Νέα - Επικαιρότητα

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll (11.9.2025)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll (11.9.2025) για το Action24.

Εκτίμηση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία  30,5%

ΠΑΣΟΚ  14%

Πλεύση Ελευθερίας  11,7%

Ελληνική Λύση  11,5%

ΚΚΕ  7,4%

ΣΥΡΙΖΑ  4,2%

ΜέΡΑ25  3,4%

Κίνημα Δημοκρατίας  2,7%

Φωνή Λογικής  2,6%

Νίκη  2,4%

Νέα Αριστερά  1,6%

ΑΛΛΟ:  5%

 

Το 53% των πολιτών δηλώνει από λίγο ως πολύ ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ περίπου 7 στους 10 θεωρούν από πολύ ως λίγο σημαντικά τα επιμέρους μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στο Βελλίδειο.

Ειδικότερα το 37,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εξαγγελίες δείχνουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, να βελτιώσει τα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού, με το 33,3% να δηλώνει ότι θα δει προσωπικά μικρή ή σημαντική βελτίωση στα οικονομικά του λόγω των νέων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, το 9,6% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 18,8% αρκετά ικανοποιημένο, το 24,6 λίγο και το 44,5% καθόλου από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Αν η ερώτηση γίνει για κάθε μέτρο ξεχωριστά και κατά πόσο θεωρείται σημαντικό από τους πολίτες οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
Το 69,6% θεωρεί από λίγο ως πολύ σημαντικό το μέτρο της μείωσης ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 20.000 κατοίκους (20,9% πολύ, 25,7% αρκετά και 23% λίγο),

Το 65,1% σημαντικό το μέτρο για μηδενικό φόρο στους νέους μέχρι 25 ετών και φορολόγηση με 9% αντί 22% για τους νέους 25-30 ετών (21,4% πολύ, 21,1% αρκετά και 22,6% λίγο),

Το 66,4% σημαντικό το μέτρο για μείωση στο μισό του ΕΝΦΙΑ στα χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους το 2026 και μηδενισμό το 2027 (21,6% πολύ, 20,8 αρκετά και 24% λίγο),

Το 69,5% σημαντικό το μέτρο για μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% με παραπέρα μείωση ανά παιδί που έχει η οικογένεια (19,3% πολύ, 20,7% αρκετά και 29,5% λίγο), και

Το 64,7% σημαντικό το μέτρο για μείωση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους στο μισό για το 2026 και κατάργηση το 2027 (15,3% πολύ, 24,3% αρκετά και 25,1% λίγο).

Η ακρίβεια εξακολουθεί να θεωρείται το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα σε ποσοστό 56,6%. Παράλληλα πρόβλημα θεωρείται η οικονομία/ανάπτυξη σε ποσοστό 30%, η κατάσταση στο ΕΣΥ 14,1%, η απονομή Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου 12,8%, οι τιμές και το κόστος ενέργειας 11,6%, η διαφθορά 11,2%, το ύψος των εισοδημάτων 9,5%, τα εθνικά και τα ελληνοτουρκικά 9,3%, το δημογραφικό 8,8%, ενώ χαμηλά βρίσκονται ως προβλήματα η κατάσταση στην Παιδεία (8,3%), η στεγαστική κρίση (7,5%), το Μεταναστευτικό (7,3%), η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας (6,9% και η ανεργία (6,6%).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται από τους πολίτες ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σε ποσοστό 27,9%, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 7,1% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,9%. Κανέναν, απαντά το 31,8%.

Το 52,3% του δείγματος δηλώνει ικανοποιημένο από λίγο ως πολύ από τη συνολική επίδοση της κυβέρνησης σε όλη τη θητεία της μέχρι σήμερα και το 47% καθόλου.

Για την αντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ικανοποιημένο το 36% και το 61,6% καθόλου.

Αρνητικά βλέπουν οι πολίτες ένα νέο κόμμα Τσίπρα. Όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση το 63,5% των πολιτών βλέπουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την ανάληψη πρωτοβουλίας για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα την ίδια άποψη έχει το 44,3% των αριστερών ψηφοφόρων και το 41,3% των κεντροαριστερών. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν θα το ψήφιζε ποτέ, με μόλις το 6,5% να απαντά ότι θα το ψήφιζε σίγουρα.

Παράλληλα σχεδόν 7 στους 10 πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει νικηφόρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Τι αλλάζει για τους κληρονόμους όταν δεν υπάρχει διαθήκη

Τι αλλάζει για τους κληρονόμους όταν δεν υπάρχει διαθήκη. Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του…

7 hours ago

Τι ισχύει για τις πιλοτές των πολυκατοικιών και τις θέσεις στάθμευσης μετά τον νόμο 5005/2022

Τι ισχύει για τις πιλοτές των πολυκατοικιών και τις θέσεις στάθμευσης μετά τον νόμο 5005/2022:…

9 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 22.3.2026

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και…

9 hours ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στη Λεωφόρο Κηφισίας από το ύψος της οδού Αθηνάς…

10 hours ago

Συντάξεις Μαΐου 2026. Οι αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Μαΐου 2026. Οι αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ…

12 hours ago

Λήγει η προθεσμία για δωρεάν μαθήματα πληροφορικής και ίντερνετ για πολίτες ΑμεΑ

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δωρεάν μαθήματα πληροφορικής και ίντερνετ για πολίτες ΑμεΑ: Πολίτες…

13 hours ago