Κοινωνικό μέρισμα 2019. Πότε αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις

Κοινωνικό μέρισμα 2019. Πότε αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις

Μέσα στον Δεκέμβριο θα μπορούν να ληφθούν οι αποφάσεις για ενδεχόμενο διανομής κοινωνικού μερίσματος
Και τούτο διότι έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η πορεία των φορολογικών εσόδων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες για να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία για το 2019.

Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη, ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής, εξετάζοντας παράλληλα πιθανά εναλλακτικά σενάρια

Τα περιθώρια για διανομή κοινωνικού μερίσματος εξαρτώνται από το μέγεθος της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μία επιπλέον ένδειξη θα φανεί και με τη δημοσιοποίηση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πορισμάτων για τα δημοσιονομικά της χώρας και για την 4η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό όταν τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.

Η κυβέρνηση θέλει πρώτα να δει τα τελικά δεδομένα και αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος θα διανεμηθεί στην κοινωνία με τον τρόπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Εκτιμήσεις για το ποσό που θα διανεμηθεί

Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε τα εξής:

«Λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2019»

Σημειωτέον ότι το έτος 2018 είχαν διανεμηθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, 800 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την καταβολή

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος το 2019, λόγω της διαφαινόμενης ύπαρξης πλεονάσματος

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times δήλωσε τα εξής:

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα» και ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο 2019 για τη στήριξη των ασθενέστερων