Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 ετών από 26-05-2021

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39 ετών από 26-05-2021

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού την Τετάρτη 26.5.2021

 

Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

 

«Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι σαν Πολιτεία αντιμετωπίζουμε ως ένα εμβόλιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάπου στην πλατφόρμα να βλέπει το είδος του εμβολίου. Συνήθως οι πολίτες, καλώς ή κακώς, το καταλαβαίνουν από την δεύτερη δόση και μπορούμε να πούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσαρμόζονται τα ραντεβού.

Από εκεί και πέρα, κάποιος πολίτης μπορεί να δει και να διαμορφώσει, να επιλέξει το ραντεβού του και να εμβολιαστεί με το εμβόλιο.

Οι ποσότητες των εμβολίων είναι συγκεκριμένες. Ξέρουμε ότι έχουμε τόσα διαθέσιμα Pfizer, τόσα Moderna, τόσα AstraZeneca και τόσα Johnson & Johnson.

Με βάση αυτό, αν κάποιος πολίτης, παραδείγματος χάριν, θέλει να επιλέξει το α εμβόλιο, μπορεί να εμβολιαστεί 25 ημέρες ή ένα μήνα αργότερα από το εάν είναι να επιλέξει ένα άλλο εμβόλιο»

Τα ποσοστά εμβολιασμού και ανά ηλικιακή ομάδα

Το ποσοστό των εμβολιασμένων έστω με 1 δόση είναι στο 31%.

 

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα που έχουν εμβολιαστεί είναι τα εξής:

85 ετών και άνω το 65%
80 έως 84 ετών το 66%
75 έως 79 το 76%
70 με 74 το 66%
65 με 69 το 57%
60 έως 64 το 59%
55 με 59 το 40,5%
50 με 54 το 41,2%
45 έως 49 το 26%

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (24.5.2021)

 




 

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Από την έναρξη της επιδημίας Covid, έχουν νοσήσει συνολικά περίπου 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου και τη διάθεσή του, ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα τα οποία είχαν νοσήσει.

Οι γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας από την ίδια τη νόσο ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ένα σχήμα εμβολιασμού για τα άτομα που είχαν νοσήσει, ήταν η γνώση ότι μία επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους 3 μήνες μετά τη νόσηση.

Έτσι, το πρώτο σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που νόσησαν περιείχε μετά τη νόσηση, δύο δόσεις εμβολιασμού, οι οποίες θα χορηγούντο κατά προτίμηση μετά από το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία.

Επομένως, μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Όμως, μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού, ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνάει και τους 12 μήνες.

Με τη γνώση, λοιπόν, αυτή της διάρκειας παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη συνάντηση, η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου.

Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα, όπως λέμε, της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Πότε θα δώσουμε αυτή τη μία δόση εμβολίου σε ένα άτομο που έχει νοσήσει; Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι 6 έως 12 μήνες.

Πιστεύουμε ότι στο διάστημα αυτό, το άτομο που έχει νοσήσει είναι προστατευμένο και η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του.

Θα συνεχίσω με μία μελέτη που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό, περισσότερο από 12.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου και των δύο εταιρειών, της Pfizer και της AstraZeneca, και που τα αποτελέσματα έδωσαν μεγάλη χαρά στον Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων δίνουν μία προστασία, το μεν εμβόλιο της Pfizer της τάξεως του 86%, της δε Astrazeneca μεταξύ 60% και 66%, έναντι των μεταλλάξεων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη Βρετανία, και της παλιάς βρετανικής μετάλλαξης του Κεντ, αλλά και της ινδικής μετάλλαξης που ξέρουμε ότι απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία και όλο τον κόσμο φυσικά, αλλά που θα μπορούσε να απειλήσει το επίτευγμα που έχει καταφέρει η Βρετανία μέχρι τώρα με τους εμβολιασμούς.

Το υψηλό αυτό, λοιπόν, ποσοστό προστασίας με τα εμβόλια, με τις δύο δόσεις των εμβολίων, τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο της ανατροπής των σχεδίων της χαλάρωσης που εφαρμόζει η Βρετανία.

