Κορονοϊός. Αύξηση θανάτων, διασωληνώσεων, νοσηλειών, ανίχνευση «Όρθρου»

odigostoupoliti.eu

Αύξηση καταγράφουν οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ασθενών με covid-19, σύμφωνα με την εβδομαδιαία (9-15 Ιανουαρίου) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 186 θάνατοι ασθενών covid-19 (+16% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 84 έτη. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid-19 ήταν 1.748 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 147.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ανιχνεύθηκε η υπο-παραλλαγή CH.1.1 «Όρθρος»

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα .

Η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 «Όρθρος» έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα.

Νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες και πλέον αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία.

Το στέλεχος CH.1.1 ονομάστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», που ήταν σκύλος της μυθολογίας με δύο κεφάλια, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας

Η υποπαραλλαγή «Όρθρος» προκαλεί την ανησυχία των επαγγελματιών υγείας της χώρας καθώς ένας αριθμός μεταλλάξεων της επιτρέπει να συνδέεται στενότερα με τα κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την πιο μολυσματική.

Τα συμπτώματα του «Όρθρου»

Καθώς η νέα υποπαραλλαγή της «Όμικρον» είναι συγγενής με την «Κράκεν» τα πρώτα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα που εμφανίζει κάποιος με κρυολόγημα και συγκεκριμένα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, συμφόρηση και βήχα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπτώματα του XBB.1.5 διαφέρουν από εκείνα που προκαλούνται από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post