Φυτά και ζώα

Κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Πόσα και ποια θηράματα επιτρέπονται για κάθε κυνηγό

Κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Πόσα και ποια θηράματα επιτρέπονται για κάθε κυνηγό

Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/88483/2815 – ΦΕΚ Τεύχος Β 4804/03.08.2026
Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2026 – 2027.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
αποφασίζουμε:

Α. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

1. Καθορίζουμε τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2026-2027 από 20 Αυγούστου 2026 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2027.

2. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπουμε τη θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου 2027.

Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, αναφέρονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ» που ακολουθεί.

Στο Κεφάλαιο Β της παρούσας απόφασης αναφέρονται οι ειδικές ρυθμίσεις ως προς το κυνήγι των ειδών που συμπεριλαμβάνονται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ

1 Περιοχές της χώρας οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί «ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την 18-12-1985 (36 σχετικό).
Επιπλέον οι κυνηγοί που ασκούν θήρα στις περιοχές αυτές οφείλουν να ενημερώνουν απαρέγκλιτα τις αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην περίπτωση κατά την οποία ανευρεθεί νεκρός αγριόχοιρος για περαιτέρω ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.
* Από 1/3 έως 10/3 μόνο σε νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου
** Οι εξαιρέσεις του κυνηγίου του λαγού καθορίζονται στο κεφάλαιο Β. παρ. 6.
*** Επιτρέπεται η θήρα στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ): α) GR 2450009 (περιοχή Γαλαξιδίου), β) GR1140009 (Όρος Φαλακρό) και γ) GR 2530006 (Όρος Ζήρεια), μόνο τις μέρες Σάββατο και Κυριακή.
**** Ειδικές ρυθμίσεις του κυνηγίου της νησιώτικης πέρδικας καθορίζονται στο κεφάλαιο Β, παρ. 12.
***** Απαγορεύεται η θήρα [υπό στοιχεία Η.Π.8353/276/Ε103 (Β’ 415/2012) κοινή υπουργική απόφαση] στη λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια-Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στη Λίμνη Ισμαρίδα, στη Λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Έβρου καθώς και στην περιοχή του έλους Αρτζάν (ΖΕΠ με κωδικό GR 1230005) και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης (ΖΕΠ με κωδικό GR 1230003).
****** Για το Τρυγόνι καθορίζεται ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 87% σε σχέση με την μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018. Τα 36.000 άτομα αντικατοπτρίζουν τη λελογισμένη κάρπωση των παραγώγων του εθνικού αναπαραγωγικού πληθυσμού. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε). Η εφαρμογή, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το Υ.Π.ΕΝ. Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:

1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.

2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου. Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της θήρας του είδους.

3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: Η δήλωση της κάρπωσης θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.

Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά:

α. Θηρευθέν είδος, β. Αριθμός θηρευθέντων ατόμων, γ. Ονοματεπώνυμο, δ. Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας, ε. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση. Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυ-τόματα από τη χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρήσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

******* Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε), ομοίως με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών, θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι.

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν κάποιο από αυτά τα είδη υποχρεούνται:

1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.

2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώριση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.

3. Κυνηγοί που δεν είναι κάτοχοι συσκευής κινητού τύπου smartphone: η δήλωση της κάρπωσης θα γίνεται με την αποστολή sms (τηλεφωνικού μηνύματος) στον αριθμό 6976580000, πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή άσκησης της θήρας.

Στο μήνυμα θα αναγράφονται με την κάτωθι σειρά:

α. Θηρευθέν είδος β. Αριθμός θηρευθέντων ατόμων γ. Ονοματεπώνυμο δ. Ο 12ψηφιος Αριθμός QR που παραλαμβάνει ο κυνηγός με την έκδοση άδειας θήρας ε. Περιφερειακή ενότητα στην οποία έγινε η κάρπωση.

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

2. Περιορίζουμε τη χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2026 μέχρι και τις 28.02.2027 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa). Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη θήρα αγριόχοιρων εντός των Ζωνών Διάβασης από τις 20.08.2026 έως 14.09.2026 τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή καθώς και στη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται δυνάμει των σχετικών διατάξεων της υπό στοιχεία 147/21886/25.01.2021 (Β’ 313) κοινής απόφασης των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

4. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2026 μέχρι 20.01.2027 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2027 μέχρι 28.02.2027 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.

5. Επιτρέπουμε επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.08.2026 μέχρι 14.09.2026, στις Περιφερειακές Ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

6. Απαγορεύουμε το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο.

7. Απαγορεύουμε το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Αlectoris chukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγε-τικής περιόδου στον Άγιο Ευστράτιο.

8. Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην νήσο Τήλο της Δωδεκανήσου.

9. Επιτρέπεται για διαχειριστικούς λόγους η θήρα των υβριδίων αγριόχοιρου και του αγριοκούνελου στη νήσο Γυάρο των Κυκλάδων από 15.10.2026 έως 28.02.2027 μόνο στις διαδρομές και τα εμβαδά που έχουν σημανθεί ως ασφαλείς περιοχές.
Η θήρα των υβριδίων αγριόχοιρου στη νήσο Γυάρο θα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία (έντυπο αίτησης και έγκριση-θεώρηση Δασικής αρχής Παραρτήματος 2, έντυπο δήλωσης κάρπωσης αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών Παραρτήματος 3) που προβλέπεται στην υπ’ αρ. 147/21886/25.01.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιημένη ισχύει.

10. Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων στην περιοχή που ορίζεται από τις ζώνες Α, ΑΒ1, ΑΒ2, Α1, Β1 του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφιλιάς», όπως καθορίστηκαν με την υπ’ αρ. 12365/17-3- 2009 (Δ’ 159) κοινή υπουργική απόφαση.

11. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009.

12. Το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Αlectoris chukar) επιτρέπεται σύμφωνα με τον πίνακα θηρευσίμων ειδών της παρούσας απόφασης, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:
α) Στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου, επιτρέ-πεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας τις παρακάτω ημερομηνίες: 20/09/2026, 27/09/2026, 04/10/2026, 11/10/2026, 18/10/2026, 25/10/2026, 01/11/2026 και 08/11/2026 ήτοι συνολικά για οκτώ (8) εξόδους, με όριο κάρπωσης 4 άτομα πέρδικας ανά κυνηγό και έξοδο.
β) Στις Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α’ ΚΟΚΔ) επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας λως ακολούθως:
◦ Στην Π.Ε. (Νομό) Σάμου από 15/09/2026 έως 30/11/2026 τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή με όριο κάρπωσης 4 άτομα πέρδικας ανά κυνηγό και έξοδο.
◦ Στην Π.Ε. (Νομό) Χίου επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας από 15/09/2026 έως 30/11/2026 αποκλειστικά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή συνολικά για είκοσι δύο (22) εξόδους, ως εξής: 19/09/2026, 20/09/2026, 26/09/2026, 27/09/2026, 03/10/2026, 04/10/2026, 10/10/2026, 11/10/2026, 17/10/2026,
18/10/2026, 24/10/2026, 25/10/2026, 31/10/2026, 01/11/2026, 07/11/2026, 08/11/2026, 14/11/2026,
15/11/2026, 21/11/2026, 22/11/2026, 28/11/2026 και 29/11/2026 με όριο κάρπωσης τέσσερα (4) άτομα ανά κυνηγό και έξοδο.
◦ Στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων (Α’ ΚΟΚΔ), επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Αlectoris chukar) από 15/09/2026 έως 30/11/2026, σύμφωνα με τις γενικές ρυθμίσεις, Τετάρτη, Σαββατο, και Κυριακή, με όριο κάρπωσης τα τέσσερα άτομα ανά κυνηγό και έξοδο.
γ) Παρατείνουμε την ισχύ της παρ. (Α) της υπ’ αρ. 97734/4284/14.08.2007 υπουργικής απόφασης «Τροπο-ποίηση ρυθμίσεων θήρας» (Β’ 1657) από 20.08.2026 έως 14.09.2026.

13. Απαγορεύεται η θήρα της πετροπέρδικας (Αlectoris graeca) στις ζώνες Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 και Β4 του «Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού», όπως αυτές έχουν καθοριστεί με την υπ’ αρ. 40390/1-10-2009 κοινή υπουργική απόφαση «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του ορεινού όγκου Χελμού – Βουραϊκού ως Εθνικού Πάρκου» (Δ’ 446).

14. Παρατείνεται για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η ισχύς της υπ’ αρ. 161977/2659/19-10- 2017 υπουργικής απόφασης περί «Απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή – Ιλισσίων» (Β’ 3885).

15. Παρατείνεται για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η ισχύς της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΔΔ/2947/86/12-01-2022 υπουργικής απόφασης «Άσκηση θήρας στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου» (Β’ 132) και επιτρέπεται η θήρα στις περιοχές, για τα είδη και τα χρονικά διαστήματα και τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η προαναφερόμενη απόφαση.

