ΔΕΗ. Αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση εκπτώσεων

ΔΕΗ. Αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση εκπτώσεων

Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης, αναμένεται να αποφασίσει η ΔΕΗ την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τελικά υιοθετείται ρήτρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) η οποία θα επηρεάζεται από τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων. Όσο ακριβαίνουν τα δικαιώματα η επιβάρυνση στα τιμολόγια θα είναι μεγαλύτερη.

Παράλληλα, οι νέες προτάσεις για τα τιμολόγια προβλέπουν μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% που ισχύει σήμερα στο 5% (έχει ήδη περιοριστεί κατά από 15% σε 10% από την άνοιξη του 2019).

Περιορίζεται η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) το οποίο θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ σήμερα (μείωση 25%).

Ήδη εφαρμόζεται στα τιμολόγια και μειωμένο ΦΠΑ, που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΔΣ της ΔΕΗ την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα από 1 Σεπτεμβρίου 2019

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%
  • Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1 Σεπτεμβρίου 2019 ως εξής:

– Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

– Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

– Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Κατάργηση εκπτώσεων

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

– Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

 

Σχετικά:

ΔΕΗ. Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε δόσεις

Ρευματοκλοπή. Ορισμός, διαδικασία εντοπισμού και συνέπειες