Τι είναι ψιττάκωση. Μετάδοση, συμπτώματα, θεραπεία

Τι είναι η ψιττάκωση. Η λοίμωξη από ψιττάκωση προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci, το οποίο συνήθως μολύνει πτηνά (όπως παπαγάλους) και πουλερικά (όπως γαλοπούλες και πάπιες). Αν και πρόκειται για σπάνια σε ανθρώπους λοίμωξη, αυτοί μπορούν να κολλήσουν το βακτήριο από τις εκκρίσεις μολυσμένων πτηνών, κάτι που τους προκαλεί ήπιες λοιμώξεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, πνευμονία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ήπια λοίμωξη με συμπτώματα όπως:

πυρετό
ρίγη
πονοκέφαλο
μυϊκό πόνο και
ξηρό βήχα

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες μετά την έκθεση στο βακτήριο.

Η ψιττάκωση συχνά υποδιαγιγνώσκεται καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες και οι εξετάσεις για την άμεση ανίχνευση των βακτηρίων μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμες.

Αν και τα περισσότερα άτομα που υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπεία για ψιττάκωση αναρρώνουν πλήρως, μερικά μπορεί εκδηλώσουν νευρολογικά προβλήματα λόγω σοβαρών επιπλοκών της νόσου

Ωστόσο, με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, η θνησιμότητα είναι σπάνια και εμφανίζεται σε λιγότερες από 1 στις 100 περιπτώσεις.

Η ψιττάκωση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, ως επί το πλείστον τα κρούσματα αφορούν σε ενήλικες. Αυτοί που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο είναι οι ιδιοκτήτες πτηνών, οι υπάλληλοι σε καταστημάτων κατοικιδίων ζώων όπου υπάρχουν πτηνά, οι εργάτες σε φάρμες πουλερικών και οι κτηνίατροι, ειδικά εκείνοι που έχουν τακτική επαφή με πτηνά.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με ψιττάκωση μία φορά δεν αναπτύσσουν ανοσία στα βακτήρια, επομένως μπορούν να κολλήσουν ξανά τη νόσο.

Τα μολυσμένα πτηνά δεν χρειάζεται να παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμπτώματα μόλυνσης, μπορούν να αποβάλουν τα βακτήρια στα περιττώματα και τις αναπνευστικές εκκρίσεις τους. Αυτά τα αποξηραμένα περιττώματα απελευθερώνουν στον αέρα σωματίδια σκόνης με τα βακτήρια. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν ψιττάκωση είτε εισπνέοντας αυτήν τη σκόνη, είτε -σε σπάνιες περιπτώσεις- μέσω δαγκωμάτων, τσιμπημάτων και επαφής με το ράμφος των πτηνών.

Η ψιττάκωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την προετοιμασία ή την κατανάλωση πουλερικών.

Το πρώτο βήμα στην πρόληψη περιλαμβάνει τον έλεγχο, περιορισμό της μόλυνσης μεταξύ των πτηνών
Η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια και μάσκες, κατά τον καθαρισμό των κλουβιών και η διατήρηση της σωστής υγιεινής των χεριών είναι επίσης σημαντικά στην μείωση του κινδύνου

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφηκε ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων από ψιττάκωση τον περασμένο χρόνο, με τη νόσο να επιμένει και να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

«Τον Φεβρουάριο του 2024, η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία ανέφεραν μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης (EWRS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης που παρατηρήθηκε το 2023 και στις αρχές του 2024, ιδιαίτερα την περίοδο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023. Πέντε θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης»

Αν και υπάρχει πιθανότητα μολυσμένα πτηνά να περάσουν τα διεθνή σύνορα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε εντός των εθνικών συνόρων είτε διεθνώς.

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης