Ενημέρωση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τις μεταλλάξεις

Στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο υγείας (01.11.2022), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια κα Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε την αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων αναφέροντας τα εξής:

«Τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την νόσηση και το βασικό εμβολιασμό, βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μην νοσήσει σοβαρά και να μην χάσει τη ζωή του.

Γίνονται μελέτες με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις.

Δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορονοιού, αλλά ότι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής όμικρον.

Τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή όμικρον. Το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονα όσον αφορά τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό. Ωστόσο οι σοβαρές παρενέργειες με την όμικρον, ήταν πολύ λιγότερες στα παιδιά και ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα για την long Covid στα παιδιά.

Σχετικά με την σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. Η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους»

 
 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ή RSV αλλά και του Covid, ανέφερε τα εξής:

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πως αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται, ωστόσο, φέτος λείπει η προίκα της γρίπης, δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

Παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης»

Τέλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορονοϊό γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο

 

 

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο RSV προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών.

Οι λοιμώξεις από τον RSV συνήθως παρουσιάζονται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη στα εύκρατα κλίματα, αλλά η περίοδος έξαρσης του ιού μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή

Σε πολλά παιδιά, ο RSV προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις, συχνότερα σε πρόωρα βρέφη και σε παιδιά κάτω των 2 ετών που πάσχουν από ορισμένες νόσους των πνευμόνων ή από συγγενή καρδιοπάθεια, ο RSV μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη των πνευμόνων.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης