Φορολογία εισοδήματος

Φορολογικές δηλώσεις 2025. Φορολογούμενοι με ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων

Φορολογικές δηλώσεις 2025. Ποιοι φορολογούμενοι θα έχουν ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων

Αναλυτικά:

1. Φορολογούμενοι με ανακαίνιση ακινήτου: Οι φορολογούμενοι που ανακαινίζουν το ακίνητό τους το 2024 μπορούν να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος έως 3.200 ευρώ για πέντε χρόνια, με δαπάνες έως 16.000 ευρώ. Το όφελος εξαρτάται από το ύψος των δαπανών ανακαίνισης, π.χ. για δαπάνη 10.000 ευρώ, η ελάφρυνση φτάνει τα 2.000 ευρώ ετησίως.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μειώνει τον φόρο κατά 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, η ελάφρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%.

3. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα επωφεληθούν από μείωση φόρου 400-500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Αυτή η αλλαγή θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του 2025.

4. Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών: Όσοι ενοικίασαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τρία χρόνια, δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση έγινε μετά την 8η Σεπτεμβρίου. Η φοροαπαλλαγή ισχύει για 36 μήνες.

5. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, με το όφελος να φτάνει τα 240 ευρώ ετησίως για αγρότες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

 

Ποιες είναι οι αλλαγές που υλοποιούνται από εφέτος

Βάσει της νομοθεσίας, έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 οι υπόχρεοι φορείς του Δημοσίου έπρεπε να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την ανάρτηση στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου. Οι φορείς που καθυστερούν ή αποστέλλουν ανακριβή στοιχεία επιβαρύνονται με πρόστιμο 2.500 ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται επιπλέον με 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου 2025 και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου 2025, χωρίς περαιτέρω παρατάσεις.

Οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Εφόσον υποβληθεί κοινή δήλωση εφέτος, η αλλαγή για φορολογικό διαζύγιο το 2025 πρέπει να δηλωθεί στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025, με τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις να είναι έτοιμες για υποβολή από τις 15 Μαρτίου 2025. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις έως τα τέλη Απριλίου 2025 και πληρώσουν εφάπαξ, θα κερδίσουν έκπτωση 4% στον φόρο.

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και τις υπόλοιπες έως τον Φεβρουάριο του 2026. Αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 4% έως τις 30 Απριλίου

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Σημαντικές αλλαγές στο Φορολογικό Μητρώο πολιτών και επιχειρήσεων

Σημαντικές αλλαγές στο Φορολογικό Μητρώο πολιτών και επιχειρήσεων. ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες…

58 minutes ago

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (18.12.2025)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (18.12.2025) για λογαριασμό του Mega Πρόθεση ψήφου: Νέα Δημοκρατία:…

2 hours ago

Διακοπή της κυκλοφορίας του Προαστιακού Αθήνας

Διακοπή της κυκλοφορίας του Προαστιακού Αθήνας: Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω…

2 hours ago

Πληρωμή παλαιών συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου: Στα ΑΤΜ οι συντάξεις με τις αυξήσεις

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων παλαιών συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ: Στα ΑΤΜ οι συντάξεις…

3 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 19.12.2025

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα αυξηθούν.…

3 hours ago

ΕΟΔΥ: Δωρεάν τεστ για HIV, Ηπατίτιδες, Σύφιλη, Χλαμύδια και Γονόρροια

ΕΟΔΥ: Δωρεάν τεστ για HIV, Ηπατίτιδες, Σύφιλη, Χλαμύδια και Γονόρροια. Στα Γραφεία Συμβουλευτικής και Εξέτασης…

3 hours ago