Δυο δόσεις εμβολίων, αλλά και παράλληλα τήρηση των μέτρων. Αυτό είναι κάτι που τονίζεται για τη διατήρηση της επιτυχίας ενός εμβολιαστικού προγράμματος. Και επειδή μιλάμε για τις δυο δόσεις των εμβολίων, να έρθουμε λίγο και στα καθ’ ημάς, στη χώρα μας.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ίσως έχουν και μια αυξημένη ευαισθησία, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού γιατί είχαν αυτές τις συνήθεις, επαναλαμβάνω, ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη δόση. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα το να μείνουν με μια δόση εμβολίου είναι σημαντικό.

Επίσης, να θυμίσω σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η δεύτερη δόση να μην γίνει με το ίδιο εμβόλιο που έγινε η πρώτη. Ο κανόνας ισχύει, ότι με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Είναι πιο αποδεδειγμένο από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας.

Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match.

Θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις που είναι οι σωστές από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος, η αλλαγή από την πρώτη δόση σε μία διαφορετική δεύτερη δόση γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Και να σας θυμίσω ότι εξαρχής λέγαμε ότι σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μια σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση, η δεύτερη δόση θα γίνει με άλλου τύπου εμβολίου, όπως και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο με μια δόση ενός εμβολίου κάνει αυτό που λέμε θρομβοεμβολική νόσο, , για να είμαι πιο συγκεκριμένη, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία, τους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία και φλεβικά και αρτηριακά, με ή χωρίς θρομβοπενία.

Επομένως παραμένουμε στο δυο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που πρέπει να ακολουθούμε.

Τώρα, θα έλεγα ότι ένα ευαίσθητο θέμα, διότι αφορά όλες τις οικογένειες, είναι η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας. Έχουν λεχθεί πολλά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και κάποια έχουν δημιουργήσει και σύγχυση.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον, και από την βάση δεδομένων, κυρίως από την Αμερική που υπάρχει το μητρώο καταγραφής των εγκύων, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα εάν ανήκει και σε μια ομάδα, είτε από πλευράς επαγγελματικής έκθεσης είτε από κάποια παθογένεια, όπως παχυσαρκία ή διαβήτης, την προφυλάσσει την ίδια, προφυλάσσει και το κύημα και το νεογνό μετά, κυρίως από την προωρότητα.

Πάντα ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται σε συνεργασία και κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της, τον οποίο εμπιστεύεται η έγκυος. Και υπάρχουν, πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί, πολύ λεπτομερείς και σημαντικές οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό, στη σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο εμβολιασμός της εγκύου έχουμε πει ότι βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA.

Μια πρόσφατη μελέτη, όχι με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, που προέρχεται από το ερευνητικό ιατρικό κέντρο του Ισραήλ, έδειξε ότι η αντισωματική απάντηση της εγκύου μετά τον εμβολιασμό και όχι μόνο η αντισωματική, αλλά και η κυτταρική ανταπόκριση με τους κατάλληλους δείκτες ελέγχου της κυτταρικής ανοσίας, δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων.

Διότι πάντα η εγκυμοσύνη κατά καιρούς θεωρείτο ότι ήταν μία κατάσταση που μπορούσε να είναι και σε μερική… να υπάρχει μία ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδρασης.

Η απάντηση λοιπόν του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και ως προς τις κυκλοφορούσες μεταλλάξεις. Επίσης, από τον ομφάλιο λώρο και το μητρικό γάλα των γυναικών αυτών διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η αντίστοιχη παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι μέσω του μητρικού γάλακτος, με την παθητική δηλαδή μεταβίβαση αντισωμάτων, προστατεύεται η έγκυος που εμβολιάστηκε, προστατεύει και το νεογνό της.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από τη γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη. Επομένως, θηλάζουσες οι οποίες πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και για άγνωστο λόγο δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από την προστασία του εμβολίου, όποιου εμβολίου. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να πάει σε όλους όσους έχουν σχέση με την εκστρατεία εμβολιασμών.

