Η Χίος του Δήμου Αβδελιώδη

ΧίοςΗ δική του Χίος είναι «τα Mαστιχοχώρια, τα μεσαιωνικά χωριά, η καστροπολιτεία του Aνάβατου, τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής, οι παρθένες δυτικές ακτές του νησιού και μια βυσσινάδα για να σε δροσίζει μέσα στο καλοκαιρινό λιοπύρι».
Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης μάς έχει «ξεναγήσει» με τον μαγικότερο τρόπο στον γενέθλιο τόπο του με τις ταινίες του «Το δέντρο που πληγώναμε» και «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» Γεννημένος στο Μαστιχοχώρι Μέσα Δίδυμα, βρέθηκε μετά την ενηλικίωσή του να ζει μεταξύ Αθηνών και Χίου, χάρη στην ενασχόλησή του ως καλλιτεχνικός διευθυντής για δέκα χρόνια με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Στη Χίο επιστρέφει τα δύο τελευταία χρόνια τακτικά, όχι όμως για διακοπές, αλλά για τις «δουλειές» που δεν γίνονται από την Αθήνα. «Οι διακοπές είναι για μένα μια λέξη ξένη. Οι επιστροφές μου στη Χίο ήταν ανέκαθεν συνδυασμένες με αγροτικές εργασίες στο στενό περιβάλλον του χωριού. Ξεκούραση για μένα είναι να κουραστώ», μας λέει.
Η καλοκαιρινή μέρα στη Χίο είναι συνδυασμένη με τη μαστίχα. «Οι μέρες του καλοκαιριού σημαίνουν εργασίες στην ύπαιθρο. Είναι μια συνήθεια που έμαθα από παιδί και δεν μπορώ να αποχωριστώ. Θα ξυπνήσω αρκετά πρωί, θα δουλέψω στα δέντρα μέχρι τις 11. Θα γυρίσω πεινασμένος και το μεσημέρι θα ξεκουραστώ οπωσδήποτε μία ώρα. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια συνήθεια που την έμαθα από τον πατέρα μου. Θα επιστρέψω στα δέντρα πάλι το απόγευμα μετά τις 6. Η θάλασσα είναι απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητας, όμως δεν θα πάω ποτέ μεσημεριανή ώρα. Η κοινωνική μου ζωή εξαντλείται στις συναθροίσεις στο χωριό ή, εάν το επιθυμούν πολύ οι φίλοι μου, θα αποφασίσω να κατέβω στην πόλη της Χίου στο καφέ-μπαρ «Φαίδρα»».
Το ταξίδι στη Χίο, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, θα πρέπει να ακολουθεί τις αισθήσεις μας πέρα από τις επιταγές των ταξιδιωτικών οδηγών, μας προτείνει ο ίδιος. «Πιστεύω ότι ο τουρισμός όπως γίνεται σήμερα είναι ένα αγχωτικό παραλήρημα που, αντί να σου ανοίγει τα μάτια, σ’ τα κλείνει. Οταν έχεις βάλει στόχο να δεις τα καλύτερα, υποβιβάζεις αυτόματα αυτά που νιώθεις και λειτουργείς ψυχαναγκαστικά. Η γρήγορη και βιαστική περιήγηση δίνει εντυπώσεις και όχι γνώση».
«Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΣΤΗ ΧΙΟ»
 Τα ζωντανά Μαστιχοχώρια. «Είκοσι τέσσερα χωριά παράγουν μαστίχα, ορισμένα όμως ξεχωρίζουν για έναν ακόμα λόγο· για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους ταυτότητα. Τα Καστροχώρια, που κατασκευάστηκαν από την εποχή των Γενοβέζων για να περιφρουρήσουν το πολύτιμο προϊόν τους και έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα την αρχική μορφή τους: τα Αρμόλια, το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολυμποι και η Βέσσα». Τα ψηφιδωτά της Nέας Mονής. «Για μένα αποτελούν έργα τέχνης μοναδικής καλλιτεχνίας, που πιστεύω ότι οφείλονται στην ελευθερία που κατόρθωσαν να εκφράσουν οι άνθρωποι που τα φιλοτέχνησαν. Κάτι τους έδωσε εκεί ο τόπος και απέκτησαν μια άλλη ταυτότητα τέχνης που δεν υπάρχει στην επίσημη έκφρασή της, όπως τη βρίσκει κανείς στα αντίστοιχα ψηφιδωτά που είχαν φιλοτεχνήσει οι ίδιοι στην Κωνσταντινούπολη».
Τον Ανάβατο. «Είναι ο «Mυστράς του Aιγαίου», ένα χωριό πάνω στο βράχο, που είναι εντυπωσιακότερο ακόμα και από τη Μάνη». Τις παρθένες παραλίες. «Η δυτική πλευρά έχει τις πιο παρθένες παραλίες, εκείνες που δεν έχουν υποστεί τη λαίλαπα του τουρισμού, όπου μπορείς να απολαύσεις το τοπίο έναντι του ξενοδοχείου και την ποιότητα έναντι της ευκολίας».
Τους Χιώτες. «Έχουν μια κοσμοπολίτικη παράδοση χάρη στη ναυτική τους παράδοση. Δεν υπήρχε παλιότερα Χιώτης που να μην έχει ταξιδέψει. Πιστεύω ότι αγαπούν την πατρίδα τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο και αυτό φαίνεται στο ότι είναι από τα λίγα νησιά που δεν τουριστικοποιήθηκαν, αλλά επέμειναν να κρατήσουν μια εικόνα οικεία για τον εαυτό τους».
* Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με πλοία της Hellenic Seaways και της ΝΕL. Το ταξίδι με συμβατικό πλοίο διαρκεί 8 ώρες και με τα ταχύπλοα 4 ώρες. Καθημερινά από το «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν επίσης πτήσεις της Olympic Air και της Aegean. Αεροπορική σύνδεση και από Θεσσαλονίκη.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Erytha Hotel & Resort (Καρφάς, Τ/22710-32.311-6, www.erytha.gr). Ανακαινισμένο ξενοδοχείο με πισίνα και ευρύχωρα, μοντέρνα δωμάτια. Οι αρχικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 93 και 131 € το δίκλινο με πρωινό ανάλογα με την ημερομηνία.
Τα Πέτρινα (Βολισσός, Τ/22470-21.128, www.tapetrina.gr). Πέτρινα σπίτια πλήρως εξοπλισμένα, ιδανικά για παρέες και οικογένειες. Τιμές κατόπιν συνεννοήσεως.
Volissos Holiday Homes Boutique Hotel & Apartments (Βολισσός, Τ/22740-21.700, 6932-193.375, www.volissosholidayhomes.gr). Επιλογή για διακοπές μακράς διαρκείας σε μονόχωρα ή μεγαλύτερα καταλύματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και παρέες. Στα θετικά, οι δραστηριότητες που οργανώνονται από τους ιδιοκτήτες. Από 95 € για δύο άτομα μέχρι 20/7, από 120 € μετά, ενώ γίνονται και σημαντικές εκπτώσεις ανάλογα με τον τύπο δωματίου και τον αριθμό διανυκτερεύσεων.
Περλέας (Κάμπος, T/22710-32.217, www.perleas.gr). Πανέμορφο αρχοντικό σε οικολογικό αγρόκτημα με ζεστή φιλοξενία, με δικό τους εργαστήριο γλυκών. Από 120 € το δίκλινο με πρωινό μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη.
Aστρακιά (Κάμπος, Τ/22710-31.609, 6972-187.630, www.astrakia.gr). Σε κτήμα 15 στρεμμάτων με βιοκαλλιέργεια εσπεριδοειδών, θα φιλοξενηθείτε σε ένα από τα δωμάτια του γενουάτικου πύργου. Από 80 € το δίκλινο με πρωινό για τον Ιούλιο, από 90 € για τον Αύγουστο.
Argentikon Luxury Suites (Κάμπος, Τ/22710-33.111, www.argentikon.gr). Η υπερπολυτελής αναστηλωμένη εξοχική κατοικία της αριστοκρατικής οικογένειας Argenti είναι ό,τι ομορφότερο (και ακριβότερο) έχει να επιδείξει η περιοχή. Από 450 € η σουίτα με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Medieval Castle Suites (Μεστά, Τ/22710-76.345, www.mcsuites.gr). Πέτρινες σουίτες διασκορπισμένες σε όλο το χωριό με όμορφη διακόσμηση και πλούσιο πρωινό. Από 70 € το δίκλινο για Ιούλιο και Αύγουστο.
Ιάνθη (Βέσσα, Τ/22710-73.080, 6973-313.154, www.ianthe.gr). Ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο και καμαρόσπιτο φιλοξενούν έξι συνολικά δωμάτια με ρομαντική διακόσμηση. Από 50 € το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο και Αύγουστο.
Σπήλια (Καρδάμυλα, Τ/22720-22.933, www.spilia-chios.gr). Συγκροτήματα παραδοσιακών δωματίων με όμορφη θέα. Από 55 € το δίκλινο με πρωινό έως 15/7, από 65 – 80 € ώς το τέλος Αυγούστου.
Vouno Village Apartments (Βουνό, Τ/22710-22.280, 6946-026.661, www.vounovillage.gr). Ομορφα διαμερίσματα με παραδοσιακή διακόσμηση. Από 35 € το δίκλινο για τον Ιούλιο, από 40 € για τον Αύγουστο.
ΦΑΓΗΤΟ
• Στην πόλη της Χίου επιλέξτε την αυλή της πιο κλασικής ταβέρνας της πόλης, τον Χότζα (Τ/22710-42.787). Για ουζομεζέδες θα κατευθυνθείτε στον Θεοδοσίου (Τ/22710-24.250, 6972-301.592), στο Τσίκουδο (Τ/22710-40.111) και το Κεχριμπάρι.
• Στη Λαγκάδα επιλέξτε την ψαροταβέρνα του Πασσά (Τ/22710-74.218).
• Στο Νεοχώρι όσοι αγαπάτε τα παλιάς κοπής μπακάλικα/καφενεία/ταβερνάκια επιλέξτε το ταβερνάκι του Κώστα (Τ/22710-31.063) για απλό σπιτικό φαγητό.
• Στον Καταρράκτη η ταβέρνα της Κυρα-Δάφνης προσφέρει μαγειρευτά και ψαρικά.
• Στο Λιθί η γνωστή οικογενειακή ψαροταβέρνα της Κυρα-Δέσποινας (Τ/22710-73.373) προσφέρει επίσης μαγειρευτά.
• Στον Πιτυό, ο Μάκελλος (Τ/22720-23.364) προσφέρει το απόγειο της τοπικής κουζίνας κάτω από έναν γηραιό πλάτανο.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Συμπεριλάβαμε λύσεις για όλα τα βαλάντια και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, τηλεφωνώντας στους επιχειρηματίες έως και τις 19/6. Σε συνθήκες ευμετάβλητες για τον τουρισμό, είναι μοιραίο να υπάρξουν αποκλίσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ακριβή ημερομηνία, τον αριθμό διανυκτερεύσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με τη διαπραγμάτευση είναι πιθανόν να πετύχετε καλύτερες συμφωνίες. Καλό… κυνήγι!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_28/06/2012_449448