Νέα - Επικαιρότητα

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls (11.12.2025)

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls για λογαριασμό του protagon (11.12.2025)

Πρόθεση ψήφου

  • Νέα Δημοκρατία: 23,3%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 9,2%
  • Ελληνική Λύση: 7,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 6,5%
  • ΚΚΕ: 6,4%
  • Φωνή Λογικής: 3,5%
  • ΜέΡΑ25: 3%
  • Νίκη: 1,2%
  • Νέα Αριστερά: 1,2%
  • Σπαρτιάτες: 1,1%
  • Νίκη: 1,1%
  • Άλλο κόμμα: 7%
  • Αναποφάσιστοι 16,1%.

Στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 11,8%, η Ελληνική Λύση με 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, το ΚΚΕ με 7,8%, η Φωνή Λογικής με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4,4%.

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν: Κίνημα Δημοκρατίας (1,8%), Νέα Αριστερά (1,6%), Νίκη και Σπαρτιάτες (1,3%).

Στο υποθετικό σενάριο που όλα τα κόμματα είχαν άλλον αρχηγό, η ΝΔ χωρίς τον κ. Μητσοτάκη υποχωρεί στο 22%, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτοξεύεται στην πρόθεση ψήφου στο 17,2%. Παράλληλα, προσωποπαγή κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής και το ΜέΡΑ25 δεν μπαίνουν καν στη Βουλή με άλλο αρχηγό, ενώ στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι η Ελληνική Λύση χωρίς την παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η έρευνα εξετάζει και την απήχηση ενός ενδεχόμενου νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Ένα 12,6% δηλώνει τώρα ότι είναι «πολύ πιθανό» να ψηφίσει ένα κόμμα υπό τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ένα 9,1% δηλώνει πως είναι «αρκετά πιθανό», σύνολο δηλαδή 21,7% από 17,6% (9,9% και 7,7%), που ήταν η μέτρηση του Νοεμβρίου. Υπάρχει δε η εξής παραδοξότητα: από το 6,5% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 93,4% δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα υπό τον κ. Τσίπρα, δηλαδή ψηφοφόροι ενός υπαρκτού κόμματος, δηλώνουν ότι το ψηφίζουν μέχρι να υπάρξει ένα καινούργιο. Οι πολίτες, ωστόσο, βλέπουν σε μεγάλο βαθμό το νέο κόμμα του κ. Τσίπρα ως ακόμη μια διάσπαση στον προοδευτικό χώρο (60%), και μόνο το 23,5% πιστεύει ότι θα λειτουργήσει ως ενοποιητικός πόλος. Μόλις δε το 11,8% των ερωτηθέντων λέει πως ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει ανανεωμένο πολιτικό λόγο, με νέες προτάσεις.

Για πιθανό κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2,2% και 5,9%, σύνολο 8,1%, περισσότερες από δύο μονάδες κάτω από το 10,4% (3,8% και 6,6%) της μέτρησης του Νοεμβρίου.

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Σεισμός στην Ηλεία (επίκεντρο περιοχή Κυλλήνης)

Σεισμός στην Ηλεία μεγέθους 3.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Κυλλήνης Ηλείας (13 χλμ…

17 minutes ago

Επιβολή ή μη φόρου κληρονομιάς στις καταθέσεις κοινού τραπεζικού λογαριασμού

Επιβολή ή μη φόρου κληρονομιάς στις καταθέσεις κοινού τραπεζικού λογαριασμού, σε περίπτωση θανάτου ενός εκ…

12 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 14.1.2026

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές…

14 hours ago

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Τι αλλάζει για το προσωπικό

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Τι αλλάζει για το προσωπικό. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου…

15 hours ago

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026   Την…

16 hours ago

Τρίτεκνοι: Αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τρίτεκνοι: Αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με…

16 hours ago