Η Πάτμος της Calliope (Καλλιόπη Καρβούνη)

Η δική της Πάτμος είναι μια κοινότητα ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνεί, οι ντόπιοι που σεβάστηκαν τον τόπο τους, η άθικτη στο χρόνο Χώρα και οι βαρκάδες στα κοντινά νησάκια. Η φωτογράφος Καλλιόπη Καρβούνη ταξίδεψε πρώτη φορά στην Πάτμο πριν από 25 χρόνια. «Μπήκαμε, θυμάμαι, σε ένα αυτοκίνητο, ζουληχτήκαμε όλοι μέσα και φτάσαμε. Ήταν μια εποχή όπου όλοι πηγαίναμε στη Μύκονο, όμως όταν είδα την Πάτμο, την ερωτεύτηκα ακαριαία. Με γοήτευσε το ότι είχε κρατήσει το χαρακτήρα της και είχε μείνει αμόλυντη από την τουριστική ανάπτυξη».

Η σχέση της με το νησί παραμένει ερωτική μέχρι σήμερα. Εκεί επέλεξε να βαφτίσει τις δίδυμες κόρες της, εκεί ξεκουράζεται κάθε Ιούλιο μαζί με την οικογένειά της. «Λίγα έχουν αλλάξει από τότε που πρωτοήρθα, κάτι που οφείλεται τόσο στη Μονή της Πάτμου και στους περιορισμούς που θέτει η UNESCO, που την έχει ανακηρύξει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στους ανθρώπους της, που δεν πούλησαν την ψυχή τους στο εύκολο κέρδος, όπως έγινε στα περισσότερα τουριστικά μέρη στην Ελλάδα», λέει η Καλλιόπη.

«Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ»
Τη Χώρα. «Είναι ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο που έχει μείνει άθικτο από το Μεσαίωνα. Βλέπεις ότι κάποτε παρήγαν ομορφιά και καλαισθησία. Διακρίνεις αριστουργήματα που δεν επαναλαμβάνονται. Την ξεχωρίζεις γιατί δεν υπάρχουν πισίνες, δεν υπάρχουν τεχνητές προσθήκες. Μια αρχοντιά που δύσκολα βλέπεις πια. Βρίσκεσαι στη γειτονική Ρόδο και την Κω και έρχεσαι αντιμέτωπος με εκτρώματα».


Τις βόλτες με βάρκα. «Οι παραλίες της Πάτμου δεν έχουν να επιδείξουν κάτι ξεχωριστό, οι βόλτες όμως με βαρκάκι στους Αρκιούς και στα γύρω νησάκια είναι ανεπανάληπτες. Η καλύτερη αφορμή για μια ημερήσια εκδρομή!»

Την ανθρώπινη επαφή. «Πάτμος δεν σημαίνει για μένα μόνο διακοπές, αλλά και επικοινωνία. Στο νησί έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα ανθρώπων που με κάνει να αισθάνομαι ότι ανήκω κάπου. Εχω γνωρίσει Ελληνες με εκλεπτυσμένο πνεύμα και ξένους που εκτιμούν την ιστορία της Ελλάδας, τη σέβονται και την αγαπούν. Κι αν μπορούν, τη βοηθούν κιόλας. Πρόσφατα, χάρη σε μια ελβετική πρωτοβουλία, αναστηλώθηκαν οι μύλοι του νησιού, ένα πραγματικό αριστούργημα, που έμενε τόσα χρόνια στην αφάνεια».

Το ραχάτι. «Στην Πάτμο δεν δουλεύω. Χαλαρώνω, ξεκουράζομαι, διασκεδάζω. Δεν σκέφτομαι προγράμματα. Ο,τι προκύψει. Θα πιούμε καφέ στη Χώρα με φίλους, ίσως να καθίσουμε στην παραλία μέχρι το σούρουπο, θα δούμε το ηλιοβασίλεμα από κάποια ταράτσα φίλων πίνοντας τα ποτά μας ή θα περάσουμε τη βραδιά τρώγοντας και συζητώντας σε κάποιο ταβερνάκι. Αλλες φορές οργανώνονται πάρτι μέχρι πρωίας».
* Η Καλλιόπη Καρβούνη είναι φωτογράφος.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Είτε το συμβατικό πλοίο που φτάνει στην Πάτμο έπειτα από 9 ώρες είτε το πιο άνετο ομολογουμένως δρομολόγιο που κάνει 7 ώρες. Η Πάτμος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κω και την Κάλυμνο, συνεπώς η λύση του αεροπλάνου είναι επίσης εφικτή

ΔΙΑΜΟΝΗ
Petra Hotel (Γροίκος, Τ/22470-31.035, www.petrahotel-patmos.com). Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με καταπληκτική θέα στον κόλπο του Γροίκου και εξαιρετικό σέρβις.
Αρχονταρίκι (Χώρα, Τ/22470-29.368, www.archontariki-patmos.gr). Εξαιρετικά ατμοσφαιρικό αρχοντικό και ο μοναδικός ξενώνας στη Χώρα.
Porto Scoutari (Κόλπος Μελόι, T/22470-33.123-5, www.portoscoutari.com). Πολυτελή δωμάτια με ρομαντική ατμόσφαιρα μέσα σε κήπους με μεγάλη πισίνα.
Εννέα Μούσες (Τ/22470-34.079, www.9muses-gr.com). Παραδοσιακά αλλά λιτά διακοσμημένα δωμάτια, αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από πισίνα, με καλό πρωινό.
Αρχοντικά Ειρήνη (Τ/22470-32.826, www.traditional.gr). Διώροφες πέτρινες κατοικίες, με καταπληκτική θέα και όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με μπαλκόνια.
«Sunset» (Σκάλα, τηλ. 22470-31.411). Οικονομικό ξενοδοχείο με όλες τις βασικές ανέσεις, στην ήσυχη «γειτονιά» του Χοχλακά. Με πρωινό μπουφέ, δροσερό κήπο και θέα στο ηλιοβασίλεμα.

ΦΑΓΗΤΟ
• Στον Γροίκο στο Κτήμα Πέτρα (Τ/22470-33.207) για κουζίνα με ντόπια προϊόντα και στον Φλοίσβο (Τ/22470-31.380) για τα απλά και νόστιμα πιάτα.
• Στον Διακόφτη επιλέξτε Ταρσανά (Τ/22470-32.159) για τη φοβερή ατμόσφαιρα του παλιού ταρσανά και τη νόστιμη κουζίνα.
• Στα Σάψιλα το διάσημο Μπενέτο (Τ/22470-33.089) για τα ιδιαίτερα πιάτα με οπωροκηπευτικά δικής του καλλιέργειας.
• Στη Σκάλα επιλέξτε τη Vegghera (Τ/22470-32.988) με μεσογειακή κουζίνα από τον Πάτμιο σεφ Γιώργο Γρύλλη, βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο, αλλά και το Τζιβαέρι (Τ/22470-31.170) με κρητική κουζίνα.
• Στο Κουμαρό θα βρείτε τον Λεωνίδα (Τ/22470-33.232) για φρέσκα ψάρια.

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ


odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη