Ευρυτανία. Μεγάλο χωριό, Βουτύρο.

Το Μεγάλο Χωριό είναι η έδρα των χωριών που βρίσκονται μετά το Καρπενήσι. Στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, μας υποδέχεται με ένα μεγάλο πλάτωμα, όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, τα δρομάκια γίνονται στενά και ανηφορικά. Μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, καφενεία και ξενώνες είναι η πρώτη εικόνα του χωριού. Επισκέπτες αναζητούν το Λαογραφικό Μουσείο, άλλοι ανηφορίζουν για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και σχεδόν όλοι σταματούν για γαλακτομπούρεκο στον Καρβέλη. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική μας επιλογή στην περιοχή. Λίγο πριν από το Μεγάλο Χωριό, υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στο λιγότερο γνωστό, αλλά ανερχόμενο -καθώς οι ξενώνες του πληθαίνουν-, Βούτυρο. Λέγεται ότι το όνομά του οφείλεται στην παλιά ασχολία των κατοίκων, την παραγωγή βουτύρου. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που υπάρχει στο χωριό είναι βυζαντινού ρυθμού και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρυτανία.
ΔΙΑΜΟΝΗ

ΒΟΥΤΥΡΟ
Emotions Country Resort (Τ/22370-25.725, www.emotions.com.gr). Με country διακόσμηση και αρχοντική ατμόσφαιρα, έχει μοναδική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Ανοιχτόχρωμη πέτρα, ζωγραφισμένα ταβάνια, αφράτα κρεβάτια και βελούδινα σκεπάσματα συγκροτούν το καταφύγιό μας. Από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Αμαδρυάδες (Τ/22370-80.921, www.amadryades.gr). Φημίζεται για τη ζεστή φιλοξενία του και τις αξεπέραστες παροχές του. Room service σχεδόν όλη μέρα, αυτόνομη θέρμανση, ασύρματο Ιντερνετ και, όταν ο καιρός είναι καλός, κήπος με γκαζόν και αίθριο. Στον ξενώνα υπάρχει και διαμέρισμα για 6 άτομα. Από 70 ευρώ το δίκλινο.
Νηνεμία Bungalows Resort* (Τ/22370-24.614, www.ninemia.gr). Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κατοικίες, στούντιο και δίκλινα δωμάτια. Οι δε δραστηριότητες που θα κάνετε είναι αμέτρητες: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και αγροτουριστικές ασχολίες, όπως ζύμωμα ψωμιού και ψήσιμο στον ξυλόφουρνο ή κλάδεμα δέντρων και περιποίηση των ζώων του κτήματος. 65 – 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Αγρόκτημα Αρμονία* (Τ/22370-22.716, www.agroktima.com.gr). Τέσσερις ξύλινες κατοικίες, όλες με τζάκι, καθιστικό, κουζίνα, τζακούζι, τηλεόραση και DVD. Οι κατοικίες έχουν εσωτερική σκάλα, η οποία οδηγεί στη σοφίτα, όπου από τα παράθυρα της στέγης μπορείτε να παρατηρείτε τον νυχτερινό ουρανό. Στο κτήμα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ, βόλεϊ, παιδική χαρά, πινγκ πονγκ και λιμνούλα με γέφυρα. 50 – 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
*Τα καταλύματα βρίσκονται κάτω από το χωριό, κοντά στον εθνικό δρόμο Καρπενησίου – Προυσού.
ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ
Forest Suites (Τ/22370-41.155, www.forest-suites.gr). Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο και οι σουίτες είναι μοντέρνες, με μίνιμαλ design και πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως η ενδοδαπέδια θέρμανση, οι κρυφοί φωτισμοί και το πρωινό στο δωμάτιο. Από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Ανεράδα Inn (Τ/22370-41.479, www.anerada.com.gr). Ο πιο ρομαντικός ξενώνας της περιοχής. Πέντε δωμάτια (μπλε, λιλά, πράσινο, σομόν και η σουίτα) μαζί με το καθιστικό και την αυλή απαρτίζουν τον ξενώνα, ενώ στον κήπο υπάρχει ξεχωριστό διώροφο σπιτάκι, ιδανικό για 4 άτομα. Από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ

ΒΟΥΤΥΡΟ

• Σπίθας (Τ/22370-22.610). Τραγανά και καλοψημένα παϊδάκια, ζουμερό μπιφτέκι, τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδι και κρασί, κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανητές. Εδώ το μεγάλο ατού είναι το καλοψημένο κρέας. Σερβίρονται όμως και νόστιμα μαγειρευτά. 12 -16 ευρώ το άτομο.
ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ
• Αγιος Αθανάσιος (Τ/22370-41.250). Για νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και ψητά στη σχάρα. 12 – 16 ευρώ το άτομο.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στο Μεγάλο Χωριό το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη (Τ/22370-41.339). Το ζαχαροπλαστείο σερβίρει επίσης καφέ, ροφήματα και άλλα γλυκά.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Μεγάλο Χωριό: 299 χλμ. από Αθήνα, 383 χλμ. από Θεσσαλονίκη. /
Βούτυρο: 294 χλμ. από Αθήνα, 378 χλμ. από Θεσσαλονίκη.

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post