Νέες ταυτότητες. Πως θα γίνεται η έκδοση και πότε λήγουν οι παλαιές

Ενημέρωση, με την μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, από το υπουργείο προστασίας του πολίτη για τις νέες ταυτότητες

 

Νέες ταυτότητες. Τρόπος έκδοσης, κόστος, διάρκεια ισχύος

 

 

 

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στην τηλεόραση (31.8.2023), σχετικά με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ανέφερε τα εξής:

«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα ισχύουν οι παλιές

Οι νέες ταυτότητες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Πώς θα εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, καθώς, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται στα 10 ευρώ και η η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη.

Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτας ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος των πολιτών και πως θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων -καθώς η φωτογραφία θα βγαίνει απευθείας στο ΑΤ- πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

 

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, και είναι «ανοησίες» οι θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων

 

Οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν

 

Οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό»

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης