Υγεία

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Πέμπτη 27.3.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 27.3.2025

Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση περιλαμβάνει τα δεδομένα:

i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και

iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

 

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης 27 Μαρτίου 2025

Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 12/2025 (17 Μαρτίου 2025 – 23 Μαρτίου 2025)

 

Συνοπτικά την εβδομάδα 12/2025:

 

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

– Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.
– Καταγράφηκαν 90 νέες εισαγωγές. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 115.
– Καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο.
– Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι εννιά.
– Καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν επίσης έξι. Από την εβδομάδα 01/2024 μέχρι την εβδομάδα 12/2025 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωλημένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 389.
– Η υπο-παραλλαγή XEC παρουσιάζει ανοδική τάση από την εβδομάδα 33/2024 που ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη της, ενώ από αρχές Δεκέμβρη 2024 παρουσιάζεται ως επικρατών στέλεχος στις ανιχνεύσεις.
– Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, το μέσο εβδομαδιαίο φορτίο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις ελεγχθείσες περιοχές.

 

Ιός της γρίπης

– Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) σημείωσε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση παρουσίασε και η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI.
– Κατά την εβδομάδα 12/2025 καταγράφηκαν έξι νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και επτά νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ που αφορούν προηγούμενες εβδομάδες. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 12/2025 έχουν καταγραφεί 176 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 01/2024 έως την εβδομάδα 12/2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανέρχονται σε 125.
– Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 12/2025, μεταξύ 3.673 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκαν 772 (21%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 761 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με 494 (65%) να ανήκουν στον τύπο Α και 267 (35%) στον τύπο Β.
– Από τα 461 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 241 (52%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1) pdm09 και τα 220 (48%) στον υπότυπο Α(Η3).

 

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

– Η δραστηριότητα του RSV παραμένει σχετικά ήπια. Η θετικότητα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παρουσίασε μικρή μείωση, ενώ παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα στο δίκτυο επιτήρησης SARI.

 

Τόσο η γρίπη όσο και η λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων μεταξύ σοβαρών περιστατικών, με τη λοίμωξη COVID-19 να υπερτερεί έναντι της γρίπης. Συστήνεται τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), να εμβολιάζονται για τα δύο νοσήματα.

 

Αναλυτικά η Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

 

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

ΜΕΤΡΟ: Ποιοι σταθμοί κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή 3.5.2026

Τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών και εγκατάστασης δικτύου 5G στο Μετρό της Αθήνας συνεχίζονται την Κυριακή…

1 hour ago

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Κυριακή 3.5.2026

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο τοπικά 8 και από το βράδυ στα νοτιοανατολικά πιθανώς έως…

2 hours ago

«Chios Pass 2026» των 300 ευρώ για διακοπές στην Χίο

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Chios Pass 2026» των 300 ευρώ για διακοπές στην…

3 hours ago

«Kythira Pass 2026» 250 ευρώ για διακοπές στα Κύθηρα

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Kythira Pass 2026» των 250 ευρώ για διακοπές στα…

3 hours ago

Σεισμός στην Φλώρινα με επίκεντρο την περιοχή του Αμύνταιου

Σεισμός στην Φλώρινα μεγέθους 3.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Αμύνταιου Φλώρινας  (9 χλμ…

4 hours ago

Υποχρεωτική η αναγραφή του μισθού στις αγγελίες εργασίας

Υποχρεωτική η αναγραφή του μισθού στις αγγελίες εργασίας: Συγκεκριμένα με την Οδηγία ΕΕ 2023/970 για…

5 hours ago