Υγεία

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων γρίπης Ιούλιο και Αύγουστο 2022

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων γρίπης τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2022 σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019

 

Η εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανήκει στα νοσήματα που επιτηρούνται μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ.

Συνολικά, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία).

Εκατόν εβδομήντα δύο (172) κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α και δύο (2) στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1).

Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.

Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 22 έτη (εύρος: 1-75 έτη), ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας ≤12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Η κατανομή των κρουσμάτων γρίπης ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων απεικονίζεται στο Διάγραμμα 1.

Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν και 2 από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 



 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα) παρουσιάζεται στον Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, εβδομάδες 26/2022 – 34/2022

Περιφέρεια Αριθμός κρουσμάτων (%)
ΑΤΤΙΚΗΣ 143 (82,2)
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18* (10,3)
ΚΡΗΤΗΣ 4 (2,3)
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 3 (1,7)
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2 (1,1)
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1 (0,6)
ΠΕΛΟΠΠΟΝΗΣΟΥ 1 (0,6)
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1 (0,6)
ΑΓΝΩΣΤΗ 1 (0,6)
Σύνολο 174 (100)

*4 από Κυκλάδες και 14 από Δωδεκάνησα

 

Για  τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης για 160 (98%). Από αυτούς οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας εντός του χρόνου επώασης.

Ενενήντα τέσσερα κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

odigostoupoliti

Συντακτική ομάδα του Οδηγού του Πολίτη

Share
Published by
odigostoupoliti

Recent Posts

Πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 16.6.2026

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές με…

33 minutes ago

Φωτιά τώρα στην περιοχή Ζησιμαίικα Αχαΐας

Φωτιά τώρα, απόγευμα της Δευτέρας 15.6.2026, σε δασική έκταση, στην περιοχή Ζησιμαίικα Αχαΐας.   Επιχειρούν…

3 hours ago

Αιτήσεις για εγγραφή στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Αιτήσεις για εγγραφή στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ: Την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026…

3 hours ago

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις μέτρησης ακοής

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις μέτρησης ακοής: Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω των Δημοτικών Ιατρείων του Τμήματος Προστασίας…

4 hours ago

Πανελλαδικές 2026: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2026: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής   Η υπουργός Παιδείας,…

5 hours ago

ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για επίδομα έως 1.000 ευρώ σε μητέρες

ΟΠΕΚΑ: Αιτήσεις για επίδομα έως 1.000 ευρώ σε μητέρες. Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα παροχής…

6 hours ago