Γεωργία-Κτηνοτροφία-Πτηνοτροφία-Μελισσοκομία-Αλιεία

Επιστροφή στους αγρότες του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων έτους 2026

Επιστροφή στους αγρότες του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων έτους 2026

Αριθμ. Α 1078 – ΦΕΚ Τεύχος Β 1843/01.04.2026
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 5222/2025 (Α’ 134) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2026, χρόνος επιστροφής, δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, καθώς και τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτού.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία έτους 2026

1. Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 5222/2025, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, για το έτος 2026 και ειδικότερα ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του, τον χρόνο επιστροφής, τους δικαιούχους επιστροφής προσώπων, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, την αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή καθώς και τον τρόπο ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτού, εφαρμόζονται αντίστοιχα, τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α. 1173/2024 κοινή απόφαση των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 5222/2025 (Α’ 134) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2025, χρόνος επιστροφής, δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, καθώς και τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης αυτού» (Β’ 6741), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Όπου στην ανωτέρω υπό στοιχεία Α. 1173/2024 κοινή απόφαση γίνεται αναφορά στον πρώην «Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)», εφεξής νοείται η Διεύθυνση Ανάπτυξης Εφαρμογών Αγροτικών Ενισχύσεων (ΔΑΝΕΑΓΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της ΑΑΔΕ.

Άρθρο 2
Έναρξη Ισχύος

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Σεισμός στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την περιοχή της Σάμης

Σεισμός στην Κεφαλονιά μεγέθους 4.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Σάμης Κεφαλονιάς (5 χλμ…

14 minutes ago

Μηνιαίο voucher επισιτιστικής βοήθειας με πρώτη καταβολή 1.000 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα

Μηνιαίο voucher επισιτιστικής βοήθειας με πρώτη καταβολή 1.000 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα Την λειτουργία του…

11 hours ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «KALLITHEA NIGHT RUN 2026» το…

11 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 περιμένουμε αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε περιοχές της ανατολικής…

12 hours ago

Πως μπορούν οι πολίτες ηλεκτρονικά να δουν όλα τα χρέη τους στις τράπεζες

Πως μπορούν οι πολίτες να δουν ηλεκτρονικά όλα τα χρέη τους στις τράπεζες: Η Τράπεζα…

15 hours ago

Τα ποσά της βασικής αγροτικής σύνταξης (πρώην ΟΓΑ νόμου 4169/1961)

Τα ποσά της βασικής αγροτικής σύνταξης (πρώην ΟΓΑ νόμου 4169/1961) μετά την αύξηση των κύριων…

16 hours ago