Υγεία

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Πέμπτη 4.9.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 4.9.2025

Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση περιλαμβάνει τα δεδομένα:

i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και

iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου 2025

Στην παρούσα έκθεση, έως και την εβδομάδα 35/2025 (25 Αυγούστου 2025 – 31 Αυγούστου 2025), γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας.

Συνοπτικά:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει μετά την εβδομάδα 20/2025 σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας μικρές εβδομαδιαίες διακυμάνσεις. Την εβδομάδα 35/2025 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει μετά την εβδομάδα 20/2025 σε χαμηλά επίπεδα, με μικρές εβδομαδιαίες διακυμάνσεις. Την εβδομάδα 35/2025 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

– Η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια, παρουσιάζει σταδιακή ανοδική τάση από την αρχή του καλοκαιριού, κινούμενη σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Την εβδομάδα 35/2025 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
– Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης μετά την εβδομάδα 31/2025, κυμαινόμενος προς το παρόν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Την εβδομάδα 35/2025 καταγράφηκαν 208 νέες εισαγωγές. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 214.
– Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων. Την εβδομάδα 35/2025 καταγράφηκαν δύο νέες διασωληνώσεις και ένας νέος θάνατος. Από την εβδομάδα 01/2024 μέχρι την εβδομάδα 35/2025 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωληνωμένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 405.
– Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καταγράφεται συγκυκλοφορία των στελεχών LP.8.1, NB.1.8.1 και XFG (Variants Under Monitoring κατά το ECDC και WHO/EURO), με τάση σταδιακής επικράτησης του XFG. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου για κανένα από τα εν λόγω στελέχη.
– Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα για την επικράτεια βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση. Στην πλειονότητα των ελεγχθεισών περιοχών, το φορτίο βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, παρουσιάζοντας σταθερή ή αυξητική τάση.

Ιός της γρίπης

– Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παραμένει κάτω από το επιδημικό όριο της εποχικής δραστηριότητας (10%), παρουσιάζοντας μείωση μετά την εβδομάδα 31/2025. Η θετικότητα στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης SARI) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
– Μετά την εβδομάδα 20/2025 καταγράφονται σποραδικά μόνο κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ή/και θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Κατά την εβδομάδα 35/2025 δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ (με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 34/2025). Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 35/2025 έχουν καταγραφεί 196 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 86 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 01/2024 έως την εβδομάδα 35/2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανέρχονται σε 147.
– Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 35/2025, μεταξύ 6.302 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), έχουν ανευρεθεί 897 (15%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 884 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με 571 (64%) να ανήκουν στον τύπο Α και 313 (36%) στον τύπο Β.
– Από τα 531 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 277 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 254 στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

– Μετά την εβδομάδα 20/2025, η δραστηριότητα του RSV βρίσκεται σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI), με καταγραφή μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων

 

Τόσο η γρίπη όσο και η λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων μεταξύ σοβαρών περιστατικών, με τη λοίμωξη COVID-19 να υπερτερεί έναντι της γρίπης. Συστήνεται τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα), να εμβολιάζονται για τα δύο νοσήματα.

 

Αναλυτικά η Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Διακοπές κυκλοφορίας σήμερα Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Διακοπές κυκλοφορίας σήμερα Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025: Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τροχαία τα…

48 minutes ago

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου: Κλειστή είναι η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου από τα…

1 hour ago

Παύση εργασιών delivery σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών

Παύση εργασιών delivery σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό…

13 hours ago

Κλειστοί όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική την Παρασκευή 5.12.2025

Κλειστοί όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, στην Αττική την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 …

13 hours ago

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αδυναμία προσέλευσης στην υπηρεσία, λόγω κακοκαιρίας

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αδυναμία προσέλευσης στην υπηρεσία, λόγω κακοκαιρίας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 Ανακοίνωση του…

14 hours ago

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή 5.12.2025

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή 5.12.2025 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α.…

14 hours ago