Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις μαστογραφίας

odigostoupoliti.eu

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις μαστογραφίας. Ξεκίνησε από 8.5.2024 η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού -Φώφη Γεννηματά-

Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 έως 49 και 70 έως 74 ετών. Το σύνολο των νέων δικαιούχων είναι σχεδόν 567 χιλιάδες γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες.

Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία.

Όσες δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο, δημόσιο ή ιδιωτικό, κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους

 

Η κοινή υπουργική απόφαση

Αριθμ. 25552 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2685/08.05.2024
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 27866/17.05.2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης για τη δημόσια υγεία -Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού-».

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Την τροποποίηση της υπ’ αρ. 27866/17.05.2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης για τη δημόσια υγεία “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού”» (Β’ 2459), ως εξής:

Άρθρο 1
Ο τίτλος αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης για τη δημόσια υγεία “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου”».

Άρθρο 2

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1, στη φράση «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού», απαλείφονται οι λέξεις «του μαστού», η φράση «για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, τη βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ζωής των γυναικών» αντικαθίσταται από τη φράση «για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, τη βελτίωση των δεικτών της θνησιμότητας που δύναται να προληφθεί, καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών», και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Σκοπός της παρούσας είναι η εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υλοποίησης της Δράσης «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου» (Δράση), για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, τη βελτίωση των δεικτών της θνησιμότητας που δύναται να προληφθεί, καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών».

2. Η παρ. 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η Δράση υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) του άρθρου 17 του ν. 3918/2011 (Α’ 31)».

Άρθρο 3

Το άρθρο 2 αντικαθίσταται εν συνόλω ως εξής:

«1. Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες του πρώτου εδαφίου πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από σαράντα πέντε (45) έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών,

β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση, και

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

2. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπεται να επεξεργαστεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τηρεί για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, για τον σκοπό του αυτοματοποιούμενου προσδιορισμού των δικαιούχων της Δράσης, με βάση τα κριτήρια της ανωτέρω παραγράφου, καθώς και για τον σκοπό της αυτοματοποιημένης έκδοσης παραπεμπτικού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας.

3. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τη Δράση μέσω:

(α) Αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης,

(β) ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας (προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr), της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της ιστοσελίδας του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.) που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Υγείας και

(γ) λοιπού διαφημιστικού υλικού (λ.χ. παραγωγή τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών spots και banners) και

(δ) μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση ενημερώνονται με γραπτά μηνύματα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, στα οποία περιλαμβάνεται το παραπεμπτικό και οδηγίες για την εκτέλεσή του. Επιπλέον, στην καρτέλα όλων των δικαιούχων, στο σύστημα συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., περιλαμβάνεται ειδική σήμανση, προκειμένου να ενημερώνονται, κατά την επίσκεψή τους σε οποιονδήποτε ιατρό, συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά τη χρονική περίοδο εκτέλεσης του έργου, για την επιλεξιμότητά τους για τη διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας».

Άρθρο 4

1. Στην παρ. 5 του άρθρου 4 αντικαθίσταται η φράση «και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.», με τη φράση «και του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.)» και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που συμμετέχουν στη Δράση, εκτελούν το παραπεμπτικό, κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή όχι. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για τις Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που δύνανται να εκτελούν τις προληπτικές εξετάσεις από τις ιστοσελίδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.)».

2. Στην παρ. 6 του άρθρου 4 προστίθεται η φράση «Ως εύρημα BIRADS 0 νοείται κάθε μη ευκρινές εύρημα που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων» και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Μετά την εκτέλεση του παραπεμπτικού, ακτινοδιαγνώστης της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ως πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), διενεργεί διάγνωση και, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 84 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), ενημερώνει σχετικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των Δικαιούχων, μέσω διαλειτουργικότητας του Α.Η.Φ.Υ. με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), ως προς τη διαπίστωση ή μη ευρήματος, σύμφωνα με την κατάταξη της κλίμακας BIRADS. Ως εύρημα BIRADS 0 νοείται κάθε μη ευκρινές εύρημα που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ως εύρημα BIRADS 3 νοείται κάθε πιθανώς καλόηθες εύρημα που χρήζει επανεξέτασης. Η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των δικαιούχων με τα ως άνω διαγνωστικά ευρήματα αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης για την προληπτική διαγνωστική εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας».

3. Στην παρ. 7 του άρθρου 4 η φράση «σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α3(γ)/οικ. 6015/26.01.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Υγείας (Β’ 252)», αντικαθίσταται με τη φράση «σύμφωνα με το άρθρο μόνο της υπό στοιχεία Α3(γ)/οικ.76492/13.10.2016 κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Οικονομικών (Β’ 3458), περί της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης ιατρικών πράξεων» και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:

«7. Η τιμή αποζημίωσης των δημοσίων και ιδιωτικών Μονάδων Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την προληπτική διαγνωστική εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας ορίζεται σε τριάντα πέντε (35) ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο μόνο της υπό στοιχεία Α3(γ)/ οικ.76492/13.10.2016 κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Οικονομικών (Β’ 3458), περί της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης ιατρικών πράξεων».

