Κορυσχάδες. Oι ελατοσκέπαστες

Ελάχιστα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, μέσα σε πυκνό ελατοδάσος και σε υψόμετρο 840 μέτρων, προβάλλει το ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων. Από τα πιο παραδοσιακά της Ευρυτανίας, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του χάρη αλλά και τη μακρά ιστορία του. Στο γειτονικό λόφο Παλαιόκαστρο ακόμα σώζονται ερείπεια αρχαίων τάφων, φρουρίου αλλά και απομεινάρια μεταλλουργικού εργαστηρίου, στη θέση Καμίνια, όπου μάλλον κατασκευάζονταν όπλα κατά την αρχαιότητα.

Ο διατηρητέος οικισμός μοιάζει με υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής με λιθόστρωτους δρόμους, τέλεια αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που πολλά μετατρέπονται σε ξενώνες, πέτρινα πεζούλια, βρύσες και μια υπέροχη πλατεία.

Στο όμορφο κτίριο του παλιού Δημοτικού, στην πλατεία του Εθνικού Συμβουλίου, στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σ. Μελετζή. Σε αυτόν το χώρο έγινε, τον Μάιο του 1944, η πρώτη Εθνοσυνέλευση της ελεύθερης Ελλάδας και ορίστηκε η Κυβέρνηση του Βουνού. Κάθε Μάιο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα σοκάκια, θα επισκεφτούμε την παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και θα απολαύσουμε την εξαιρετική κουζίνα της περιοχής, τα φημισμένα της γλυκά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Εξω από το χωριό μπορούμε να πάμε μέχρι την τοποθεσία Κουμάσια, όπου στέκει το μοναστήρι της Παναγιάς, που χτίστηκε το 1650, και καταστράφηκε δύο φορές από Τούρκους και Γερμανούς. Η περιοχή είναι ιδανική και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συναρπαστικές ορειβατικές διαδρομές και μονοπάτια οδηγούν σε τοπία αλπικής ομορφιάς, ενώ φαράγγια και ποτάμια σαν τον Ταυρωπό και τον Τρικεριώτη προσφέρονται για διασχίσεις και ράφτινγκ, αντίστοιχα. Στο κοντινό Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από ιππασία σε ένα μαγευτικό τοπίο, τοξοβολία, ραπέλ και ποδηλασία. Τέλος, οι λάτρες των χειμερινών σπορ θα φτάσουν εύκολα στο πλήρως εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου. Από τις Κορυσχάδες ακόμη μπορούμε να φτάσουμε στα γραφικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι το Βούτυρο με τη βυζαντινή του εκκλησία, το Νόστιμο, τα φημισμένα Μεγάλο και Μικρό Χωριό και φυσικά η ιστορική Μονή Προυσσού.
Θα πάτε
Μέσω Καρπενησίου (294 χλμ. από Αθήνα), το οποίο απέχει 5 χλμ. από το χωριό.
Θα μείνετε
Αναπαλαιωμένα Αρχοντικά Παραδοσιακού Οικισμού Κορυσχάδων (25102, 21121).
Θα φάτε
Καλά κρεατικά, όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κυνήγι, λουκάνικα με πράσο, κοκκινιστή γίδα, στιφάδο, κόκκορα κρασάτο και το «χασάπικο» μοσχάρι. Πεντανόστιμα τυριά, όπως κατίκι και γραβιέρα, γιαούρτι καθώς και σπιτικό τραχανά και χυλοπίτες. Φημισμένες είναι οι πίτες αλλά και το τσίπουρο της περιοχής. Δοκιμάστε τη μικρή ποικιλία κρασιών «Κορυσχάδες», τα γλυκά του κουταλιού και του ταψιού.

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη