Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 15.7.2026

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 15.7.2026. Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 15 Ιουλίου 2026

Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2026.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Μεταδοτικών Νοσημάτων του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου. Επιπρόσθετα, παρακολουθείται καθημερινά η κλινική πορεία και η έκβαση κάθε ασθενούς, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Από την αρχή της περιόδου 2026, μέχρι τις 15/07/2026, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά επτά (7) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα έξι (6) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό.

 

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου (Αναλυτικά οι περιοχές)

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, από ώρα 12.00 έως τη λήξη της…

3 hours ago

Προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη 420 Λιμενοφυλάκων το 2026

Προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη 420 Λιμενοφυλάκων το 2026 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 2421.6-3/63992/2026) - ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Α.Σ.Ε.Π.…

3 hours ago

Ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων: Πότε εμφανίζονται στα ΑΤΜ οι συντάξεις Οκτωβρίου 2026

Ημερομηνίες πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου 2026: Πότε εμφανίζονται στα ΑΤΜ τα χρήματα…

5 hours ago

ΔΥΠΑ: Πρόσληψη 200 ανέργων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με μισθό έως 1.250 ευρώ (μικτά)

ΔΥΠΑ: Πρόσληψη 200 ανέργων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με…

6 hours ago

«Thessaly Pass 2026» 200 ευρώ και «Evros Pass 2026» 250 ευρώ για διακοπές

«Thessaly Pass 2026» 200 ευρώ και «Evros Pass 2026» 250 ευρώ για διακοπές Αριθμ. 68494…

17 hours ago

Σημαντικές αλλαγές, από 16.9.2026, για τα χρέη της κληρονομιάς

Σημαντικές αλλαγές, που ισχύουν από 16.9.2026, στη ευθύνη των κληρονόμων για τα χρέη της κληρονομιάς.…

19 hours ago