Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2019. Η σύνθεση του νοικοκυριού

Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2019. Η σύνθεση του νοικοκυριού

Οδηγίες για θέματα που προκύπτουν κατά την υποβολή της αίτησης επιδόματος ενοικίου (στέγασης), με την σύνθεση του νοικοκυριού (φιλοξενούμενοι, μονογονεϊκή οικογένεια, απροστάτευτα τέκνα, διαζύγιο, διάσταση συζύγων, φοιτητές, ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες)

 


 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

1. Πότε μια οικογένεια θεωρείται μονογονεϊκή;

Μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή όταν ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και ένα ή περισσότερα τέκνα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα θα πρέπει να είναι ανήλικο.

2. Με ποιο δικαιολογητικό πιστοποιείται η μονογονεϊκότητα;

Για να αναγνωριστεί μονογονεϊκότητα θα πρέπει ο γονέας να είναι:

  • άγαμος, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • σε χηρεία, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  • διαζευγμένος, οπότε απαιτείται δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από την οποία να προκύπτει ότι ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

Σε περίπτωση που ο άλλος γονέας κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα απαιτείται η προσκόμιση της βεβαίωσης κράτησης από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ – ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΕΚΝΑ

1. Ισχύει η μονογονεϊκότητα για παιδιά που είναι άνω των 18 ετών και έχει η μητέρα την επιμέλεια ή όχι επειδή είναι ενήλικες;

Αν τα τέκνα είναι ενήλικα, δεν ισχύει η μονογονεϊκότητα.

μ2. Όταν υπάρχει διαζευκτήριο και δίνεται η επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα, θεωρείται αυτό μονογονεϊκότητα ή πρέπει να έχει και τη γονική μέριμνα για το Επίδομα Στέγασης;

Ναι, θεωρείται μονογονεϊκότητα. Η γονική μέριμνα ασκείται αυτόματα και από τους δύο γονείς, έκτος ειδικών περιπτώσεων, με τη γέννηση του παιδιού. Γι’ αυτό και για την αποδοχή της μονογονεϊκότητας είναι απαραίτητη η επιμέλεια (προσωρινή ή μόνιμη), η οποία ορίζεται με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

3. Η διάσταση μεταξύ συζύγων αρκεί για να πιστοποιηθεί η μονογονεϊκότητα;

Όχι, η δήλωση ότι οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση δεν αρκεί για να αποδειχθεί η μονογονεϊκότητα. Θα πρέπει να υπάρχει αίτηση διαζυγίου όπου θα ορίζεται ποιος γονέας ασκεί την επιμέλεια των παιδιών.

4. Κυρία διαζευγμένη με ένα ενήλικο και δύο ανήλικα τέκνα μπορεί να αιτηθεί ως μονογονεϊκή οικογένεια;

Ναι, μπορεί. Εφόσον υπάρχει τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο ισχύει η μονογονεϊκότητα.

5. Τι σημαίνει η επισήμανση ένδειξη φυσικού τέκνου σε μέλος μονογονεϊκής οικογένειας;

Προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση μονογονεϊκής οικογένειας με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο (το οποίο στην φορολογική δήλωση είχε δηλωθεί σαν φιλοξενούμενος) θα πρέπει το ενήλικο τέκνο να επισημανθεί ως «φυσικό τέκνο», γιατί διαφορετικά θα εμφανίζεται σαν άλλο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιλογή της μονογονεϊκότητας.

6. Είναι μονογονεϊκή η οικογένεια στην οποία τα παιδιά διαμένουν με τον ένα γονιό αλλά η επιμέλεια έχει δοθεί και στους δύο;

Όχι, σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει η μονογονεικότητα.

7. Μπορεί να αιτηθεί ως μονογονεϊκή οικογένεια νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από μονογονεϊκή οικογένεια και άλλα ενήλικα μέλη;

Όχι. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας.

8. Γυναίκα έγγαμη, η οποία έχει τέκνα μη αναγνωρισμένα από το σύζυγο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονογονεϊκή;

Όχι, εφόσον είναι έγγαμη.

