Νέα - Επικαιρότητα

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2020

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2020

Νέα οικονομικά μέτρα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό

 

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΔΕΘ (12.9.2020):

 

  • Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
  • Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχάς για ένα έτος το 2021.
  • Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
  • Μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 39,7 στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος δηλαδή με καθαρό μισθό 1016 ευρώ θα έχει όφελος 158 ευρώ. Το κόστος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχάς για ένα έτος το 2021.
  • Θεσμοθετείται καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, με το μόνο όρο τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Εάν προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος τότε θα επιδοτείται με 200 ευρώ μηνιαίως επιπλέον.


  • Το πρόγραμμα συνεργασία ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στου κλάδους εστίασης τουρισμού μεταφορών, πολιτισμού και προστίθενται οι ξεναγοί  και οι επισιτισμού ξεναγοί και καλλιτέχνες.
  • Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 που δρομολογείται άμεσα, θα υπάρχει και  επιστρεπτέα προκαταβολή 4 για τον Νοέμβριο
  • Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου για 3 έτη (από το 2021 έως το 2023).
  • Καταργείται από το 2020 ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας που δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες.
  • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας (φορολογική και ασφαλιστική).
  • Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές στον ΚΑΦΕ, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες.


odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ με αιτήσεις των οφειλετών

Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ με αιτήσεις των οφειλετών Παραγραφή χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ: Τι…

13 hours ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Λεωφόρου Κηφισίας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 και…

14 hours ago

Όλες οι πληρωμές επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ έως 6 Νοεμβρίου 2026

Όλες οι πληρωμές επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, από 2 Νοεμβρίου…

14 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.…

15 hours ago

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2026

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2026. Πότε θα είναι διαθέσιμα…

15 hours ago

Η εφαρμογή της ΕΜΥ για τον καιρό σε κινητά τηλέφωνα android και iphone

Η επίσημη εφαρμογή της ΕΜΥ με πληροφορίες για τον καιρό είναι πλέον διαθέσιμη σε κινητά…

18 hours ago