Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων. Ξεκινά η κυκλοφορία

Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων. Ξεκινά η κυκλοφορία

Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, μία μαγευτική διαδρομή

 

Από 16 Δεκεμβρίου 2021, ξεκινά κανονικά η κυκλοφορία στην διαδρομή Διακοφτό – Καλάβρυτα

 

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Διαδρομή

Διανύει 22 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με σταθμό αναχώρησης το Διακοπτό και σταθμό άφιξης τα Καλάβρυτα. Στη διαδρομή πραγματοποιείται ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.

 
 

Η μοναδική διαδρομή του Οδοντωτού στο φαράγγι του Βουραϊκού

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Τα Καλάβρυτα φημίζονται για το χιονοδρομικό τους κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα του Διακοπτού, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων.

Δρομολόγια

Αναχωρήσεις από Διακοπτό  | Αναχωρήσεις από Καλάβρυτα

Αμαξοστοιχία Ώρα Αμαξοστοιχία   Ώρα
1330 09:52 1331 11:04
1332 12:17 1333 13:37
1336 15:07 1337 16:45

Εκτός από τα σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εισιτήρια μπορείτε να εκδόσετε και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: tickets.trainose.gr, έως και 10 λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας
Υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, με χορήγηση έκπτωσης 10%.
H μετακίνηση ατόμων με κινητική αναπηρία είναι δυνατή στον Οδοντωτό.Ειδικά μηχανήματα (ανυψωτήρες αποβάθρας) λειτουργούν στους Σταθμούς του Διακοπτού και των Καλαβρύτων καθώς και ειδικά διαμορφωμένη θέση στο ενδιάμεσο όχημα της αμαξοστοιχίας, επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις επιβατών με κινητική αναπηρία μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Μεταφορά ατόμων ΑμεΑ