Άρθρο 5
Προστίθεται νέο άρθρο 5 ως εξής:

«Άρθρο 5
Υπερηχογράφημα μαστού

1. Σε περίπτωση διαπίστωσης ευρήματος κατηγορίας BIRADS 0 ή BIRADS 3 και πάνω, στην εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας του άρθρου 4 της παρούσας, εκδίδεται αυτόματα, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

2. Το παραπεμπτικό περιλαμβάνει τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας και φέρει επιπλέον την περιγραφή «Προληπτική εξέταση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)» «Προληπτικός Έλεγχος Καρκίνου του Μαστού» «Υπερηχογράφημα» «Με τη Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU» και τον λογότυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

3. Το παραπεμπτικό εκτελείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχουν στη Δράση εκτελούν το παραπεμπτικό, κατά τα προαναφερόμενα, ανεξάρτητα από το εάν είναι συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή όχι. Οι πολίτες ενημερώνονται για τις μονάδες που εκτελούν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την ιστοσελίδα του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου
(Ε.Π.Π.Ε.).

4. Ο θεράπων ιατρός της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ως πιστοποιημένος χρήστης Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 84 του ν. 4600/2019 (Α’ 43), ενημερώνει σχετικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των δικαιούχων, που διαλειτουργεί με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), ως προς τα αποτελέσματα του υπερήχου, για το αν υπάρχει εύρημα και για την κατάταξη αυτού, σύμφωνα με το σύστημα κατηγοριοποίησης BIRADS και τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 της παρούσας. Η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των δικαιούχων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης για την προληπτική διαγνωστική εξέταση του υπερηχογραφήματος μαστού.

5. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναλαμβάνει τον έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή της προκαλούμενης δαπάνης από την εκτέλεση των παραπεμπτικών του έργου. Η τιμή αποζημίωσης της εξέτασης του υπερηχογραφήματος μαστού ορίζεται σε οκτώ ευρώ και είκοσι οκτώ λεπτά (8,28), σύμφωνα με την περ. 46 του άρθρου 4 του π.δ. 157/1991 (Α’ 62), περί αμοιβών ιατρικών πράξεων».

Άρθρο 6

Το υφιστάμενο άρθρο 5 αναριθμείται σε άρθρο 6 και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Σε περίπτωση διαπίστωσης ευρήματος BIRADS 3 και πάνω από την ενημέρωση της παρ. 6 του άρθρου 4
ή/και της παρ. 4 του άρθρου 5, δημιουργείται αυτόματα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός ιατρικής επίσκεψης που δίνει στις δικαιούχους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης, σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας, όπως σε χειρουργό, γυναικολόγο, μαστολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό (θεράπων ιατρός), ο οποίος είναι πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.). Ο κωδικός ιατρικής επίσκεψης έχει ισχύ τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του».

β) Η παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η κλινική εξέταση εκτελείται από ιατρό κατάλληλης ειδικότητας (ενδεικτικά από χειρουργό, γυναικολόγο, μαστολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό). Οι πολίτες ενημερώνονται για τους συνεργαζόμενους με το πρόγραμμα ιατρούς από την ιστοσελίδα του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.)».

γ) H παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Ο θεράπων ιατρός, μετά από κλινική εξέταση της δικαιούχου και αξιολόγηση της μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος, ενημερώνει τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ) της δικαιούχου, μέσω διαλειτουργικότητας του Α.Η.Φ.Υ. με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), για το αποτέλεσμα, το οποίο συνίσταται σε θετική ή αρνητική γνωμάτευση καρκίνου του μαστού».

δ) Προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Η τιμή αποζημίωσης της κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης της περ. δ) της παρ. 5 του άρθρου εικοστού τέταρτου του ν. 4917/2022 (Α’ 67) ορίζεται, κατά παρέκκλιση του άρθρου 1 του π.δ. 127/2005 (Α’ 182), περί των αμοιβών των ιατρικών επισκέψεων, σε τριάντα (30) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ’ της παρ. 7 του άρθρου εικοστού τέταρτου του ν. 4917/2022 (Α’ 67). Η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των δικαιούχων, με το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης, αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης».

Άρθρο 7

1. Τα υφιστάμενα άρθρα 6 και 7 καταργούνται και τα υφιστάμενα άρθρα 8 έως 11 αναριθμούνται σε 7 έως 10.

2. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 27866/17.05.2022 (Β’ 2459) κοινή υπουργική απόφαση.

Άρθρο 8

Η ισχύς της παρούσας άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post