Νομοθεσία

Νόμος 4602/2019. Γεωθερμικό δυναμικό και δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

Νόμος 4602/2019. Γεωθερμικό δυναμικό και δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας



Νόμος 4602/2019ΦΕΚ Τεύχος Α 45/09.03.2019
Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 1
Σκοπός

1. Σκοπός του παρόντος Μέρους (άρθρα 1 έως 24), είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ορθολογική αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας.

Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού θεωρείται η έρευνα, η εκμετάλλευση και η διαχείρισή του. Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, ότι, το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού κατισχύει του δικαιώματος εκμετάλλευσης άλλων μεταλλευτικών ή λατομικών ορυκτών, εφόσον κατά την κρίση του η συγκεκριμένη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού είναι μεγαλύτερης σημασίας για την εθνική οικονομία.

Άρθρο 2
Ορισμοί

1. Για την εφαρμογή του παρόντος Μέρους Α ́ (άρθρα 1 έως 24) ισχύουν οι εξής ορισμοί:

α) Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.): το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που συστήνεται με το άρθρο 25.

β) Γεωθερμικό δυναμικό (ΓΘΔ): είναι το σύνολο των γηγενών φυσικών θερμών ρευστών, επιφανειακών ή υπογείων, και της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών, που η θερμοκρασία τους υπερβαίνει τους 30°C.

γ) Γεωθερμικό πεδίο: είναι ο ενιαίος μεταλλευτικός χώρος μέσα στον οποίο έχει εντοπιστεί γεωθερμικό δυναμικό.

δ) Περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ): είναι ο ευρύτερος χώρος μέσα στον οποίο υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας γεωθερμικού δυναμικού θερμοκρασίας έως 90°C.

ε) Προϊόν του γεωθερμικού δυναμικού: θεωρείται το αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό του περιεχόμενο.

στ) Παραπροϊόντα του γεωθερμικού δυναμικού: θεωρούνται άλλα προϊόντα που συμπαράγονται κατά την εκμετάλλευση εκτός από το θερμοενεργειακό περιεχόμενο του γεωθερμικού δυναμικού.

ζ) Υποπροϊόν του γεωθερμικού δυναμικού: θεωρείται το γεωθερμικό ρευστό που απομένει, ύστερα από την απόληψη των κατά τα ανωτέρω προϊόντων και παραπροϊόντων.

η) Εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού: αποτελεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην παραγωγική (άντληση) απόληψη του προϊόντος και παραπροϊόντων και την ασφαλή διάθεση του υποπροϊόντος.

θ) Διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού: αποτελεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια γεωθερμικά συστήματα, με σκοπό τη βιώσιμη – ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίησή του. Η διαχείριση αναφέρεται στο σύνολο του γεωθερμικού πεδίου.

2. Τα γεωθερμικά πεδία διακρίνονται ως τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος. Στα τοπικού ενδιαφέροντος η θερμοκρασία του προϊόντος κυμαίνεται από 30°C έως και 90°C. Στα εθνικού ενδιαφέροντος η θερμοκρασία του προϊόντος υπερβαίνει τους 90°C.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα χαρακτηριστικά προκειμένου μια περιοχή να χαρακτηριστεί ως γεωθερμικό πεδίο ή ως περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος.

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., γίνεται ο χαρακτηρισμός κάθε γεωθερμικού πεδίου και η υπαγωγή του σε κατηγορία τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία. Η απόφαση αυτή τροποποιείται, εφόσον αυτό απαιτείται από νεότερα στοιχεία. Η τροποποίηση γίνεται ύστερα από γνώμη της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και συναξιολόγηση των νεότερων στοιχείων.

5. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του άρθρου 7, γίνεται ο χαρακτηρισμός μίας περιοχής ως περιοχής γεωθερμικού ενδιαφέροντος

Νόμος 4602/2019ΦΕΚ Τεύχος Α 45/09.03.2019
Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυ<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-format=”autorelaxed”
data-ad-client=”ca-pub-6477569739896788″
data-ad-slot=”7210770609″></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>ναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις.


odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Παύση εργασιών delivery σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών

Παύση εργασιών delivery σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό…

11 hours ago

Κλειστοί όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική την Παρασκευή 5.12.2025

Κλειστοί όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, στην Αττική την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 …

11 hours ago

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αδυναμία προσέλευσης στην υπηρεσία, λόγω κακοκαιρίας

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αδυναμία προσέλευσης στην υπηρεσία, λόγω κακοκαιρίας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 Ανακοίνωση του…

12 hours ago

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή 5.12.2025

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή 5.12.2025 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α.…

13 hours ago

Τι ισχύει σε περιπτώσεις αδυναμίας των εργαζομένων να πάνε στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας

Τι ισχύει σε περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν και των εργαζομένων να πάνε στην…

13 hours ago

Ταξί Αττικής: Απεργία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (Αναστολή)

Ταξί Αττικής: Απεργία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025. (Αναστολή) Κανονικά θα κινηθούν την Παρασκευή 5…

14 hours ago