Επιστήμη - Έρευνα - Ανάπτυξη

Φθινοπωρινή ισημερία 2018. Η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου

Φθινοπωρινή ισημερία 2018. Η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου

Το ξημέρωμα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου 2018, στις 04.54 ώρα Ελλάδας θα σημειωθεί η Φθινοπωρινή ισημερία για το έτος 2018 που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό του Φθινοπώρου του 2018 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο


Τι είναι η Ισημερία

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.

Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή).

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα)

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 21 Μαρτίου. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία, όπως στα σημεία του ισημερινού είναι διαρκής.

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.


Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.


odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Διαδοχική ασφάλιση: Ενέργειες ασφαλισμένου για τον χρόνο ασφάλισης

Διαδοχική ασφάλιση: Ενέργειες ασφαλισμένου για τον χρόνο ασφάλισης (συνυπολογισμός χρόνου ασφάλισης). Η διαδοχική ασφάλιση αποτελεί…

12 hours ago

Καιρός: Θερμοκρασία έως 37 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή 8.6.2025

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά…

12 hours ago

Σεισμός στην Λακωνία με επίκεντρο την περιοχή της Ελαφονήσου

Σεισμός στην Λακωνία μεγέθους 3.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Ελαφονήσου Λακωνίας (4 χλμ…

13 hours ago

Νορβηγική ψώρα σε μαθητή Δημοτικού σχολείου

Νορβηγική ψώρα σε μαθητή του 6ου Δημοτικού Κορυδαλλού: Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Κορυδαλλού, για…

13 hours ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Οιχαλίας, στη Μεσσηνία

Φωτιά τώρα, απόγευμα του Σαββάτου 7.6.2025, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Στενύκλαρος του δήμου Οιχαλίας,…

16 hours ago

Ισχυρός σεισμός στην Χαλκιδική, έντονα αισθητός στην Θεσσαλονίκη

Σεισμός στην Χαλκιδική μεγέθους 5.3 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Όρους Χαλκιδικής (9…

16 hours ago