Κανονισμός Όρων Χρήσης Μεμονωμένων Ραδιοσυχνοτήτων ή Ζωνών Ραδιοσυχνοτήτων

Κανονισμός Όρων Χρήσης Μεμονωμένων Ραδιοσυχνοτήτων ή Ζωνών Ραδιοσυχνοτήτων.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ (ΕΕΤΤ)
αποφασίζει:

Άρθρο 1
Σκοπός και Πεδίο Εφαρμογής
1. Ο παρών Κανονισμός καθορίζει τους όρους με τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μεμονωμένες ραδιοσυχνότητες ή οι ζώνες ραδιοσυχνοτήτων για την παροχή δικτύων ή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι, σε συνδυασμό με τους Κανονισμούς Γενικών Αδειών και Χρήσης και Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων, να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

2. Στον παρόντα Κανονισμό δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η υπηρεσία ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB), τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη. Επίσης, δεν εμπίπτουν η αναλογική τηλεόραση και ραδιοφωνία ελεύθερης λήψης. Στην εξαίρεση αυτή δεν περιλαμβάνεται η υποδομή ηλεκτρονικών επικοινωνιών που χρησιμοποιείται για την μεταφορά ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος μέχρι το σημείο εκπομπής, καθώς και η υποχρέωση των επιχειρήσεων για μεταφορά σήματος και παροχή πρόσθετων ευκολιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 4070/2012.

