Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2019. Πως αποδεικνύεται η πενταετής διαμονή

Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2019. Πως αποδεικνύεται η πενταετής διαμονή

Οδηγίες για θέματα που προκύπτουν κατά την υποβολή της αίτησης επιδόματος ενοικίου (στέγασης), με την απόδειξη της πενταετούς διαμονής

 


 

ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗ

1. Κάνω την αίτηση για το επίδομα στέγασης και μου εμφανίζεται η επισήμανση «βαρύτητα 100 δεν καλύπτει τα κριτήρια περί διαμονής των ενηλίκων μελών στην Ελλάδα (έχουν εντοπιστεί 4 δηλώσεις τα τελευταία 5 έτη)». Τι απαιτείται για την πιστοποίηση της πενταετούς νόμιμης και μόνιμης παραμονής στη χώρα εάν αυτή δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά;

Για τους Έλληνες πολίτες απαιτείται η προσκόμιση στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιου αποδεικτικού που να πιστοποιεί ότι διέμεναν στη χώρα για το διάστημα αυτό.

Ενδεικτικά:

αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο / σχολή, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, κάρτα ανεργίας, λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο.

Για τους αλλοδαπούς απαιτείται η προσκόμιση στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας αδείας παραμονής ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου νόμιμης παραμονής στη χώρα για τα έτη αυτά.

Δείτε αναλυτικά παρακάτω σε επομένη ερώτηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής ισχύει ΜΟΝΟ για το άτομο που υποβάλει την αίτηση.

2. Πιστοποιείται η πενταετής παραμονή στη χώρα από εκπρόθεσμα υποβληθείσα φορολογική δήλωση;

Όχι η υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης όπως και η υποβολή φορολογικής δήλωσης σε ημερομηνία μεταγενέστερη της απόκτησης του ΑΦΜ δεν αποτελούν αποδεικτικό για την πενταετή παραμονή στη χώρα.

3. Ποια έγγραφα πιστοποιούν τη νόμιμη πενταετή παραμονή στη χώρα για τους αλλοδαπούς;

Η άδεια διαμονής σε ισχύ για την τελευταία πενταετία. Για τους κατόχους άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας (με την ένδειξη «πρόσφυγας» ή «επικουρική προστασία»), τους κατόχους άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και τους κατόχους κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης των παραπάνω αδειών, ως ημερομηνία έναρξης της νόμιμης παραμονής θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ασύλου, όπως αυτό αποδεικνύεται από σχετικό δημόσιο έγγραφο.

4. Τι απαιτείται για την πιστοποίηση της νόμιμης διαμονής στη χώρα για ενήλικες αλλοδαπούς που είναι μέλη νοικοκυριού που υποβάλει αίτηση για το Επίδομα;

Απαιτείται η άδεια διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

5. Αλλοδαπός με άδεια παραμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της, η οποία όμως λήγει σε τρεις μήνες έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για το Επίδομα;

Ναι, εφόσον η άδεια του είναι σε ισχύ την ημερομηνία αίτησης για το Επίδομα και πληροί το κριτήριο της προηγούμενης πενταετούς διαμονής μπορεί να αιτηθεί .

6. Απαιτείται άδεια παραμονής για ανήλικα τέκνα;

Όχι, ζητείται μόνο η άδεια παραμονής των γονέων.

7. Εάν αλλοδαπό μέλος νοικοκυριού δεν έχει άδεια διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της, μπορεί να προχωρήσει η αίτηση του νοικοκυριού;

Μπορεί, αλλά δεν θα συμπεριληφθεί το μέλος που δεν έχει άδεια διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωσή της. Το μέλος αυτό θα διαγραφεί από την αίτηση από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας.

8. Είμαι αλλοδαπός και στην αίτησή μου συμπληρώνω τον αριθμό της αδείας διαμονής, αλλά δεν μου επιτρέπει να συμπληρώσω την ημερομηνία λήξης. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν ο αριθμός της άδειας διαμονής δεν διασταυρώνεται αυτόματα, δεν έχετε δικαίωμα να συμπληρώσετε μόνος σας την ημερομηνία λήξης. Πρέπει να πάτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε και να οριστικοποιηθεί εκεί η αίτησή σας από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.

9. Είμαι υπήκοος χώρας μέλους της ΕΕ. Υποβάλλω αίτηση και μου ζητάει την άδεια διαμονής.

Θα πρέπει να πάτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε και να προσκομίσετε την βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους μέλους Ε.Ε. ή την πιστοποίηση μόνιμης διαμονής σας στη χώρα.

10. Οι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες (κάτοχοι Ευρωπαϊκής κάρτας) χρήζουν άδειας παραμονής;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας την βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους μέλους Ε.Ε. ή την πιστοποίηση μόνιμης διαμονής.



11. Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας μπορούν να αιτηθούν για το Επίδομα;

Οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας), καθώς και όσοι διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, μπορούν να αιτηθούν για το Επίδομα, εφόσον πληρούν το κριτήριο της πενταετούς διαμονής.

12. Πολίτης αλλοδαπός θέλει να αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης και προσκόμισε στο Δήμο βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής. Μπορεί να αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης;

Οι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής δε μπορούν να αιτηθούν για το Επίδομα Στέγασης.

13. Αλλοδαπός κάτοχος δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας (αιτών άσυλο) επιθυμεί να αιτηθεί για το Επίδομα. Μπορεί;

Οι κάτοχοι δελτίου αιτούντος άσυλο αλλοδαποί, δεν μπορούν να αιτηθούν για το Επίδομα. Για τους αιτούντες άσυλο υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post