Νέα - Επικαιρότητα

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (19.2.2026)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (19.2.2026) για λογαριασμό του Mega

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου που παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 29,4%, το ΠΑΣΟΚ ελαφρά ενισχυμένο στο 12,7%, όπως και η Ελληνική Λύση στο 10,7% και το ΚΚΕ στο 8.3%, ενώ σε ελαφρά υποχώρηση η Πλεύση Ελευθερίας στο 11,2%.

Ταυτόχρονα, η εκτίμηση που κάνει η δημοσκόπηση είναι ότι ΜεΡΑ25 και Φωνή Λογικής θα μπουν στη Βουλή, όχι όμως η Νέα Αριστερά.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία 29,4%
ΠΑΣΟΚ 12,7%
Πλεύση Ελευθερίας 11,2%
Ελληνική Λύση 10,9%
ΚΚΕ 8,3%
ΣΥΡΙΖΑ 5,4%
Φωνή Λογικής 4,2%
ΜέΡΑ25 3,3%
Νίκη 1,9%
Νέα Αριστερά 1,9%
Κίνημα Δημοκρατίας 1,3 %
Σπαρτιάτες 0,5%

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς τώρα φτάνει το 21,4%, το ΠΑΣΟΚ έχει μια μικρή υποχώρηση στο 9,3%, η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί στο 8,1%, η Ελληνική Λύση στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 4%.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει η αδιευκρίνιστη ψήφος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση φτάνοντας τώρα το 15,2%.

Ως προς ενδεχόμενο νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα η δημοσκόπηση δείχνει ότι 9% δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν και 1ο% αρκετά πιθανό, άρα μια δυνητική αφετηρία 19%, με τα ισχυρότερα ποσοστά να έρχονται από αριστερούς και κεντρώους ψηφοφόρους, Από την άλλη υποχωρεί η απάντηση «απίθανο» στο 61%.

Ένα ενδεχόμενο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν πολύ πιθανό να το ψηφίσει το 3% του εκλογικού σώματος και αρκετά πιθανό το 9%. Ισχυρότερη απήχηση μεταξύ των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων.

Ως προς ενδεχόμενο κόμμα υπό την Μαρία Καρυστιανού έχουμε μια υποχώρηση αυτών που δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να το ψηφίσουν, καθώς αυτό το ποσοστό υποχωρεί από το 16% στο 13%, ενώ αυξάνεται στο 51% το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι είναι απίθανο να το ψηφίσουν. Ισχυρότερη απήχηση έχει μεταξύ των κεντροαριστερών, κεντρώων αλλά και δεξιών ψηφοφόρων.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση οι θετικές γνώμες υποχώρησαν από το 50% στο 38% και οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν από το 42% στο 54%.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνας πάνω από τα δύο τρία των πολιτών (68%) εκτιμούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό συνδυάζεται με το ότι μόνο το 14% πιστεύει ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση σε ατομικό επίπεδο, ενώ οι απαντήσεις «σε χειρότερη» και «στην ίδια» παίρνουν από 43%.

Αντίστοιχα αρνητική βαθμολογία για την κυβέρνηση δείχνει η δημοσκόπηση, με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 70% και τις θετικές να περιορίζονται στο 24%, την ώρα που και ο πρωθυπουργός έχει 68% αρνητικές γνώμες και μόνο 28% θετικές.

Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι παραμένει η ίδια ιδιαίτερα αρνητική αξιολόγηση που είχε καταγραφεί και σε όλες τις προηγούμενες έρευνες, στοιχείο που επεκτείνεται και στην αρνητική αξιολόγηση για την παρουσία και του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Στους πολιτικούς αρχηγούς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει την υψηλότερη δημοτικότητα, ακολουθούμενη από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρωθυπουργό να είναι στην τρίτη θέση.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, οι πολίτες, στις αυθόρμητες απαντήσεις τους, επιλέγουν τον «Κανένα» ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, στοιχείο που καταδεικνύει μια βαθύτερη κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί με 26% και αρκετά πιο πίσω την Ζωή Κωνσταντοπούλου (8%).

Στην ερώτηση εάν η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα ή πολιτική αλλαγή, η πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή το 62% επιμένει ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Πολύ πιο έντονο το αίτημα πολιτικής αλλαγής αριστερά του κέντρου, υπέρ της σταθερότητας οι κεντροδεξιοί και διχασμένοι όσοι αυτοτοποθετούνται ως δεξιοί.

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή 20.2.2026

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στο βόρειο τμήμα του Ιονίου (περιοχή…

3 hours ago

Σεισμός στην Κορινθία με επίκεντρο την περιοχή του Ξυλοκάστρου

Σεισμός στην Κορινθία μεγέθους 3.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Ξυλοκάστρου Κορινθίας (3 χλμ…

3 hours ago

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων: Πίνακες του 5ου Εισαγωγικού Διαγωνισμού Υποψηφίων Σπουδαστών για…

8 hours ago

Ποια καταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026

Ποια καταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026: Στις 20 Φεβρουαρίου 2026 κλείνουν…

11 hours ago

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (19.2.2026)

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού. Πορτοκαλί προειδοποίηση. Έκδοση Πέμπτη 19-02-2026.  Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές…

11 hours ago

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Ιανουαρίου 2026

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Ιανουαρίου 2026 για εκτύπωση και πληρωμή εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων Ανάρτηση…

11 hours ago