Θα ήθελα να πω ότι σε κάθε συνάντηση της Δευτέρας ακούμε τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Θεμιστοκλέους να αναφέρεται σε τεράστια νούμερα ανθρώπων που εμβολιάζονται.

Και κάνω τη σκέψη, αν όλα αυτά τα εκατομμύρια, οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, εάν διέθεταν λίγο από το χρόνο τους να πείσουν κάποιον δύσπιστο σχετικά με τα εμβόλια στο περιβάλλον τους, πόσο μεγάλη προσφορά θα ήταν και πόσο αποτελεσματική θα ήταν αυτού του τύπου η ενημέρωση.

Και σε αυτό το τείχος της προστασίας που περιμένουμε, οπωσδήποτε ο καθένας μας θα είχε βάλει ένα ουσιαστικό λιθαράκι.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Σε λίγη ώρα θα ξεπεράσουμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε. Σήμερα έχουν διενεργηθεί ήδη 75.000 εμβολιασμοί και τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι κοντά στις 100.000.

Περισσότεροι από 3.250.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που είναι στο 17,2%.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου, την Παρασκευή που μας πέρασε, άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείνουν ραντεβού και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Και μέχρι στιγμής, 145.000 συμπολίτες μας από αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Άρα αυτό διαμορφώνει την εικόνα στην ηλικιακή ομάδα, το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει τα 45%, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα δεδομένο το χρονικό διάστημα που είναι ανοιχτή αυτή η ηλικιακή ομάδα.

Με βάση αυτό να δώσω και τα στοιχεία για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Στους 85 και άνω το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 67%.

Στους 80-84, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 70%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75%.

Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.

Στους 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 76,35%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, θα φτάσουν στο ποσοστό 70,5%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%.

Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%.

Και τέλος, η ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 56%.

Αναφορικά με τις παραδόσεις από τις εταιρείες ισχύουν όσα έχουμε αναφέρει στην προηγούμενη ενημέρωση. Και να σημειώσω εδώ ότι εξακολουθούμε να περιμένουμε την επιβεβαίωση για τις παραδόσεις της Johnson & Johnson για το μήνα Ιούνιο.

Έτσι λοιπόν, με όσα έχουμε ήδη αναφέρει με το πώς διαμορφώνεται η εικόνα από τα ραντεβού και τις παραδόσεις των εταιρειών, την Τετάρτη 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Σε σχέση με το είδος των εμβολίων που έχουν γίνει, θα αναφέρω στρογγυλοποιημένους τους αριθμούς, 2.100.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, 740.000 συμπολίτες με AstraZeneca, 307.000 με Moderna και περισσότεροι από 80.000 με Johnson & Johnson.

Τώρα, σε σχέση με τα νησιά και την Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα. Θα ήθελα να πω ότι η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά. Είναι προσαρμοσμένος στις παραδόσεις των εμβολίων.

Και μέχρι στιγμής, ακόμη και με αυτή την εβδομάδα, ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση στα νησιά είναι 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει ανέβει στο 20%.

Έχει παρατηρηθεί δηλαδή, μια βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά με μία δόση από 22% σε 30% και το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών από 13% σε 20%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αναφέρω δύο νησιά, είναι η εμβολιαστική καλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% ανέβηκε στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%.

Για την εβδομάδα που διανύουμε, στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού είναι κατειλημμένη και ξεπερνάει το 90%. Θα ήθελα όμως να αναφέρω 5 νησιά, στα οποία η πληρότητα των ραντεβού είναι χαμηλή, είναι κάτω από το 35%. Τα νησιά αυτά είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλονιά.

Σε σχέση με όσα σας έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου σχετικά με τον εμβολιασμό μετά από νόσηση με μια μόνο δόση εμβολίου, το χρονικό διάστημα θα είναι από 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνουμε ότι αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.

Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την επόμενη Τρίτη, η Τρίτη είναι η ημερομηνία που θα εφαρμόσουμε αυτά, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Να πούμε εδώ ότι ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Αν ο πολίτης, τώρα, νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Αυτά θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Τρίτη»