Απεργία - Στάση Εργασίας

Ταξί: 48ωρη απεργία από την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026

Ταξί: 48ωρη απεργία από την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026. 48ωρη απεργία των οδηγών ταξί στην Αττική την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 στις 10:30 π.μ. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απεργία σχετίζεται με πρόσφατες και προγραμματισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την υποχρεωτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των Ε.Ι.Χ. με οδηγό.

Επισημαίνεται ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από 1ης Ιανουαρίου 2027 τα νέα Ε.Ι.Χ. με οδηγό που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών, ενώ το ελάχιστο τίμημα μίσθωσης για τα ηλεκτρικά Ε.Ι.Χ. ορίζεται στα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΣΑΤΑ, οι ρυθμίσεις αυτές επηρεάζουν τον διαχωρισμό μεταξύ των υπηρεσιών ταξί και των Ε.Ι.Χ. με οδηγό και δημιουργούν συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού.

Εκτός από την ηλεκτροκίνηση, οι οδηγοί ταξί θέτουν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φορολογική επιβάρυνση, τη λειτουργία ψηφιακών πλατφορμών μεταφοράς, τους ελέγχους για την παράνομη άσκηση μεταφορικού έργου από Ε.Ι.Χ., καθώς και καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση ειδικών αδειών.

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του το σωματείο ιδιοκτητών επιβατηγών αυτοκινήτων ταξί «Ο Ερμής». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία των ταξί προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση:

«Το Δ.Σ. του Σωματείου ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026.
Τα κυριότερα αιτήματα μας είναι:

-Παράταση υποχρεωτικότητας της ηλεκτροκίνησης μετά το 2026.

-Δωρεάν στο Ρ5 της προμίσθωσης του αεροδρομίου.

-Μόνιμη διέλευση των ταξί από τις λεωφορειολωρίδες.

-Επαναφορά πιστοποιητικού μητρώου γενικής χρήσης για την έκδοση – ανανέωση της Ειδικής Άδειας.

-Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης.

Την Τετάρτη το πρωί 11:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τα ταξί μας στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην οδό Αντώνη Τρίτση και στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει πορεία προς στο ΥΜΑΘ».

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Επικουρικές συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: Πόσα χρόνια ασφάλισης και ένσημα απαιτούνται

Επικουρικές συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: Πόσα χρόνια ασφάλισης και ένσημα απαιτούνται Με διατάξεις του…

12 hours ago

Αιτήσεις για προσλήψεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ ΣΟΧ 3/2026 και ΜΒΠ ΣΟΧ 4/2026)

Αιτήσεις για προσλήψεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ ΣΟΧ 3/2026 και ΜΒΠ ΣΟΧ 4/2026) ΜΒΠ…

12 hours ago

Πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά και…

13 hours ago

Απεργία των εργαζομένων στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026

Απεργία των εργαζομένων στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 Οι εργαζόμενοι…

17 hours ago

Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026

Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 A. Υποχρεωτική…

17 hours ago

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2027. Πως πληρώνονται και ποια είναι τα πρόστιμα

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2027 για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Πως πληρώνονται και ποια είναι τα…

18 hours ago