Χάλκη: Σε ρυθμούς χαλαρούς

ΧάλκηΈνας και μοναδικός οικισμός κατοικείται στη Χάλκη, που είναι και το ίδιο της το λιμάνι: ο Εμπορειός (ή Ημπορειός). Αμφιθεατρικά χτισμένα διώροφα αρχοντικά με κεραμοσκεπές μαρτυρούν την παλαιότερη ακμή του νησιού, όταν ανθούσε το εμπόριο και η σπογγαλιεία στη Σύμη, την Κάλυμνο και στο Καστελόριζο. Ο παραδοσιακός οικισμός προστατεύτηκε, πολλά σπίτια αναπαλαιώθηκαν και το νησί διατήρησε όχι μόνο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά και διακοπών. Αυτό σημαίνει ότι το δωμάτιο όπου θα μείνετε θα απέχει λίγα λεπτά από τα γαλαζοπράσινα νερά του λιμανιού όπου θα κολυμπήσετε ή δέκα λεπτά από την κοντινότερη παραλία, τον Πόνταμο. Το ίδιο ισχύει για το ταβερνάκι όπου θα φάτε ή το καφενεδάκι όπου θα απολαύσετε το βραδινό γλυκό ή ποτό σας. Αποστάσεις αναπνοής!
Βέβαια, ο κεντρικός ασφαλτόδρομος φτάνει λίγο μακρύτερα. Περνάει από το Χωριό, την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, που εγκαταλείφθηκε τελειωτικά τη δεκαετία του ’60, και, φυσικά, τα λιθόκτιστα σπίτια του δεν συγκρίνονται με τα πλουσιόσπιτα του Εμπορειού. Ανηφορίζοντας μέσα από τα ερείπια του οικισμού, μπροστά σας ορθώνονται τα ερείπια του Φρουρίου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (15ος αιώνας) με καταπληκτική θέα στην εντυπωσιακή Χερσόνησο της Τραχειάς, ένα κομμάτι γης που κρατιέται θαρρείς να μην αποχωριστεί το νησί. Λιγοστοί μάρτυρες της ιστορίας είναι τα απομεινάρια από τις τοιχογραφίες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το αρχαίο υλικό δόμησης του ίδιου του κάστρου.
Στο τέλος του κεντρικού δρόμου του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Αλάρκα. Ενας μοναχικός και άγονος δρόμος με ξερολιθιές, μερικά μελίσσια και κάποια ιδιότυπα λίθινα κατασκευάσματα, τις κύφες, όπου έμεναν παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι. Ταυτόχρονα γοητευτικός, ένα ταξίδι στο παρελθόν, που θα σας οδηγήσει στο μοναστήρι. Είναι η διασημότερη μονή του νησιού και διαθέτει πολλά κελιά για τη διαμονή των προσκυνητών.
Εάν δεν θέλετε να ακολουθήσετε το δρομολόγιο παραλία-σπίτι σε 10 λεπτά και να τεμπελιάσετε παντελώς, επιλέξτε για μπάνιο τα Φτενάγια, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, όπου λειτουργεί ταβέρνα και υπάρχουν κάποιες ομπρέλες, αλλά και την Κάνια, κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Με τα πόδια ή με τετρακίνητο όχημα μπορείτε να φτάσετε στην παραλία του Γιάλι, ακολουθώντας τις ταμπέλες από το Χωριό. Η άλλη οδός γνωριμίας με τις παραλίες είναι να επιλέξετε το σκάφος που κάνει το γύρο του νησιού. Ετσι, θα επισκεφτείτε την Αρέτα, τη διπλή παραλία κοντά στον Πόνταμο, αλλά και την Αλιμιά, τη μεγαλύτερη βραχονησίδα μεταξύ Ρόδου και Χάλκης. Ο οικισμός του εγκαταλείφθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα εκτρέφονται μονάχα λιγοστά αιγοπρόβατα, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Από τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο της εταιρείας ANEK (T/210-41.97.420, www.anek.gr) που φτάνει στη Χάλκη έπειτα από 19 ώρες. Ειδάλλως, μέσω Ρόδου, στην οποία θα φτάσετε είτε ακτοπλοϊκώς (Λιμεναρχείο Ρόδου, Τ/22410-22.220, Blue Star Ferries, T/210-89.19.800, Hellenic Seaways, Τ/210-41.99.000) είτε αεροπορικώς (Οlympic Air, T/801 801 0101, Aegean, T/801 11 20000) και από εκεί θα αναζητήσετε την τοπική σύνδεση με την Κάμειρο Σκάλα. Στην τελευταία θα φτάσετε με ταξί ή με το ΚΤΕΛ Ρόδου (Τ/22410-27.706). Το ταξίδι μέχρι τη Χάλκη διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά (Λιμενικός Σταθμός Χάλκης, Τ/22460-45.220).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε ενοικιαζόμενο δωμάτιο είναι να επικοινωνήσετε με το Zifos Travel (Τ/22640-45.028, www.zifostravel.gr) ή το Nissia Holidays (www.nissiaholidays.com). Τα δωμάτια ή τα σπιτάκια είναι ως επί το πλείστον πλήρως εξοπλισμένα και ευρύχωρα, η αισθητική είναι περασμένης δεκαετίας, αλλά η θέα στο λιμάνι θα σας ανταμείψει. Λάβετε υπόψη ότι οι θερινοί μήνες είναι ιδιαίτερα ζεστοί, οπότε ο ανεμιστήρας ή το air condition είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφασή σας.
Hiona Art (Τ/22460-45.244, www.hionaart.gr). Ο δημοτικός ξενώνας αναπαλαιώθηκε και δημιούργησε ένα καλόγουστο ξενοδοχείο πάνω στο νερό με εξαιρετικό πρωινό και καλή εξυπηρέτηση. 100 – 130 ευρώ.
ΦΑΓΗΤΟ
Η Μαρία είναι διάσημη για τα μαγειρευτά της, ενώ το Παραδοσιακό πιάτο της Λευκωσίας συνεχίζει την παράδοση της παλαιότερης ταβέρνας στο νησί.
Για γρήγορο γεύμα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πίτες και το ζυμωτό ψωμί του Δημήτρη.
Για τις μετακινήσεις σας υπάρχει το δημοτικό πουλμανάκι καθώς και ένα ταξί.