Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 19.8.2026

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 19.8.2026.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 19 Αυγούστου 2026

Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2026.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Πρόληψης Μεταδοτικών Νοσημάτων του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου. Επιπρόσθετα, παρακολουθείται καθημερινά η κλινική πορεία και η έκβαση κάθε ασθενούς, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Από την αρχή της περιόδου 2026, μέχρι τις 19/08/2026 (έως τις 11.00 πμ), έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί συνολικά εκατόν πενήντα επτά (157) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν δεκαέξι (116) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα ένα (41) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 47 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχει διαγνωσθεί, επίσης, ένα ακόμη κρούσμα της λοίμωξης, με σύνθετο ιστορικό μετακινήσεων (και σε ενδημική χώρα του εξωτερικού), για το οποίο η πιθανή χώρα έκθεσης παραμένει απροσδιόριστη, και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην περαιτέρω ανάλυση.

Συνολικά, κατά την περίοδο 2026, έως τις 19/08/2026, έχουν καταγραφεί δεκατρείς (13) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 65 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 82 έτη, εύρος: 66 – 91 έτη).

Περιοχές (δήμοι) με κρούσματα και θανάτους

Αττικής

Αχαρνών
Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Κρωπίας
Λαυρεωτικής
Μαραθώνος
Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Παιανίας
Παλλήνης
Ραφήνας – Πικερμίου
Σαρωνικού
Σπάτων – Αρτέμιδος
Αγίας Παρασκευής
Αμαρουσίου
Βριλησσίων
Λυκόβρυσης – Πεύκης
Νέας Ιωνίας
Παπάγου – Χολαργού
Πεντέλης
Χαλανδρίου
Φυλής
Αθηναίων – 6η Δημοτική Κοινότητα
Αθηναίων – 3η Δημοτική Κοινότητα
Αθηναίων – 2η Δημοτική Κοινότητα
Ηλιούπολης
Αλίμου
Γλυφάδας
Ελληνικού – Αργυρούπολης
Πειραιά

Θεσσαλίας

Καρδίτσας Παλαμά
Σοφάδων
Κιλελέρ
Λάρισας
Τεμπών
Τρικάλων Τρικκαίων

Κεντρικής Μακεδονίας

Αλεξάνδρειας
Βέροιας
Νάουσας
Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Χαλκηδόνος
Πέλλας
Σκύδρας
Σερρών Νέας Ζίχνης
Πιερίας Κατερίνης

Πελοποννήσου

Λακωνίας Ευρώτα

 

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου (Αναλυτικά οι περιοχές)

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Στρατολογία: Σημαντική ενημέρωση για τους στρατεύσιμους που έχουν γεννηθεί το 2008

Στρατολογία: Σημαντική ενημέρωση για τους στρατεύσιμους που έχουν γεννηθεί το 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ…

1 minute ago

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων…

28 minutes ago

Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Τι ισχύει για τα θηράματα και πόσο κοστίζει η άδεια κυνηγιού

Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Τι ισχύει για τα θηράματα και πόσο κοστίζει η άδεια…

2 hours ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Κερασοχώρι Αγράφων Ευρυτανίας

Φωτιά τώρα, απόγευμα της Τετάρτης 19.8.2026, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κερασοχώρι Βύνιανης Αγράφων Ευρυτανίας.…

2 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 20.8.2026

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα δυτικά και…

3 hours ago

e-ΕΦΚΑ: Τα ένσημα των ασφαλισμένων πριν το 2002 που είναι κυρίως χειρόγραφα

e-ΕΦΚΑ: Τα ένσημα των ασφαλισμένων πριν το 2002 που είναι κυρίως χειρόγραφα. Πως μπορούν οι…

4 hours ago