Προθεσμία έως 1.3.2024 για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις αναδρομικών

odigostoupoliti.eu

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται από την ΔΟΥ να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις ακόμα και για το έτος 2013, για ποσά αναδρομικών που εισέπραξαν από αποδοχές και συντάξεις.

Η δεύτερη κατά σειρά ενημέρωση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο αναφέρει:

«Σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: anadromika@aade.gr»

Είχε προηγηθεί πρώτο μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

«Επίκειται η έκδοση από τη φορολογική διοίκηση των σχετικών πράξεων και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για αναδρομικά ποσά που έχουν εισπραχθεί εδώ και μια δεκαετία (ακόμα και το 2013). Στην περίπτωση των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων έως το φορολογικό έτος 2014 (έτος υποβολής αρχικής Δήλωσης 2015), καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η αρχική ή προηγούμενη τροποποιητική Δήλωση έχει εκκαθαριστεί από τη ΔΟΥ ή σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής, η Δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο».

Το πρόβλημα οφείλεται σε εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά (κυρίως μικροποσά) αμελώντας να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος του κάθε φορολογικού έτους που ανάγονται

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

odigostoupoliti: Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη
Related Post