16. Επιτρέπεται η δράση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτού εκτός της περιόδου θήρας και εντός των απαγορευμένων στη θήρα περιοχών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους στη γεωργία, στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα, όπως προβλέπεται από την ειδικότερη νομοθεσία (σχετ. με α/α 41 – 48 του προοιμίου) και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που εκδίδονται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες με τις οποίες τίθενται όροι, περιορισμοί και προϋποθέσεις για την άσκηση της.

Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Απαγορεύουμε το κυνήγι:

1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων.
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της ζώνης ασφάλειας προκάλυψης (ΖΑΠ) των χερσαίων συνόρων της Χώρας με τα όμορα κράτη (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρία και Τουρκία), καθώς και σε απόσταση 250 μέτρων περιμετρικά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (στρατόπεδα, οχυρωματικά έργα στρατιωτικά μουσεία, φυλάκια, αποθήκες, πεδία βολής ή ναρκοπέδια).
Από την ανωτέρω απαγόρευση εξαιρούνται τα συνεργεία δίωξης που συγκροτούνται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες κατά τις διατάζεις του Δασικού Κώδικα και οι ομάδες Κυνηγών που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της υπ’ αρ. 147/21886/25.01.2021 ΚΥΑ που αφορά στο «Πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων κ.λπ.» (Β’ 313) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/80985/2617/03.08.2022 (Β’ 4239) κοινή υπουργική απόφαση.
Για την ενεργοποίηση της προαναφερόμενης εξαίρεσης από την απαγόρευση, ενημερώνεται από την αρμόδια χωρικά Δασική Αρχή, ο οικείος Στρατιωτικός Σχηματισμός
1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την υπ’ αρ. 414985/29.11.1985 (Β’ 757) κοινή υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Η.Π. 37338/1807/Ε.103/1-9-2010 (Β’ 1495) κοινή υπουργική απόφαση και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε αυτή με την υπό στοιχεία Η.Π. 8353/276/Ε103/23-2-2012 (Β’ 415) όμοια.
Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις εντός απόστασης 100 μέτρων από υγροτόπους:
α) Πυροβολισμοί με σκάγια που περιέχουν μόλυβδο (εκφρασμένο ως μέταλλο) σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη του 1 % κατά βάρος και
β) μεταφορά τέτοιων σκαγιών κατά τη διάρκεια ή στο πλαίσιο βολών πυροβόλου όπλου σε υγροτόπους (Κανονισμός 2021/57).1.8.
1.8 Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, όπως αναφέρεται στο σημείο (37) του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται υποχρεωτικά από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες για την άμεση απα-γόρευση θήρας στις περιπτώσεις εκδήλωσης μεγα-πυρκαγιών και πρόκλησης εκτεταμένων καταστροφών στα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα, όπως στην περίπτωση των πυρκαγιών στις Π.Ε. Έβρου και Ευβοίας.
1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουρ-γείου Πολιτισμού.
1.10. Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε από-σταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.
1.11. Απαγορεύονται θηρευτικοί χειρισμοί (ενέδρες, πυροβολισμοί) από θέσεις που βρίσκονται πάνω στο επίσημο εθνικό και πρωτεύον επαρχιακό οδικό δίκτυο και από θέσεις εντός ζώνης που ορίζεται από απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν τους.
1.12. Σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης, σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 258 του ν.δ. 86/1969. Για την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης θήρας λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού, με βάση την παρούσα απαγορευτική ρύθμιση, απαιτείται η έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) από την οικεία Δασική Αρχή στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της χωρικής απαγόρευσης, αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης. Η προαναφερόμενη (Δ.Α.Δ.), δημοσιεύεται στη διαύγεια και κοινοποιείται τοπικά με κάθε πρόσφορο τρόπο.
1.13. Στην περιοχή πέριξ των εγκαταστάσεων του αναψυκτήριού και του θεάτρου στη Χερσόνησο του Αγίου Ιωάννη Δέτη στην νήσο Πάρο και σε απόσταση 250 μέτρων από αυτές, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) του Δήμου Πάρου (Α.Α.Π. 148/2012).
1.14 Στην ζώνη προστασίας 1 (ΠΦ1) του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων, Τα όρια της απαγόρευσης αφορούν στην ανοιχτή (εξωτερική) λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας της Ζώνης Προστασίας 1 (ΠΦ1) με τα παρακάτω όρια: Βόρεια: Ασφαλτικός Δρόμος Αλμυρακίου προς ΤΕΙ Μεσολογγίου Νότια: Ανάχωμα Θάλασσας – Λιμνοθάλασσας Κλείσοβας Ανατολικά: Δρόμος Αναχώματος Παρατηρητηρίου Ορνιθοπανίδας Λιμνοθάλασσας Κλείσοβας προς διβάρι Δυτικά: Δρόμος Τουρλίδας – Μεσολογγίου. Οι υπόλοιπες τοπικές απαγορεύσεις συνεχίζουν να ισχύουν.
2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

3. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις νήσους Λήμνο και Θηρασιά, όπου λόγω του υπερπληθυσμού του είδους έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και έχουν δημιουργηθεί ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του οικείου Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.
Κατ’ εξαίρεση με την ίδια ως άνω διαδικασία έγκρισης, επιτρέπεται η πώληση θηρευμένων, από τα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών, αγριόχοιρων, σε εφαρμογή της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/100124/3310/30.09.2022 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΨΞΟ24653Π8-ΣΟ0) και της υπ’ αρ. 147/21886/25.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Πρόγραμμα επιζωοτιολογικής επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στους αγριόχοιρους – Καθορισμός πλαισίου συνεργασίας αρμόδιων αρχών και φορέων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, την ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους και τη διαχείριση εστιών της νόσου σε αγριόχοιρους» (Β’ 313), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/80985/2617/03.08.2022 (Β’ 4239) όμοια απόφαση, εφόσον η επεξεργασία του θηράματος έχει πραγματοποιηθεί σε Κέντρο (Εγκατάσταση) Χειρισμού Θηραμάτων παρουσία κτηνιάτρου ή έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος από επίσημο κτηνίατρο (Σχετ. το με α/α 48).

4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές (Ζώνες Εκγύμνασης Σκύλων – Ζ.Ε.Σ.) και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού. Κατά το χρονικό διάστημα της αναπαραγωγικής περιόδου από Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, περιορίζεται χωρικά η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων εφόσον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μείζονος όχλησης της θηραματοπανίδας. Για την υλοποίηση της σχετικής χωρικής απαγόρευσης, απαιτείται η έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) από την οικεία Δασική Αρχή, στην οποία θα ορίζονται:
• Οι Ζ.Ε.Σ. στις οποίες αφορά απαγόρευση.
• Η χρονική διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης εκγυμνάσεων κυνηγετικών σκύλων στις ανωτέρω Ζ.Ε.Σ, εντός του προαναφερόμενου τριμήνου (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου).
• Οι τυχόν επιβαλλόμενοι κατά περίπτωση, περιορισμοί στους όρους διεξαγωγής των εκγυμνάσεων ή οι λοιποί περιορισμοί στις περιπτώσεις των Ζ.Ε.Σ. που εξαιρούνται της απαγόρευσης.
Για την εκτίμηση της ασκούμενης πίεσης στην θηραματοπανίδα εξαιτίας της εκγύμνασης και τον προσδιορισμό των Ζ.Ε.Σ. στις οποίες λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω απαγόρευση, λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαιτώμενα σε αυτές είδη της άγριας πανίδας και ο βιολογικός τους κύκλος καθώς και οι τεκμηριωμένες προτάσεις των τοπικών Κυνηγετικών Οργανώσεων. Η απαγόρευση που επιβάλλεται με την εκδιδόμενη Δ.Α.Δ δεν δύναται να καταλαμβάνει το σύνολο των Ζ.Ε.Σ. στην περιοχή αρμοδιότητας της επισπεύδουσας δασικής αρχής.

5. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειομένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.
Εξουσιοδοτούνται οι Προϊστάμενοι των Δασικών Υπηρεσιών για την έκδοση Δασικών Αστυνομικών δια-τάξεων (Δ.Α.Δ) για την εφαρμογή της παρούσας.

Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ Αυγούστου 2026: Επίδομα Στέγασης (Ενοικίου)

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ Αυγούστου 2026: Επίδομα Στέγασης (Ενοικίου). Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ Συγκεκριμένα: Η πληρωμή…

2 minutes ago

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ Αυγούστου 2026: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)

Πληρωμές ΟΠΕΚΑ Αυγούστου 2026: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ). Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ   Ελάχιστο…

12 minutes ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Άγιος Λαυρέντιος της Μαγνησίας

Φωτιά τώρα, μεσημέρι της Τρίτης 4.8.2026, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Άγιος Λαυρέντιος της Μαγνησίας.…

38 minutes ago

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνεται η τέταρτη (Δ) δόση του Επιδόματος Παιδιού 2026

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνεται η τέταρτη (Δ) δόση του Επιδόματος Παιδιού 2026. Πότε εμφανίζονται τα χρήματα…

46 minutes ago

Παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες

Παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες για την παραγραφή των…

17 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 4.8.2026

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε…

18 hours ago