Αναδρομικά συνταξιούχων. Ενημέρωση για τους συνταξιούχους που τα έλαβαν με δικαστική απόφαση

Αναδρομικά συνταξιούχων. Ενημέρωση για τους συνταξιούχους που τα έλαβαν με δικαστική απόφαση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους τα ποσά, που τους είχαν περικοπεί με βάση τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, τους οποίους νόμους το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει κρίνει, με απόφασή του, αντισυνταγματικούς.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στήριξε την απόφασή του αυτή στην ως άνω απόφαση του ΣτΕ. Ως εκ του λόγου τούτου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν άσκησε έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και αυτή κατέστη τελεσίδικη.

Κατόπιν τούτου προχώρησε η εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης και στους δύο αυτούς συνταξιούχους πληρώθηκαν τα αναδρομικά που τους επιδικάστηκαν.

ΕΦΚΑ. Ηλεκτρονικά η αίτηση συνταξιούχων για την διεκδίκηση των μειώσεων στις συντάξεις

Η απάντηση του υπουργείου εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας επί του θέματος αυτού, των αναδρομικών των συνταξιούχων, εξέδωσε δελτίο τύπου και αναφέρει τα εξής:

Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.