Μετά το Πάσχα και από τον Μάιο η αποκλιμάκωση των μέτρων

Μετά το Πάσχα και από τον Μάιο η αποκλιμάκωση των μέτρων

 

Ο υπουργός υγείας μιλώντας στην τηλεόραση (1.4.2022) δήλωσε τα εξής:

«Παρουσίαση πλάνου αποκλιμάκωσης των μέτρων από την Κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

• Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

• Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.

• Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα.

• Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

• Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο. Αυτό είναι το πιο πιθανό.

• Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

• Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια κοινή απόφαση στην ΕΕ για το θέμα χορήγησης της 4ης δόσης

• Την προηγούμενη εβδομάδα που ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και εμείς, θέσαμε και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ.

Η θέση μας είναι ότι πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μια επιστημονική απόφαση. Ακριβώς επειδή μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα, να είναι μια κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις.

• Η εκτίμησή μου είναι ότι άμεσα, πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις για αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απολύτως ελεγχόμενη η πίεση στα νοσοκομεία παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, όπως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η κομβική διαφορά της σημερινής κατάστασης με αυτή που είχαμε πριν 2 – 3 μήνες, είναι ότι επειδή πλέον έχουμε φτάσει στο 84% πλήρως εμβολιασμένων του ενήλικου πληθυσμού, και στο 90%+ στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών, η πίεση που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απολύτως ελεγχόμενη»

Περαιτέρω όμως ο υπουργός υγείας δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα ημερομηνία λήξης

 

Σχετικά: Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. Πόσο χρονικό διάστημα ισχύουν