9. Πολίτης δηλώνει σε διάσταση προσκομίζοντας αίτηση διαζυγίου από το 2015. Έκτοτε δεν έχει κάνει κάποια άλλη νομική κίνηση, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Ο εν διαστάσει σύζυγός της μένει από το 2011 στο εξωτερικό. Δεν έχει κάποιο χαρτί σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών, παρά μόνο μια υπεύθυνη δήλωση από το σύζυγο. Μπορώ να τη δηλώσω ότι είναι σε διάσταση αλλά και ως μονογονεϊκή;

Μπορείτε να τη δηλώσετε σε διάσταση, όχι όμως ως μονογονεϊκή εφόσον δεν υπάρχει διαζύγιο, αλλά ούτε και προσωρινή απόφαση δικαστηρίου που να ρυθμίζει την επιμέλεια.

10. Κυρία άγαμη είναι ζευγάρι με τον φιλοξενούμενό της και έχουν μαζί ένα παιδί. Επιτρέπεται να αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης ως μονογονεϊκή δεδομένου ότι μένει μαζί τους και ο σύντροφος πατέρας του παιδιού;

Εφόσον και οι δυο γονείς μένουν μαζί δεν υφίσταται μονογονεϊκότητα. Επίσης, δεδομένου ότι το νοικοκυριό αποτελείται και από άλλα ενήλικα μέλη, δεν μπορεί να δηλωθεί μονογονεϊκότητα.

11. Ισχύει ότι για τα εκτός γάμου αναγνωρισμένα τέκνα δεν απαιτείται δικαστική απόφαση που να εκχωρεί την επιμέλεια στην μητέρα και δεν πρέπει να ζητείται από τους Δήμους σαν επιπλέον δικαιολογητικό, προκειμένου να την εντάξουν στο Πρόγραμμα σαν μονογονεική οικογένεια (ακόμα και αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα στο Δημοτολόγιο);

Ναι, ισχύει αρκεί οι δύο γονείς να μη μένουν μαζί.

12. Μπορεί να θεωρηθεί μονογονέας η γιαγιά που έχει την οριστική επιμέλεια των εγγονιών της; Η επιμέλεια έχει αφαιρεθεί από τη μητέρα. Η γιαγιά λαμβάνει Α21 και έχει πάρει τα εγγόνια στη δική της φορολογική δήλωση.

Σε αυτή την περίπτωση θα δηλώσετε τα τέκνα ως απροστάτευτα χωρίς να επιλέξετε τη μονογονεϊκότητα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΣΗ

1. Πως πιστοποιείται η διάσταση μεταξύ συζύγων;

Ως δικαιολογητικά για τη διάσταση γίνονται δεκτά αίτηση διαζυγίου, αποδεικτικά ξεχωριστής κατοικίας (π.χ. διαφορετικά μισθωτήρια ή τίτλοι κτήσης) και λογαριασμοί ΔΕΚΟ.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομιστούν από τον αιτούντα σωρευτικά και θα πρέπει να αφορούν και στους δύο συζύγους.

Στις περιπτώσεις που η διάσταση δεν δύναται να τεκμηριωθεί μέσω δικαιολογητικών, τότε προτείνεται διενέργεια κοινωνικής έρευνας, προκειμένου να βεβαιωθεί η πραγματική κατάσταση του νοικοκυριού.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΕΛΟΥΣ

1. Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ το τρέχον διάστημα νοικιάζει δική του κατοικία;

Η αίτηση του μπορεί να προχωρήσει κανονικά εφόσον έχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο και πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος.

2. Προσπαθώ να αιτηθώ για το Επίδομα Στέγασης, όμως στην αίτηση δε φαίνεται το νεογέννητο παιδί μου. Πώς θα δηλώσω το παιδί ώστε να παίρνω και τα χρήματα που του αναλογούν;

Μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή Προσθήκη και εν συνεχεία να προσθέσετε το παιδί συμπληρώνοντας το ΑΜΚΑ του. Εάν δεν γίνει αυτόματη διασταύρωση, θα πρέπει να πάτε στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής σας προσκομίζοντας την ληξιαρχική πράξη γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και να προστεθεί το τέκνο από τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους. Εάν το παιδί δεν έχει ΑΜΚΑ, θα πρέπει να βγάλετε ΑΜΚΑ πριν προχωρήσετε στην ανωτέρω διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η προσθήκη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά την υποβολή αίτησης καθώς μετά και για ένα εξάμηνο δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης αυτής για την προσθαφαίρεση μελών.

 


 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

1. Είμαι φιλοξενούμενος από τους γονείς μου. Μπορώ να αιτηθώ για το Επίδομα Στέγασης;

Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνοι τους. Αίτηση, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να υποβάλει ένας εκ των δύο γονέων συμπεριλαμβάνοντας το τέκνο ως φιλοξενούμενο μέλος, εφόσον η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα άλλα μέλη του νοικοκυριού (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

2. Στην αίτησή μου εμφανίζονται φιλοξενούμενοι, ενώ στη φορολογική μου δήλωση δεν το έχω δηλώσει με αποτέλεσμα να μη δικαιούμαι το Επίδομα Στέγασης. Τι μπορώ να κάνω;

Aν ο/η αιτών/ούσα δεν γνωρίζει τα άτομα που εμφανίζονται στην αίτησή του/της ως φιλοξενούμενα, πρέπει να προβεί σε καταγγελία στη ΔΟΥ περί ψευδούς δήλωσης στοιχείων. Εν συνεχεία, η καταγγελία προσκομίζεται στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας προκειμένου να γίνει διαγραφεί των φιλοξενούμενων και να προχωρήσει η υποβολή της αίτησης.

3. Παρουσιάστηκε περίπτωση κατά την οποία άνεργος πατέρας με σύζυγο και δύο ανήλικα τέκνα φιλοξενούνται από τους συνταξιούχους γονείς του σε σπίτι που νοικιάζουν οι προαναφερθέντες. Μπορεί αυτός να υποβάλλει αίτηση για το Επίδομα Στέγασης, μόνος με την οικογένειά του (χωρίς τους γονείς που τον φιλοξενούν) καθόσον το εισόδημα των γονέων υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια;

Όχι, αίτηση μπορεί να υποβάλει μόνο αυτός στο όνομα του οποίου έχει γίνει το μισθωτήριο συμβόλαιο συμπεριλαμβάνοντας στην αίτηση όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

4. Άτομο εμφανίζεται στην πλατφόρμα ως φιλοξενούμενο από την αδερφή του, ενώ στην πραγματικότητα φιλοξενείται από τη σύντροφο του, η οποία θέλει να αιτηθεί για το Επίδομα Στέγασης. Μπορώ να τον προσθέσω ως νέο μέλος στην αίτηση της συντρόφου του χωρίς κανένα δικαιολογητικό και να αρκεστούμε στο ότι η αλλαγή θα αποτυπωθεί στο επόμενο εκκαθαριστικό;

Προσθήκη μέλους γίνεται μόνο κατά την υποβολή της αίτησης και στις περιπτώσεις: συζύγου, τέκνου, συνιδιοκτήτη και συνενοικιαστή. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει προσθήκη στην αίτηση της συντρόφου.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΦΟΙΤΗΤΕΣ

1. Υπάρχει ενοικιαστήριο στο όνομά μου στην αίτηση για το επίδομα ενοικίου το σύστημα δεν δέχεται την αίτηση λόγω του ότι είμαι φοιτήτρια. Γιατί οι φοιτητές που έχουν στο όνομα τους ενοικιαστήριο δεν δικαιούνται επίδομα ενοικίου;

Στον ορισμό του πολυπρόσωπου νοικοκυριού της ΚΥΑ του προγράμματος αναφέρει «Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

α) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος,

β) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους

γ) τα άτομα που τους έχει παραχωρηθεί μέρος ή νοικιάζουν μέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού» (άρθρο 2).

Άρα οι φοιτητές έως είκοσι πέντε ετών μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο σε αίτηση μόνο ως μέλη άλλου νοικοκυριού και όχι να υποβάλλουν μόνοι τους αίτηση για το επίδομα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ – ΔΕΔΔΗΕ

1. Τι ισχύει για τους πολίτες που νοικιάζουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες;

Οι πολίτες που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες δε μπορούν να εγκριθούν για το Επίδομα Στέγασης.

2. Υποβάλλω αίτηση και δεν εγκρίνεται επειδή η παροχή ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι οικιακή.

Για τις ανάγκες του προγράμματος γίνονται αποδεκτά μόνο μισθωτήρια με οικιακή παροχή ΔΕΔΔΗΕ.

3. Τι γίνεται στην περίπτωση που δύο αιτούντες μένουν σε διαφορετικά σπίτια που έχουν όμως κοινό αριθμό ΔΕΔΔΗΕ;

Σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να μεταβούν στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής τους προκειμένου να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ξεχωριστή κατοικία.

 

 


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post