Άρθρο 2
Ορισμοί
1. Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια η οποία τους αποδίδεται παρακάτω:
«Ασύρματη πρόσβαση»: Η ασύρματη διασύνδεση του χρήστη σε Δίκτυο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κορμού.
«Συστήματα ασύρματης πρόσβασης συμπεριλαμβανομένων των τοπικών δικτύων ραδιοεπικοινωνιών» (WAS/RLAN): Ευρυζωνικά συστήματα ραδιοεπικοινωνιών που παρέχουν τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης για δημόσιες και ιδιωτικές εφαρμογές, ανεξάρτητα από την τοπολογία του υφιστάμενου δικτύου.
«Χρήση σε εσωτερικούς χώρους»: Χρήση εντός κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων χώρων που εξομοιώνονται με αυτά, όπως αεροσκάφη, όπου η θωράκιση παρέχει κατά κανόνα την απαραίτητη εξασθένιση για τη διευκόλυνση του μερισμού με άλλες υπηρεσίες.
«Ισοδύναμη ισότροπα ακτινοβολούμενη ισχύς» (eirp): Το γινόμενο της ισχύος που παρέχεται στην κεραία επί την απολαβή της σε δεδομένη κατεύθυνση σε σχέση προς ισoτροπική κεραία.
«Ενεργός ακτινοβολούμενη ισχύς» (erp): Το γινόμενο της ισχύος που παρέχεται στην κεραία επί την απολαβή της σε σχέση προς ένα δίπολο λ/2, σε δεδομένη κατεύθυνση.
«Δισημειακή ραδιοζεύξη» (point-to-point radio link): Ραδιοηλεκτρική ζεύξη μεταξύ δύο σταθμών της Σταθερής Υπηρεσίας.
«Σημείο-Πολυσημειακή ραδιοζεύξη» (point-to-multipoint radio link): Ραδιοηλεκτρική ζεύξη μεταξύ ενός κεντρικού Σταθμού και δύο ή περισσότερων τερματικών Σταθμών της Σταθερής Υπηρεσίας.
«Ανωφελείς εκπομπές» (spurious emissions): Εκπομπές σε μία ή περισσότερες συχνότητες που βρίσκονται εκτός του αναγκαίου εύρους ζώνης και των οποίων η στάθμη μπορεί να υποβιβαστεί χωρίς να επηρεάζεται η μεταβίβαση της αντίστοιχης πληροφορίας.
«Εξασθένιση γειτονικού καναλιού» (adjacent channel attenuation): Η εξασθένιση της φασματικής πυκνότητας ισχύος ως προς τη μέγιστη πυκνότητα ισχύος του σήματος εξόδου ενός πομπού σε φασματική απόσταση ίση με το εύρος του χρησιμοποιούμενου διαύλου.
«Τηλεμετρία» (telemetry): Η χρήση τηλεπικοινωνιών για την αυτόματη ένδειξη ή καταγραφή μετρήσεων η οποία γίνεται από απόσταση από το όργανο μετρήσεως.
«Τηλεχειρισμός» (telecommand): Η χρήση τηλεπικοινωνιών για τη μετάδοση σημάτων με σκοπό τη θέση σε λειτουργία, την τροποποίηση ή τον τερματισμό από απόσταση των λειτουργιών μιας συσκευής.
«Τηλεειδοποίηση» (paging): Υπηρεσία μονόδρομης μετάδοσης ενός απλού ηχητικού μηνύματος ειδοποίησης, ή ενός μηνύματος ειδοποίησης που περιλαμβάνει αλφαριθμητικούς χαρακτήρες προς έναν κινητό δέκτη.
«Ραδιοσυχνική αναγνώριση» (radio frequency identification): Εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση αντικειμένων με χρήση ραδιοκυμάτων, αποτελούμενη από παθητικές συσκευές (ετικέτες, tags) που είναι τοποθετημένες στα εν λόγω αντικείμενα και πομποδέκτες (αναγνώστες, readers) που ενεργοποιούν τις ετικέτες και λαμβάνουν τα δεδομένα που περιέχουν αυτές.
«Μεταφερόμενοι σταθμοί συλλογής ειδήσεων» (electronic news gathering stations): Σταθμοί συλλογής οπτικού (video) ή/και ακουστικού (audio) υλικού οι οποίοι δεν κάνουν χρήση καταγραφής σε φίλμ ή μαγνητικά μέσα αλλά χρησιμοποιούν μικρές, συνήθως φορητές, ηλεκτρονικές κάμερες ή/και μικρόφωνα. H μεταφορά του οπτικοακουστικού υλικού προς το σημείο παραγωγής του προγράμματος γίνεται με χρήση ασυρμάτων ζεύξεων.
«Ιδιωτικές κινητές ραδιοεπικοινωνίες» (private mobile radio): Τμήμα της Κινητής Υπηρεσίας Ξηράς όπου οι παρεχόμενες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αφορούν σε μία κλειστή ομάδα χρηστών. Στα δίκτυα αυτά περιλαμβάνονται και τα Ειδικά Ραδιοδίκτυα.
«Μονόδρομη λειτουργία» (simplex operation): Μέθοδος λειτουργίας κατά την οποία η μετάδοση της πληροφορίας είναι δυνατή εναλλακτικά στις δύο κατευθύνσεις της τηλεπικοινωνιακής οδού μέσω π.χ. ενός χειροκίνητου συστήματος.
«Αμφίδρομη λειτουργία» (duplex operation): Μέθοδος λειτουργίας κατά την οποία η μετάδοση της πληροφορίας είναι δυνατή ταυτόχρονα και στις δύο κατευθύνσεις της τηλεπικοινωνιακής οδού.
«Διαπόσταση αμφίδρομης λειτουργίας (ή διαπόσταση αμφίδρομου διαύλου)» (duplex spacing): Η απόσταση στη συχνότητα μεταξύ του εμπροσθόδοτου (forward) και του ανάστροφου (reverse) διαύλου ενός αμφίδρομου τηλεπικοινωνιακού καναλιού σε δεδομένο σχήμα διαυλοποίησης.
«Συσκευές υπέρ-ευρείας ζώνης» (ultra-wideband): Συσκευές που περιλαμβάνουν, ως αναπόσπαστο μέρος ή ως εξάρτημα, τεχνολογία ραδιοεπικοινωνιών μικρής εμβέλειας, και οι οποίες περιλαμβάνουν τη σκοπούμενη παραγωγή και μετάδοση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων εκτεινόμενης σε εύρος συχνοτήτων μεγαλύτερο των 50 MHz, το οποίο δύναται να επικαλύψει πολλές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων που έχουν κατανεμηθεί σε διαφορετικές υπηρεσίες ραδιοεπικοινωνιών.
«Λειτουργία σε βάση μη παρεμβολής και μη προστασίας»: Λειτουργία η οποία δεν προκαλεί επιζήμια παρεμβολή σε οποιαδήποτε άλλη ραδιο-υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα δε δύναται να αξιώνει προστασία από επιζήμιες παρεμβολές προερχόμενες από άλλες ραδιο-υπηρεσίες.
«Ραδιο-προσδιορισμός»: ο προσδιορισμός της θέσης, ταχύτητας ή/και άλλων χαρακτηριστικών ενός αντικειμένου, ή η λήψη πληροφοριών που σχετίζονται με αυτές τις παραμέτρους, με χρήση των χαρακτηριστικών διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
«Ευφυή Συστήματα Μεταφορών»: Συστήματα τα οποία κάνουν χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εφαρμόζονται στις υποδομές των μεταφορών και αποσκοπούν κυρίως στην αύξηση της ασφάλειας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτών.
«Σταθερή ασύρματη πρόσβαση»: Ασύρματη πρόσβαση όπου το σημείο τερματισμού του τελικού χρήστη και το σημείο πρόσβασης του δικτύου (με το οποίο συνδέεται ο τελικός χρήστης) είναι σταθερά.
«Αμφίδρομη λειτουργία διαίρεσης συχνοτήτων FDD (Frequency Division Duplex)»: Είδος αμφίδρομης επικοινωνίας όπου ο κάθε σταθμός επικοινωνεί με τον ανταποκριτή σταθμό σε διαφορετική συχνότητα.
«Αμφίδρομη λειτουργία χρονικής διαίρεσης TDD (Time Division Duplex)»: Είδος αμφίδρομης επικοινωνίας όπου ο κάθε σταθμός επικοινωνεί με τον ανταποκριτή σταθμό στην ίδια συχνότητα.
«Συνδρομητικά Αγροτικά Ραδιοδίκτυα»: Ασύρματα Δίκτυα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας, τηλεμοιοτυπίας και dial-up σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές και λειτουργούν ως δίκτυο οπισθόζευξης στο ακραίο ενσύρματο δίκτυο.

Για τους υπόλοιπους όρους ισχύουν οι ορισμοί του Ν. 4070/2012. Σε περίπτωση που κάποιος από τους όρους που χρησιμοποιούνται στο παρόντα Κανονισμό δεν αναφέρεται στον εν λόγω Νόμο, η αντίστοιχη λέξη ή φράση ερμηνεύεται σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), τον Καταστατικό Χάρτη και τη Σύμβαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, όσα ορίζονται στο δευτερογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν δεν υπάρχει εκεί, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών.

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post