Νέα - Επικαιρότητα

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview (12.5.2026)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Political (12.5.2026)

Πρόθεση ψήφου: 

  • Νέα Δημοκρατία 26,8%
  • Κόμμα Τσίπρα 13,7%
  • ΠΑΣΟΚ 13,2%
  • Κόμμα Καρυστιανού 7,8%
  • ΚΚΕ 5,2%
  • Ελληνική Λύση 5,1%
  • Πλεύση Ελευθερίας 4,9%
  • Φωνή Λογικής 3,3%
  • ΜέΡΑ25 2,7%
  • Δημοκράτες 1,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ 0,9%
  • ΝΙΚΗ 0,8%
  • Νέα Αριστερά 0,6%
  • Άλλο 2,7%
  • Δεν έχω αποφασίσει 10,5%

Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τους πολίτες να ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα παρέμβασης από την κυβέρνηση.

Στην ερώτηση για το ποια μέτρα θεωρούν πιο αναγκαία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η μεγαλύτερη μερίδα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 26%, ζητά μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δείχνοντας πως το κόστος βασικών αγαθών και υπηρεσιών πιέζει έντονα την καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, το 17,2% θεωρεί ότι λύση μπορεί να δοθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος, ενώ σχεδόν ίδιο ποσοστό, 17,1%, ζητά ελέγχους στην αγορά.

Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, συγκεκριμένα το 15%, τάσσεται υπέρ της μείωσης ή ακόμη και της πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, ενώ το 12,7% προκρίνει την επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, το 6,1% θεωρεί ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών.

Πιο περιορισμένη στήριξη συγκεντρώνουν τα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, καθώς μόλις το 2,8% ζητά επιδόματα για συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ το 1,6% θεωρεί αναγκαία την επαναφορά παρεμβάσεων τύπου fuel pass και market pass.

Τέλος, ποσοστό 1,3% απάντησε «άλλο», ενώ μόλις το 0,2% εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την ακρίβεια.

Στο ερώτημα «με ποιον από τους παρακάτω τρόπους αντιμετωπίζετε στο νοικοκυριό σας την ακρίβεια», πρώτος στη λίστα είναι ο περιορισμός των δαπανών για ένδυση/υπόδηση με ποσοστό 20,8%.

Ακολουθούν ο περιορισμός στις εξόδους κατά 20,6%, η μείωση των δαπανών στο σουπερμάρκετ κατά 13,7%, των μετακινήσεων κατά 11,6%, η αναβολή των διακοπών/ταξιδιών κατά 10,3%, των ιατρικών εξετάσεων κατά 6%, ενώ το 5,5% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι συνεπής σε υποχρεώσεις του (ενοίκια, κοινόχρηστα, δάνεια). Τέλος, το 5% των ερωτηθέντων απαντά «τίποτα από όλα αυτά, δεν έχω θέμα».

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Στρατολογία: Σημαντική ενημέρωση για τους στρατεύσιμους που έχουν γεννηθεί το 2008

Στρατολογία: Σημαντική ενημέρωση για τους στρατεύσιμους που έχουν γεννηθεί το 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ…

6 hours ago

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων…

6 hours ago

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 19.8.2026

Ιός Δυτικού Νείλου: Ενημέρωση ΕΟΔΥ Τετάρτη 19.8.2026. Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό…

7 hours ago

Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Τι ισχύει για τα θηράματα και πόσο κοστίζει η άδεια κυνηγιού

Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος 2026-2027: Τι ισχύει για τα θηράματα και πόσο κοστίζει η άδεια…

7 hours ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Κερασοχώρι Αγράφων Ευρυτανίας

Φωτιά τώρα, απόγευμα της Τετάρτης 19.8.2026, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κερασοχώρι Βύνιανης Αγράφων Ευρυτανίας.…

8 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 20.8.2026

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα δυτικά και…

8 hours ago