Εξετάζεται η αναστολή επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Εξετάζεται η αναστολή επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την περίοδο του καλοκαιριού 2022

 

Ο υπουργός υγείας μιλώντας στην τηλεόραση (28.3.2022) ανέφερε τα εξής:

«Όλα τα μέτρα για την πανδημία που θα ανασταλούν έως το καλοκαίρι του 2022, στο σύνολό τους θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο 2022. Δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων, μιλάμε για αναστολή με βάση την επιδημιολογική εικόνα και του καλοκαιριού

Τον Σεπτέμβριο 2022 υπάρχει φόβος σύμφωνα και με τον ΠΟΥ ο κορονοϊός να επιστρέψει επιθετικά. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19. Σήμερα (28.3.2022) ξεκίνησε και η χορήγηση των αντιικών χαπιών της Pfizer.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά και αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού η πρόσβαση στους χώρους να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του, αλλά αυτό θα τύχει συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή των ειδικών και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου 2022, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάση της επιδημιολογικής κατάστασης.

 
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Την Τετάρτη 30.3.2022 ψηφίζεται η διάταξη που προβλέπει την παραμονή εκτός ΕΣΥ έως 31 Δεκεμβρίου 2022 των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός για να μπορεί να εργαστεί σε δομές υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά της covid-19 και αυτό έχει να κάνει τόσο με την δημόσια υγεία όσο και με το γεγονός ότι κάποιος που αρνείται την επιστήμη του δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Σχεδόν οι μισοί από τους 7.000 που ήταν σε αναστολή έχουν επιστρέψει, κάποιοι έχουν εμβολιαστεί και κάποιοι επέστρεψαν στο σύστημα με πιστοποιητικό νόσησης»

 

Σχετικά: Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Πόσο χρονικό διάστημα ισχύουν