Και με επιστολική ψήφο οι Ευρωεκλογές 2024

Και με επιστολική ψήφο οι Ευρωεκλογές 2024. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο (30.11.2023) την απόφασή του στις Ευρωεκλογές του 2024 να υπάρχει και επιστολική ψήφος.

Η επιστολική ψήφος αποτελεί μία διαδικασία με την οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι μία ιστορική τομή. Η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μια πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το Σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, το γραφείο του με άνεση και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου.

Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιστρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ίσως πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν.

Είναι μια σημαντική πρόοδος και είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση.

Και αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στην κάλπη δεν είναι εύκολη. Υπερήλικες, ασθενείς, ΑμεΑ, νέοι που δουλεύουν σεζόν εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και μαθητές στο τέλος του Λυκείου που μπορεί να έχουν εξετάσεις.

Όλοι αυτοί θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.

Αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για τη λειτουργία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί, θα το ακούσετε στις παρουσιάσεις που θα γίνουν.

Έχω εδώ και τους δειγματοληπτικούς φακέλους που θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας»,

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε την ισχύ της επιστολικής ψήφου για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάμνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Ο πρωθυπουργός, περαιτέρω ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει ένα ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα, με σταυρό. Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα είναι μία περιφέρεια και δεν θα υπάρχουν ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού ανά περιφέρεια

 

Πως λειτουργεί η επιστολική ψήφος

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει από το 2019, το μοντέλο της επιστολικής ψήφου θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού (και του εσωτερικού) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει εγκαίρως να δηλώνουν την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά: σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους. Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.

Θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).

Η ψήφος προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον φάκελο αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας)

Και η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης