Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας»

Μέχρι 100 ανασφάλιστους πολίτες το μήνα, θα μπορεί να εξυπηρετεί το Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης (ΚΙΚ) «Αλέκος Φτίκας», το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στις 2 Δεκεμβρίου 2013, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Ηλίας Τσολακίδης, στέλεχος του ΚΙΚ και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας. Οι ανασφάλιστοι και άνεργοι πολίτες, που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα, θα πρέπει να προμηθευτούν οικογενειακή κάρτα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες τους ΚΙΚ.

Το ΚΙΚ, που αποτελεί πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, στεγάζεται σε αποθήκη του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης που παραχωρήθηκε για μία πενταετία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Στο νομό υπάρχουν 418 οικογένειες ανασφάλιστων, δηλαδή περίπου 2.500 πολίτες εκ των οποίων οι 1.200 είναι παιδιά. Για να μπορέσει κάποιος ανασφάλιστος να ενταχθεί στο ΚΙΚ θα πρέπει να αποκτήσει την οικογενειακή κάρτα, καταθέτοντας αίτηση μαζί με εκκαθαριστικό της εφορείας, στη γραμματεία του ΚΙΚ, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται συνάντηση με κοινωνικούς λειτουργούς για την καταγραφή του κοινωνικού προφίλ της οικογένειας και την εκτίμηση των αναγκών. Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα εξετάσουν τα αιτήματα των πολιτών και θα αποφασίσουν ποιες οικογένειες δικαιούνται την κάρτα», ανέφερε ο κ. Τσολακίδης.

Κάθε οικογένεια, που θα αποκτήσει την κάρτα πρόσβασης στο ΚΙΚ, οφείλει να προσφέρει μία ώρα εθελοντικής εργασίας μηνιαίως στις δομές του ΚΙΚ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπερήλικες και όσοι είναι ανήμποροι να εργαστούν.

Το Κοινωνικό Ιατρείο, όπως ανέφερε ο κ. Τσολακίδης, θα στελεχωθεί από 24 γιατρούς, εκ των οποίων οι οκτώ θα εξετάζουν Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή (18.00-21.00) ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να εξετάζουν στα ιατρεία τους μέχρι 5 ασθενείς το μήνα. Τα διαδικαστικά της λειτουργίας του ΚΙΚ και της επιλογής των δικαιούχων οικογενειών θα συζητηθούν σήμερα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

Πηγή: AMΠE