασίας

Δικηγόροι: Καθολική αποχή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Δικηγόροι: Καθολική αποχή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025. Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη του ότι:

(α) το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί και συντόνισε τη δράση του με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Χώρας για την ανατροπή των δυσμενών αποτελεσμάτων που επιφέρει η φορολόγηση αυτή και η οποία οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

(β) για το φορολογικό έτος 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025), η μείωση από 55% στο 27,5% στο συντελεστή προκαταβολής φόρου που είχε προβλεφθεί κατά το προηγούμενο έτος επί της πρόσθετης διαφοράς (μεταξύ φόρου που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα και φόρου που αναλογεί στο τεκμαρτό εισόδημα ) παύει να ισχύει και η προκαταβολή φόρου επανέρχεται στο 55% για το σύνολο του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο τεκμαρτό εισόδημα.

(γ) η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ συνεπάγεται έτι περαιτέρω την αντίστοιχη και μάλιστα αναδρομική για το φορολογικό έτος 2024 αύξηση του ύψους του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

(δ) η κυβέρνηση συνεχίζει να παραλείπει τη στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, επιμένει στη μη μείωση του ΦΠΑ για τις δικαστηριακές υπηρεσίες και στη μη αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ – το οποίο σημειωτέον δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα – την μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τη μη μεταφορά της σχετικής Οδηγίας (2020/285) στο εθνικό δίκαιο., αδράνεια που εκθέτει τη χώρα και σε κυρώσεις από την ΕΕ.

(ε) στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας, ασκήθηκαν από Δικηγορικούς Συλλόγους αλλά και λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά της αριθμ. Α 1055/2024 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28 Α του Ν. 4172/2013, της πρώτης διοικητικά προσβλητέας πράξης εφαρμογής του φορολογικού νόμου (Ν. 5073/2023).

(στ) η συζήτηση των σχετικών Αιτήσεων Ακυρώσεως έχει προσδιορισθεί για την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων – μελών του την Παρασκευή 14-3-2025, με το σύνηθες πλαίσιο (επισυνάπτεται) και παράσταση διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Αθήνας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ίδια ημέρα πριν και κατά την εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως.

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Με ΠΔ η κατάργηση της είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Με Προεδρικό Διάταγμα η κατάργηση της είσπραξης των δημοτικών τελών (Καθαριότητας - Φωτισμού) μέσω των…

9 hours ago

Οι συντάξεις πρώην ΟΓΑ (νόμου 4169/1961) μετά την αύξηση

Οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ (του νόμου 4169/1961) μετά την αύξηση των κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα…

13 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026

Ηλιοφάνεια αναμένεται στα περισσότερα τμήματα της χώρας με παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές κυρίως στα…

13 hours ago

Επιστροφή ενοικίου 2026: Πότε γίνεται η πληρωμή και ποια είναι τα ποσά

Επιστροφή ενοικίου 2026: Πότε γίνεται η πληρωμή και ποια είναι τα ποσά Οι δικαιούχοι της επιστροφής ποσών…

14 hours ago

Σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για όλους τους δικαιούχους

Σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για όλους τους δικαιούχους Στα στοχευμένα μέτρα στήριξης που αναμένεται…

14 hours ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Στρυμωνικό των Σερρών

Φωτιά τώρα, απόγευμα της Παρασκευής 18.9.2026, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Στρυμωνικό των Σερρών.  …

15 hours ago